@article { author = {Shafieipour, Ali and Sami, Masoud}, title = {The effect of different thawing methods on chemical properties of frozen pink shrimp (Penaeus duorarum)}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Medicine}, volume = {9}, number = {1}, pages = {1-6}, year = {2015}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2251-8894}, eissn = {2252-0554}, doi = {10.22059/ijvm.2015.53226}, abstract = {BACKGROUND: Freezing is a common way and one of the best methods of seafood preservation for long periods of time; however, the freeze thawing process may influence the quality of food. OBJECTIVES: Oxidation and denaturation of proteins, sublimation and recrystallization of ice crystals can cause changes in the quality of the frozen products. This study was aimed to evaluate the effect of three different thawing methods including microwave, refrigerator, and water thawing on the quality of pink shrimp (Penaeus duorarum). METHODS: For this purpose, the pink shrimps were hunted from Persian Gulf. Then, 200 g of peeled undeveined shrimps were frozen in vacuum-packed polyethylene bags at -40°C. The samples were transferred to Kerman Veterinary School and were kept at -18°C freezer. After four days, the shrimp were defrosted by three mentioned methods. Three cycles of freezing and defrosting with four days intervals were performed. Percentage of thawing loss (%TL), thiobarbituric acid (TBA), total volatile base (TVB), and salt-soluble protein (SSP) were detected at each freeze-thaw cycle. RESULTS: An increase in the freeze-thaw cycles increased TBA and TVB value slightly and significantly decreased the SPP value (p<0.05). Microwave thawing method gave the samples with the highest thawing loss in comparison to the other methods in each freeze-thaw cycle (p<0.05). A significant increase was seen in TBA value in water and microwave thawing methods in comparison to refrigerator thawing method (p<0.05). Refrigerator thawing method had higher SSP value in comparison to the other thawing methods (p<0.05). Likewise, there was no significant difference between three mentioned methods in TVB value (p>0.05). CONCLUSIONS: The obtained results showed that refrigerator thawing method had lower effect in decreasing chemical quality of the pink shrimp than two other methods, and multiple freeze-thawing processes caused some deleterious effects on the quality of the frozen shrimps.}, keywords = {pink shrimp,salt-soluble protein,TBA value,TVB value}, title_fa = {تأثیر روشهای مختلف رفع انجماد بر خصوصیات شیمیایی میگوی منجمد صورتی}, abstract_fa = {زمینه مطالعه: انجماد روش متداول واز بهترین روش‌های نگهداری مواد غذایی دریایی برای مدت طولانی است اما مراحل انجماد و رفع انجماد دارای اثرات احتمالی بر روی کیفیت غذا می‌باشند. هدف: این مطالعه به منظور بررسی تغییرات شیمیایی میگوی صورتی در سیکل‌های انجماد و رفع انجماد با سه روش مایکروویو، یخچال و قرار دادن در آب انجام گرفت.‌ ‌روش کار: بدین منظور، میگوی صورتی خلیج فارس صید گردید. g 200 از میگوی پوست کنی شده در بسته‌های پلی اتیلنی بصورت خلاء در دمایo‌40–  منجمد شدند. سپس نمونه‌ها به دانشکده دامپزشکی کرمان منتقل و در فریزر 18– قرار گرفتند. پس از 4 روز، رفع انجماد نمونه‌ها توسط سه روش مذکور و انجماد و رفع انجماد به فواصل 4 روز در سه تکرار انجام شد. نهایتاً فاکتورهایی از قبیل کاهش وزن در اثر رفع انجماد، میزان باربیتوریک اسید، مواد ازته فرار و پروتئین‌های محلول در نمک مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج: با افزایش تعداد سیکل‌ها میزان تیوباربیتوریک اسید و مواد ازته فرار افزایش مختصری اما میزان پروتئین‌های محلول در نمک کاهش معنی داری نشان داد (05/0‌p‌). همچنین میزان مواد ازته فرار در سه روش مذکور تفاوت معنی داری نشان نداد (05/0‌>p‌). نتیجه‌گیری‌نهایی: نتایج حاصل از این بررسی نشان می‌دهد که روش رفع انجماد توسط یخچال اثرات کمتری در کاهش کیفیت شیمیایی میگوی صورتی در مقایسه با دو روش دیگر خواهد داشت و رفع انجماد‌های متعدد باعث اثرات زیانبار بر کیفیت میگوی منجمد می‌شود.}, keywords_fa = {میگوی صورتی,پروتئین محلول در نمک,میزان تیوباربیتوریک اسید,میزان مواد ازته فرار}, url = {https://ijvm.ut.ac.ir/article_53226.html}, eprint = {https://ijvm.ut.ac.ir/article_53226_0b02aa45e064c2492cd3d7da034b0964.pdf} } @article { author = {Rostami, Abdolrazagh and Masoudifard, Majid and Vajhi, Alireza and Mokhber Dezfouli, Mohammad Reza and Rezakhani, Ali and Tavanaeimanesh, Hamid and Bahonar, Alireza}, title = {Echocardiographic findings in athletic horses with pulmonary regurgitation}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Medicine}, volume = {9}, number = {1}, pages = {7-12}, year = {2015}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2251-8894}, eissn = {2252-0554}, doi = {10.22059/ijvm.2015.53230}, abstract = {BACKGROUND: Determining the clinical significance of cardiac murmurs is widely considered in equine practice. Pulmonary murmurs are commonly detected in athletic horses. Echocardiography plays a leading role in assessment of these murmurs. OBJECTIVES: Echocardiographic evaluation of horses with pulmonary regurgitation and determining the importance of pulmonary valve murmurs. METHODS: A total number of 450 athletic horses were examined with focus on cardiac and respiratory systems and 18 horses (8 horses with pulmonary murmur grades 3 and 4 and 10 normal horses) were included in echocardiographic examination. RESULTS: B-mode, M-mode, color flow Doppler and spectral Doppler were performed on two groups and the calculated indices were compared. No statistical difference was found between the values of the two groups (p<0.05). CONCLUSIONS: No significant correlation was found between severity of murmurs grade and the severity of regurgitating jets. We found that with moderate grades of pulmonary regurgitation, no change in cardiac indices is present.}, keywords = {equine,Pulmonary valve,regurgitation,Echocardiography}, title_fa = {یافته های اکوکاریوگرافی در اسبهای ورزشی دارای سوفل پولموناری}, abstract_fa = {زمینه مطالعه: تعیین معنی‌دار بودن سوفل‌های قلبی از لحاظ بالینی در اسب بسیار مورد توجه قرار گرفته است. سوفل‌های ناشی از دریچه پولموناری به‌طور معمول در اسب‌های ورزشی تشخیص داده می‌شوند. ازطرفی اکوکاردیوگرافی می‌تواند نقش بسیار مهمی در ارزیابی این سوفل‌ها بازی کند. هدف: ارزیابی اکوکاردیوگرافی اسب‌های دارای سوفل پولموناری و تعیین اهمیّت این سوفل‌ها.           روش کار: تعداد 450 اسب ورزشی با توجه ویژه به سیستم‌های قلبی و ریوی مورد معاینه قرار گرفتند و تعداد 18 رأس اسب (شامل: 8 اسب با سوفل پولموناری 3o و 4 و تعداد 10 رأس اسب نرمال) برای معاینه اکوکاردیوگرافی انتخاب شدند. نتایج: اکوکاردیوگرافی مدهای روشنایی، حرکتی، داپلر پالسی و رنگی بر روی روی اسب‌های دو گروه ( با سوفل قلبی و نرمال) انجام شد و شاخص‌های اکوکاردیوگرافی محاسبه و برای دو گروه مقایسه گردید. تفاوت آماری معنی‌دار بین شاخص‌های دو گروه یافت نشد (05/0‌