@article { author = {Seifi, Saeed}, title = {An investigation of the effects of using an enzyme-probiotic combination on broilers performance}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Medicine}, volume = {7}, number = {4}, pages = {299-304}, year = {2014}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2251-8894}, eissn = {2252-0554}, doi = {10.22059/ijvm.2013.36291}, abstract = {BACKGROUND: Growth promoters are chemical and biologicalsubstances that are added to livestock food with the aimto improve the growth of chickens in fattening and the utilizationof food, and in this way achieve better production and financialresults. OBJECTIVES:An experiment was conducted to evaluatethe effects of enzyme complex, probiotic, and their combinationon performance of broilers fed a basal wheat-barley-soybeanmeal diet from 1 to 47 d of age. METHODS:Atotal of 480-dayoldmale broiler chicks (Arbor Acres) were randomly assigned to6 treatments, with 4 replicate cages per treatment and 20 birds percage. The experiment consisted of a 3×2 factorial arrangementof the treatments, with 3 concentrations of enzyme complex (0,half of the commercial suggested level or commercial suggestedlevel) and 2 concentrations of probiotic (0 and suggested level).RESULTS: Results showed that the suggested level of enzymecomplex could improve body weight and feed conversion ratio(p<0.05), but addition of probiotic only decreased the feedconversion ratio (p<0.05). There was no interaction betweenenzyme complex and probiotic on performance (p>0.05).Probiotic supplementation did not improve the efficacy ofenzyme complex at any levels. The examination of length andrelative weight of different regions of intestine showed that onlyenzyme complex could decrease the relative weight of duodenumand length of jejunum; however, there was no interactionbetween treatments for these parameters. CONCLUSIONS: Thisresearch did not demonstrate any interaction effect betweenenzyme complex and probiotic on broilers performance fedwheat-barley-soybean meal diet.}, keywords = {Broilers,enzyme,performance,Probiotic}, title_fa = {بررسی اثرات استفاده توام آنزیم–پروبیوتیک بر عملکرد جوجه های گوشتی}, abstract_fa = {زمینه مطالعه: محرک های رشد مواد شیمیایی و بیولوژیکی هستند که با هدف بهبود رشد جوجه‌ها و بهبود استفاده از مواد غذایی به جیره اضافه شده و بدین گونه باعث تولید بیشتر و سود بالاتر می شوند. ‌هدف: این تحقیق به منظور بررسی اثرات استفاده از آنزیم، پروبیوتیک و ترکیب آنها بر روی عملکرد جوجه‌های گوشتی با جیره غذایی بر پایه گندم، جو، سویا از سن 1 تا 47 روزگی انجام شد.‌ ‌روش کار: 480 جوجه گوشتی نر (نژاد آربور آکرز) به طور تصادفی به 6 تیمار، با 4 تکرار برای هر تیمار و 20 پرنده در هر قفس تقسیم شدند. این آزمایش شامل آرایش فاکتوریل 2 ‌×‌ 3 بود، در این آزمایش 3 غلظت از آنزیم (صفر، نصف مقدار تجاری و مقدار تجاری) و 2 غلظت از پروبیوتیک (صفر و مقدار تجاری) در گروه‌های مختلف استفاده شد. نتایج: نتایج نشان داد که سطح پیشنهادی آنزیم می‌تواند باعث بهبود وزن و ضریب تبدیل غذایی شود (05/0)p<، اما اضافه کردن پروبیوتیک به تنهایی باعث کاهش ضریب تبدیل شد ‌(05/0.)p< اثر متقابلی بین آنزیم و پروبیوتیک بر روی عملکرد جوجه‌ها دیده نشد ‌(05/0.)p> ‌پروبیوتیک باعث بهبود عملکرد آنزیم در سطوح مختلف نشد. آزمایش طول و وزن نسبی مناطق مختلف روده نشان داد که تنها آنزیم می‌تواند وزن نسبی و طول ژژنوم و اثنی عشر را کاهش دهد. نتیجه گیری نهایی:‌ ‌این بررسی هیچ اثر متقابلی بین آنزیم و پروبیوتیک بر عملکرد جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با جیره پایه گندم، جو، سویا نشان نداد.}, keywords_fa = {‌جوجه گوشتی,آنزیم,عملکرد,پروبیوتیک}, url = {https://ijvm.ut.ac.ir/article_36291.html}, eprint = {https://ijvm.ut.ac.ir/article_36291_4aa114577b17d3f07e14cd613454bd32.pdf} }