@article { author = {Ghafari, Hadi and Khadem, Ali Akbar and Rezaeian, Mohammad and Afzalzadeh, Ahmad and Sharifi, Davood and Norouzian, Mohammad Ali}, title = {Effect of sesame oil feeding on performance, plasma lipids and ruminal fermentation of growing lambs}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Medicine}, volume = {9}, number = {3}, pages = {155-161}, year = {2015}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2251-8894}, eissn = {2252-0554}, doi = {10.22059/ijvm.2015.55283}, abstract = {Background: In recent years, dietary fat supplementation has become a common practice and fat supplemented diets have had variable effects on animal performance and carcass characteristics. OBJECTIVES: This study was conducted to determine the effect of  increasing the levels of sesame oil on performance, rumen parameters and plasma lipid profile in finishing Chal lambs. METHODS: Eighteen male lambs were fed with control (C; without sesame oil) and the diets contained low level (LSO; 2.5%) and high level (HSO; 5%) of sesame oil. RESULTS: The addition of fat had no effect on dry matter intake (DMI), average daily gain (ADG), feed conversion ratio (FCR) and carcass weight. Treatments with sesame oil had no effect on rumen ammonia concentration and total protozoal count. Ruminal pH was numerically smaller (p=0.14) for control compared to lambs fed diets containing 2.5 and 5% sesame oil. Treatments had no effect on total VFA, acetate, butyrate, valerate and isovalerate concentrations. The propionate concentration decreased (p=0.04) by supplementation of sesame oil compared with the control. Total cholesterol (TC) and HDL increased and the tendency for VLDL and triglyceride (p=0.13) to increase was observed by treatment groups when compared with the control. Glucose concentration and LDL were not affected by treatment. CONCLUSIONS: Sesame oil had no effect on the performance and carcass weight of lambs but there was decrease in blood cholesterol concentration.}, keywords = {animal performance,cholesterol,finishing lamb,sesame oil,VFA concentration}, title_fa = {تآثیر تغذیه روغن کنجد بر عملکرد، فراسنجههای خون و تخمیر شکمبهای برههای پرواری}, abstract_fa = {زمینه مطالعه:  در سالیان اخیر استفاده از مکمل‌های غذایی در جیره نشخوارکنندگان گسترش یافته است. در این زمینه استفاده از مکمل‌های چربی بر عملکرد تأثیرات متفاوتی داشته است. هدف: این مطالعه به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف روغن کنجد بر عملکرد، فراسنجه‌های خون و تخمیر شکمبه در بره‌های پرواری نژاد شال انجام شد. روش کار: هیجده رأس بره نر شال با  سه جیره آزمایشی حاوی مقادیر صفر (شاهد)، 5/2 و 5٪ روغن کنجد در طول دوره پروار تغذیه شدند. نتایج: افزودن مکمل چربی تأثیری بر میانگین خوراک مصرفی، میانگین افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل غذایی و وزن لاشه نداشت. همچنین اعمال تیمارهای آزمایشی تأثیری بر غلظت آمونیاک شکمبه و جمعیت پروتوزایی آن نداشت. افزودن روغن کنجد تأثیر معنی‌داری بر غلظت کل اسیدهای چرب فرار و همچنین غلظت اسیدهای چرب فرار استات، بوتیرات، والرات و ایزووالرات شکمبه نداشت. امام غلظت پروپیونات در جیره‌های حاوی روغن کنجد کمتر از تیمار شاهد بود (04/0=p). غلظت کلسترول و HDL در بره‌هایی که از جیره‌های حاوی روغن استفاده کردند، نسبت به بره‌های تیمار شاهد کمتر بود. غلظت گلوکز و LDL تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. نتیجه‌گیری‌نهایی: افزودن روغن کنجد تأثیری بر عملکرد و وزن لاشه بره‌های شال نداشت اما باعث کاهش معنی‌دار غلظت کلسترول خون شد.}, keywords_fa = {عملکرد دام,کلسترول,بره پرواری,روغن کنجد,اسیدهای چرب فرار}, url = {https://ijvm.ut.ac.ir/article_55283.html}, eprint = {https://ijvm.ut.ac.ir/article_55283_8af042c3d1de88c02e39abcf898ae7e7.pdf} }