@article { author = {Talebi, Fazeleh and MIsaghi, Ali and Khanjari, Ali and Kamkar, Abolfazl and Gandomi, Hassan and Saeedi, Masoumeh}, title = {Evaluation of antimicrobial activity of Poly Lactic Acid (PLA) films containing cellulose nanoparticle and Bunium persicum and Mentha pepperita essential oils (EOs)}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Medicine}, volume = {11}, number = {4}, pages = {289-298}, year = {2017}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2251-8894}, eissn = {2252-0554}, doi = {10.22059/ijvm.2017.223435.1004783}, abstract = {BACKGROUND: Packaging is one of the important aspect of food quality and safety. Unfortunately, most of food packaging materials are from oil resources that are limited resources and undegradable. OBJECTIVES: The aim of this study was reaching an environmentally friendly packaging with enhancement safety of food. METHODS: After obtaining Bunium persicum (BP) and Mentha pepperita (MP) essential oils (EOs) by steam distillation method, their chemical compositions were determined using GC-MS analysis. PLA films were prepared using solvent casting technique containing different concentrations of BP (0, 0.5 and1%v/v), MP (0, 0.5 and1%v/v) EOs and cellulose nanoparticle (CN) (0 and 1% w/v) and their antimicrobial effects against gram positive bacteria (Staphylococcus aureus ATCC 65138, Bacillus cereus ATCC 11778) and Gram negative bacteria (Vibrio parahaemolyticus ATCC 43996, Escherichia coli O157:H7 and Salmonella typhymurium ATCC 14028) were assessed by disk diffusion method. RESULTS: Major compounds of BP EO were Propanal 2-methyl-3-phenyl (34.08%), Cymene (18.23%) and Myrtenal (12.37%) and for MP EO were p-Menthan-3-ol (44.59%) and p-Menthan-3-onetrans (12.14%). The results of present study indicated that pure PLA film or PLA films containing CN showed no antimicrobial activity against any of the five tested bacteria but films containing EOs had significant antimicrobial activity and BP EO was more effective than MP EO and their combination (p<0.05). Besides, the inhibitory effect of films were concentration-dependent. In addition results of current study revealed, gram-positive bacteria were more sensitive than gram negative bacteria to PLA films containing EOs. CONCLUSIONS: The results of this study indicated that PLA films containing MP and BP EOs may be useful for packaging of foods in order to increase their shelf life and safety.}, keywords = {Bunium persicum,cellulose nanoparticle,disk diffusion method,Mentha piperita,PLA}, title_fa = {ارزیابی اثر ضدمیکروبی فیلم های پلی لاکتیک اسید حاوی نانوسلولز و اسانس های زیره سیاه و نعناع فلفلی}, abstract_fa = {زمینه مطالعه: دراین مطالعه اثر ضدمیکروبی فیلم های پلی لاکتیک اسید حاوی نانوسلولز، اسانس های زیره سیاه و نعناع فلفلی بر روی برخی از باکتری های پاتوژن مورد مطالعه قرار گرفت. هدف: هدف از این مطالعه دست یابی به یک بسته بندی دوستار محیط زیست با افزایش ایمنی مواد غذایی بود. روش کار: بعد از اسانس گیری ترکیبات شیمیایی اسانس ها توسط GC-MS آنالیز گردید. فیلم های پلی لاکتیک اسید حاوی غلظت های مختلف اسانس های زیره سیاه و نعناع فلفلی ( ٠، 5/0 و ١٪‏ ) و نانو سلولز (٠ و ١٪‏ )به روش قالب گیری تهیه گردید و اثر ضد میکروبی آنها بر علیه باکتری های گرم مثبت( استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس) و باکتری های گرم منفی( ویبریوپاراهمولیتیکوس، اشرشیاکلی، سالمونلا تیفی موریوم)به روش انتشار دیسک مورد ارزیابی قرار کرفت. نتایج: ترکیبات اصلی اسانس زیره سیاه شامل پروپانال2-متیل-3-فنیل(08/34%)، سیمن(23/18%) و میرتنال(37/12%) می‌باشد. همچنین پی-منتال-3- اول(59/44%) و پی-منتان-3-وان، ترنس(14/12%) عمده ترکیبات اسانس نعناع فلفلی را تشکیل می‌دهند. نتایج این مطالعه نشان داد که فیلم خالص پلی لاکتیک اسید و یا همراه با نانوسلولز هیچ گونه اثر ضد میکروبی بر روی پنج باکتری مورد مطالعه نداشت اما فیلم های حاوی اسانس ها اثر ضد میکروبی معنی داری را نشان دادند(p<0.05) که این اثر در فیلم ترکیب شده با اسانس زیره سیاه قوری تر از اسانس نعناع فلفلی می‌باشد. همچنین اثر مهاری فیلم ها وابسته به غلظت بود به علاوه نتایج این مطالعه آشکار ساخت باکتری های گرم مثبت نسبت به باکتری های گرم منفی حساسیت بالاتری نسبت به فیلم های پلی لاکتیک اسید حاوی اسانس داشتند. نتیجه گیری نهایی: نتایج این مطالعه آشکار ساخت که فیلم های پلی لاکتیک اسید حاوی اسانس زیره و نعناع فلفلی ممکن است برای بسته بندی مواد غذایی به منظور افزایش زمان نگهداری و ایمنی آنها مفید واقع شود.}, keywords_fa = {زیره سیاه,نانوذرات سلولز,انتشار دیسک,نعناع فلفلی,پلی لاکتیک اسید}, url = {https://ijvm.ut.ac.ir/article_63873.html}, eprint = {https://ijvm.ut.ac.ir/article_63873_ae47dc34f42a45e62b0c71f186b03cda.pdf} }