@article { author = {Khorrami, Ramin and Pooyanmehr, Mehrdad and Nooriyan Soroor, Mohammad Ebrahim and Gholami, Sayad}, title = {Evaluation of Some Aflatoxins in Feed Ingredients of Livestock and Poultry by HPLC Method, A Local Study in Kermanshah Province}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Medicine}, volume = {16}, number = {3}, pages = {298-310}, year = {2022}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2251-8894}, eissn = {2252-0554}, doi = {10.22059/ijvm.2022.329690.1005192}, abstract = { BACKGROUND: Mycotoxins are secondary metabolites produced by fungi, especially Aspergillus spp, on grains and animal feeds. The most important mycotoxins are aflatoxins, including aflatoxin B1, B2, G1, and G2. OBJECTIVES: The present study was conducted to determine the occurrence of aflatoxins (B1, B2, G1, and G2) in the feed ingredients of livestock and poultry and to evaluate the effect of the season and spatial variation on aflatoxin contamination. METHODS: Ninety-three feedstock samples were collected from three major factories in Kermanshah province, Iran, during four seasons. The samples were analyzed by HPLC, and values for aflatoxins were determined. The sum of the aflatoxins was determined as the total for each sample. Data were analyzed using the SPSS software version 23 using general linear model (GLM) based on complete block design (samples and seasons). RESULTS: Six out of 93 samples were positive for aflatoxin B1. Positive samples were mainly related to cold seasons. Moreover, no significant difference was found between the positive samples in terms of aflatoxins (B1, B2, G1, G2, and total). CONCLUSIONS: The aflatoxin B1 levels in animal feed were found higher during rainy seasons compared to the summer season. The aflatoxin B1, carried over from feed to livestock and poultry products in different seasons, may cause high contamination in livestock and poultry products at levels over the tolerance limit. Therefore, continuous surveillance of aflatoxins is required in animal feeds to reduce animal and consequently human exposure}, keywords = {Aflatoxin,Feed Ingredients,HPLC,Livestock,Poultry}, title_fa = {ارزیابی برخی ازآفلاتوکسین ها در ترکیبات خوراک دام و طیور با روش HPLC : یک مطالعه محلی در استان کرمانشاه}, abstract_fa = {زمینه مطالعه: مایکوتوکسین ها متابولیت های ثانویه ای هستند که توسط قارچ ها به ویژه آسپرژیلوس روی دانه ها و خوراک حیوانات تولید می شوند. مهمترین مایکوتوکسین ها آفلاتوکسین ها هستند. چهار جزء اصلی آفلاتوکسین شامل B1 ، B2 ، G1 و G2 است. هدف: مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان وجود آفلاتوکسین( B1، B2، G1 و G2 ) در ترکیبات خوراک دام و طیور و بررسی تأثیر فصل، تغییرات مکانی آلودگی به آفلاتوکسین انجام شد. روش کار: در این مطالعه پس از جمع آوری 93 نمونه مواد اولیه خوراک از سه کارخانه‌ بزرگ استان کرمانشاه در چهار فصل مختلف، مقادیر آفلاتوکسین در آن ها با استفاده از HPLC تعیین شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 23 با روش مدل خطی عمومی (GLM) بر اساس طرح بلوک‌های کامل ( نمونه ها و فصل‌) تجزیه و تحلیل شد. نتایج: از 93 نمونه، 6 نمونه از نظر آفلاتوکسین B1 مثبت بودند. نمونه های مثبت عمدتاً در فصول سرد سال بود. همچنین تفاوت معنی داری بین نمونه های مثبت و منفی از نظر آفلاتوکسین( B1، B2، G1، G2 و Total ) مشاهده نشد. نتیجه‌گیری نهایی: سطوح AFB1 در خوراک کنسانتره حیوانات در طول فصول بارانی در مقایسه با فصل تابستان بالاتر بود. انتقال AFB1 از محصولات دام و طیور در فصول مختلف ممکن است منجر به آلودگی بالای محصولات دام و طیور در سطوح بالاتر از حد تحمل شود. بنابراین، نظارت مستمر بر آفلاتوکسین در خوراک دام برای کاهش مواجهه دام و در نتیجه انسان ضروری است.}, keywords_fa = {آفلاتوکسین,مواد تشکیل دهنده خوراک,HPLC,دام,طیور}, url = {https://ijvm.ut.ac.ir/article_85862.html}, eprint = {https://ijvm.ut.ac.ir/article_85862_4272a0e74b5b9bc7d3c5fee65f1b14ac.pdf} }