%0 Journal Article %T سیتوکین‌ها و پروتئین‌های التهابی مایع مفصلی سالم و ملتهب شترهای یک‌کوهانه %J مجله طب دامی ایران %I دانشگاه تهران %Z 2251-8894 %A ناجی زاده, محمد حسن %A پورجعفر‌, مهرداد %A چالمه, علی اصغر %A بدیعی, خلیل %A نظیفی, سعید %A نقیب, مجتبی %D 2014 %\ 04/01/2014 %V 8 %N 1 %P 53-57 %! سیتوکین‌ها و پروتئین‌های التهابی مایع مفصلی سالم و ملتهب شترهای یک‌کوهانه %K پروتئین‌های فاز حاد %K التهاب مفاصل %K شتر یک‌کوهانه %K سیتوکین‌های التهابی %K مایع مفصلی %R 10.22059/ijvm.2014.50568 %X ‌ارزیابی مایع مفصلی، یکی از شیوه‌های رایج در تشخیص اختلالات مفصلی در جهت پیش‌آگاهی و تعیین میزان آسیب به مفاصل است. برخی آزمون‌های ظاهری، سلول‌شناسی و بیوشیمیایی مایع مفصلی در تشخیص شماری از بیماریهای مفصلی کمک‌رسان است. هدف: برخی مقادیر طبیعی مایع مفصلی شتر قبلاً گزارش شده‌اند؛ اما گزارشاتی مبتنی بر غلظت پروتئین‌های فاز حاد و سیتوکین‌های التهابی در مایع مفصلی شترسانان به چشم نمی‌خورد. از این‌رو، مطالعه» حاضر، به مقایسه» این فراسنجه‌ها بین مایع مفصلی مفاصل تارس به ظاهر سالم و ملتهب شترهای یک‌کوهانه پرداخته است. روش کار: در این مطالعه از 46 نفر شتر یک‌کوهانه در سنین 5 تا 10 ساله استفاده شد. 33 نفر از این تعداد از دید بالینی هیچ‌گونه اختلال مفصلی نداشتند و 13 شتر مشکلات ظاهری مفصلی نظیر لنگش و تورم مفاصل تارس را بروز می‌دادند. بلافاصله پس از کشتار، مایعات مفصلی از مفاصل تارس سالم و ملتهب اخذ و غلطت هاپتوگلوبین، سرم آمیلوئید آ، فاکتور نکروزکننده» توموری آلفا و اینترفرون گاما در نمونه‌ها اندازه‌گیری شد. نتایج:‌ غظت تمام فراسنجه‌ها در مفاصل ملتهب به طور معنی‌داری بیش از مفاصل به ظاهر سالم بود (05/0<‌p‌.) غلظت سرم آمیلوئید آ، هاپتوگلوبین، فاکتور نکروزکننده» توموری آلفا و اینترفرون گاما در مایع مفصلی مفاصل ملتهب به ترتیب 379/5، 285/4، 503/25 و 904/1 برابر بیشتر از مفاصل به ظاهر سالم بود. نتیجه‌گیری نهایی: روندهای التهابی مفصلی غلظت‌های پروتئین‌های فاز حاد و سیتوکین‌های التهابی را در مایعات مفصلی افزایش می‌دهد. آگاهی از مقادیر طبیعی این فراسنجه‌ها و الگوی تغییرات آنها در خلال التهاب مفاصل، ممکن است در ارزیابی وضعیت سلامت مفاصل شترها به سیستم‌های پرورش‌دهنده» شتر کمک کند و در مواجهه با حیوان بیمار از ارزش تشخیصی برخوردار باشد.  %U https://ijvm.ut.ac.ir/article_50568_e004e2602b2de7c0442ef66aa9a3e3cf.pdf