%0 Journal Article %T گروه بهداشت و تغذیه دام طیور، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران %J مجله طب دامی ایران %I دانشگاه تهران %Z 2251-8894 %A منصوری, بهزاد %A مدیر صانعی, مهرداد %D 2015 %\ 07/01/2015 %V 9 %N 2 %P 125-134 %! گروه بهداشت و تغذیه دام طیور، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران %K فسفر در دسترس %K کیفیت استخوان %K مرغ تخمگذار %K فیتاز %R 10.22059/ijvm.2015.54011 %X زمینه مطالعه:  مرغان تخم‌گذار مسن نسبت به کمبود کلسیم و فسفر به‌علت کاهش قدرت جذبی روده و کاهش سرعت جذب کلسیم و فسفر نسبت به مرغان جوان حساس‌ترند. هدف: در طرح فاکتوریل 2×2، تأثیر جیره‌های با دو سطح فسفر در دسترس و به همراه آنزیم فیتاز بر عملکرد تخمگذاری، کیفیت تخم‌مرغ و خصوصیات درشت‌نی مرغان تخم‌گذار در اواخر دوره دوم تخمگذاری مطالعه شد. روش‌کار: این آزمایش دارای چهار تیمار بیست مرغ تخم‌گذار نژاد W36 Hy-Line با سن 140 هفته بود. تیمارهای 1 و 2 جیره حاوی g/kg 5/3 فسفر در دسترس و تیمارهای 3 و 4 جیره حاوی g/kg 5/2 فسفر در دسترس بود. تیمارهای 2 و 4 به همراه جیره خود آنزیم فیتاز به مقدار 250 واحد آنزیمی به ازای هر کیلوگرم خوراک دریافت کردند. عملکرد تخم‌گذاری، وزن تخم‌مرغ، وزن  و ضخامت پوسته اندازه‌گیری‌شده در آخرین روز آزمایش تمام پرندگان وزن شد. نمونه خون از ورید بالی جهت تعیین مقدار کلسیم و فسفر سرم تهیه شد. سپس، از هر تیمار ده پرنده کشته و استخوان درشت‌نی هر دو پا جدا، چربی‌گیری و وزن شد. به‌منظور اندازه‌گیری میزان خاکستر، کلسیم و فسفر، ضخامت کورتکس و میزان استحکام استخوان استفاده شد. نتایج: مرغانی که جیره حاوی g/kg 5/2 فسفر در دسترس دریافت کردند وزن‌گیری کمتر، فسفر سرمی پایین‌تر، ضخامت کورتکس درشت‌نی کمتر و استحکام کمتری در برابر شکست استخوان داشتند. در عین حال تخم‌مرغ شکسته بیشتری تولید کردند. فیتاز باعث بهبود وزن‌گیری، ضخامت پوسته تخم‌مرغ، افزایش فسفر سرم، وزن نسبی درشت‌نی و خاکستر درشت‌نی به وزن بدن، ضخامت کورتکس و استحکام استخوان در برابر شکست به‌خصوص در مرغانی که دارای جیره g/kg 5/2 فسفر در دسترس شد. نتیجه‌گیری‌‌نهایی: آنزیم فیتاز باعث ارتقای کیفیت و استحکام استخوان در مرغان تخم‌گذار در اواخر دوره دوم تولید شد. %U https://ijvm.ut.ac.ir/article_54011_dac81a6f3be9f423dc63d44702133dbf.pdf