%0 Journal Article %T اثر روغن‌ اسانسی نعناع و پونه بر عملکرد، جمعیت میکروبی شکمبه و برخی فراسنجه‌های خونی گوسفند %J مجله طب دامی ایران %I دانشگاه تهران %Z 2251-8894 %A محمدی, روناک %A راه چمنی, رضا %A قنبری, فرزاد %A فریور, فریبا %D 2017 %\ 01/01/2017 %V 11 %N 1 %P 75-84 %! اثر روغن‌ اسانسی نعناع و پونه بر عملکرد، جمعیت میکروبی شکمبه و برخی فراسنجه‌های خونی گوسفند %K متابولیتهای خونی %K روغن اسانسی نعناع %K روغن اسانسی پونه %K جمعیت میکروبی %K گوسفند %R 10.22059/ijvm.2017.60580 %X زمینه مطالعه: استفاده از آنتی بیوتیک‌ها به‌عنوان افزودنی غذایی در دام‌ها به علت باقیماندن آنتی بیوتیک در شیر، گوشت و اثرات آن در سلامت انسان‌ها محدود شده است. روغن اسانسی نعناع و پونه پتانسیل بالایی برای استفاده در جیره نشخوارکنندگان دارند. هدف: این مطالعه به‌منظور بررسی اثرات روغن‌های اسانسی نعناع و پونه بر عملکرد، جمعیت میکروبی شکمبه و برخی فراسنجه‌های خونی گوسفند انجام شد. روش کار: بدین منظور، از 9 رأس گوسفند نر نژاد‌ دالاق در قالب طرح چرخشی در 3 دوره 21 روزه شامل 14 روز به‌‌‌‌عنوان دوره عادت‌پذیری و 7 روز نمونه‌برداری استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار1 (شاهد)‌: جیره پایه (بدون اسانس نعناع و پونه)، تیمار2: جیره پایه + 110 میلی گرم در روز اسانس نعناع و تیمار3: جیره پایه + 110 میلی گرم در روز اسانس پونه بودند و گوسفندان در قفس‌‌های انفرادی بطور آزاد به آب و غذا دسترسی داشتند. به‌منظور تعیین جمعیت میکروبی، pH و ازت آمونیاکی، نمونه‌های مایع شکمبه قبل از خوراک‌دهی صبح، 4 و 8 ساعت بعد از خوراک‌دهی صبح جمع‌آوری شدند. خون‌گیری در پایان هر دوره از سیاهرگ گردنی صورت گرفت. نتایج: روغن‌های اسانسی نعناع و پونه تأثیر معنی‌داری بر عملکرد، متابولیت‌های خونی، pH، ازت آمونیاکی، تعداد پروتوزوآ و شمارش کلی باکتری‌های مایع شکمبه نداشتند. تعداد کلی‌فرم‌های شکمبه 4 ساعت بعد خوراک‌دهی صبح در تیمار نعناع کاهش معنی‌دار و 8 ساعت بعد خوراک‌دهی در تیمار پونه افزایش معنی‌داری نسبت به تیمار شاهد داشت(05/0>P). تعداد باکتری‌های تولید کننده اسیدلاکتیک در زمان قبل و 4 ساعت بعد از خوراک‌دهی صبح در تیمار پونه بیشتر از تیمارهای شاهد و نعناع بود. نتیجه گیری نهایی: در مجموع، روغن‌های اسانسی نعناع و پونه هر چند بر جمعیت میکروبی شکمبه موثر بودند ولی تاثیری بر عملکرد و فراسنجه‌های خونی گوسفندان دالاق نداشتند. %U https://ijvm.ut.ac.ir/article_60580_b938eb2d3bf7d660adf533461bc692da.pdf