%0 Journal Article %T بهبود وضعیت پراکسیداسیون لیپید و آنزیم های آنتی اکسیدانی در سرم و گلبول های قرمز رت های نر مبتلا به آنمی القاء شده توسط فنیل هیدرازین: نقش محافظتی عصاره کنگر فرنگی %J مجله طب دامی ایران %I دانشگاه تهران %Z 2251-8894 %A اله مرادی, میلاد %A علی محمدی, صمد %A چراغی, هادی %D 2020 %\ 08/01/2020 %V 14 %N 3 %P 315-327 %! بهبود وضعیت پراکسیداسیون لیپید و آنزیم های آنتی اکسیدانی در سرم و گلبول های قرمز رت های نر مبتلا به آنمی القاء شده توسط فنیل هیدرازین: نقش محافظتی عصاره کنگر فرنگی %K استرس اکسیداتیو %K آنمی همولیتیک %K رت %K کنگر فرنگی %K فنیل‌هیدرازین %R 10.22059/ijvm.2020.291552.1005038 %X زمینه مطالعه:  آنمی همولیتیک اختلالی است که با تخریب زودرس گلبول‌های قرمز مشخص می‌شود. فنیل‌هیدرازین سبب القاء استرس اکسیداتیو و تشکیل گونه‌های واکنش‌پذیر اکسیژن شده که منجر به بروز  آنمی همولیتیک می‌شود. کنگر فرنگی بدلیل ترکیبات آنتی-اکسیدانی خود برای اهداف مختلف درمانی در طب سنتی استفاده شده است. هدف: مطالعه حاضر جهت بررسى اثرات عصاره کنگر فرنگی بر آنمی القاء شده توسط فنیل‌هیدرازین در رت‌های نر طراحى شد.  روش کار: آنمی همولیتیک با تزریق داخل صفاقی فنیل‌هیدرازین (mg/kg 40) به مدت 2 روز القاء شد. 30 سر رت نر نژاد ویستار به پنج گروه تقسیم شدند. گروه اول (کنترل نرمال). گروه 2 فقط فنیل‌هیدرازین را دریافت کرد (کنترل آنمیک). گروه‌های 3 تا 5 با کنگر فرنگی به ترتیب با دوزهای 100، 200 و 400  میلی‌گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن از روز 2 تا 15 پس از تزریق فنیل-هیدرازین گاواژ شدند. در پایان دوره درمانی،  نمونه‌های خون جهت ارزیابی پارامترهای ﻫﻤﺎﺗﻮﻟﻮژی، سطح مالون دی آلدئید (MDA) و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی مانند سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام (TAC) در سرم و گلبول‌های قرمز جمع‌آوری شد.  نتایج: در رت‌های کم خون، سطح MDA سرم و گلبول‌های قرمز افزایش یافت، اما فعالیت SOD و TAC در مقایسه با گروه کنترل بطور معنی‌داری کاهش یافت  (05/0 ≥ p < /em>). این تغییرات با درمان توسط کنگر فرنگی در دوزهای مختلف بهبود یافت (05/0 ≥ p < /em>). همچنین، چندین پارامتر هماتولوژیکی بهبود یافته پس از تجویز کنگر فرنگی در رت‌های کم‌ خون مشاهده شد (05/0 ≥ p < /em>).   نتیجه گیری نهایی: عصاره کنگر فرنگی دارای خاصیت محافظتی در برابر استرس اکسیداتیو ناشی از فنیل‌هیدرازین بوده که احتمالاً به دلیل فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره این گیاه  است %U https://ijvm.ut.ac.ir/article_78338_1ef75b19aedd1ccb38bb7800371885b3.pdf