%0 Journal Article %T تأثیر افزودن جیره‌ای گیاه خارمریم و آرتیشو بر ویژگی‌های لاشه، ثبات اکسیداتیو و کیفیت گوشت سینه بلدرچین ژاپنی %J مجله طب دامی ایران %I دانشگاه تهران %Z 2251-8894 %A صالحی, فاطمه %A پرتوی, راضیه %A سیفی, سعید %D 2024 %\ 01/01/2024 %V 18 %N 1 %P 87-96 %! تأثیر افزودن جیره‌ای گیاه خارمریم و آرتیشو بر ویژگی‌های لاشه، ثبات اکسیداتیو و کیفیت گوشت سینه بلدرچین ژاپنی %K آرتیشو %K غنی‌سازی جیره %K کیفیت گوشت %K ثبات اکسیداتیو %K خار مریم %R 10.32598/ijvm.18.1.1005318 %X زمینه مطالعه: گیاهان دارویی منبع مهمی از آنتی‌اکسیدان‌ها هستند و استفاده از آن‌ها در جیره طیور می‌تواند به بهبود ویژگی‌های محصول نهایی کمک کند.هدف: این پژوهش به منظور بررسی اثر افزودن جیره‌ای گیاه آرتیشو، خارمریم و مخلوط آرتیشو و خارمریم بر ویژگی‌های لاشه، ثبات اکسیداتیو و کیفیت گوشت سینه بلدرچین ژاپنی انجام شد.روش کار: تعداد 120 قطعه بلدرچین ژاپنی یک‌روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار آزمایشی (سطوح صفر، 1/5 درصد آرتیشو، 1/5 درصد خارمریم و 1/5 درصد مخلوط آرتیشو و خارمریم) و سه تکرار (تعداد 10 قطعه بلدرچین در هر تکرار) مورد مطالعه قرار گرفتند. در پایان آزمایش (روز 42)، 12 پرنده از هر تیمار (4 پرنده از هر تکرار) وزن‌کشی و کشتار شدند و خصوصیات فیزیکی، شیمیایی، رنگ و ثبات اکسیداتیو مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج: نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که ازنظر متغیرهای pH، ماده خشک، خاکستر، افت شیرابه و افت حاصل از پخت، اختلاف معناداری بین گروه‌های موردمطالعه دیده نشد. وزن سینه در تمام تیمارها نسبت به گروه کنترل کمتر بوده است (0/50>P). ازنظر میزان پروتئین و چربی، اختلاف معناداری بین گروه کنترل و تمام تیمارها وجود داشت و گروه آرتیشو+خارمریم میانگین بیشتری نسبت به سایر گروه‌ها داشت (0/50>P). میزان سختی گوشت سینه در گروه‌های تیمار نسبت به گروه کنترل کاهش یافته بود. میزان روشنایی در تیمارها در مقایسه با گروه کنترل کاهش و میزان قرمزی و زردی افزایش یافته بود. غنی‌سازی جیره با آرتیشو و خار مریم موجب ایجاد اختلاف آماری معنادار بین تمام گروه‌ها ازنظر میزان فنول و کاروتنوئید شد و در گروه خارمریم بیشترین میزان دیده شد. شاخص TBARS در تیمارهای موردبررسی نسبت به گروه کنترل کاهش معنادار نشان داد (0/50>P). نتیجه‌گیری نهایی: غنی‌سازی جیره با گیاه خارمریم و آرتیشو موجب بهبود ارزش تغذیه‌ای و افزایش ثبات اکسیداتیو گوشت سینه بلدرچین ژاپنی شد. اگرچه آن‌ها اثرات نامطلوبی بر وزن‌گیری و مصرف خوراک پرندگان داشتند. %U https://ijvm.ut.ac.ir/article_90693_046464a712fe8be21f548eb50ecb8d71.pdf