Identification of Salmonella spp. and Salmonella typhimurium by a multiplex PCR-based assay from poultry carcasses in Mashhad- Iran

Authors

دانشکده دامپزشکی

Abstract

Poultry meat has been identified as one of the principal foodborne sources of Salmonella. In this preliminary study the prevalence of Salmonella spp. and its typhimurium serovar contamination of broiler carcasses, were determined. Using the rinse test method, numbers of 60 samples, representing 20 broiler flocks, were collected from poultry carcasses after the chilling stage in the processing line at a commercial broiler slaughtering facility in Mashhad, Iran. The presence of Salmonella spp and Salmonella typhimurium in collected samples were assessed by performing the pre-enrichment and enrichment culture, followed by multiplex-PCR assay. The primers were selected from the invA and fliC genes, specific for the detection of Salmonella spp. and Salmonella typhimurium, respectively. In this study 8.3% and 1.6% of poultry carcasses were found to be contaminated with Salmonella spp and Salmonella typhimurium respectively. In order to provide a more accurate profile of the prevalence of Salmonella spp and Salmonella typhimurium in broiler carcasses, it is pertinent to use multiplex -PCR method that could be considered as an appropriate alternative to conventional culture method.

Article Title [Persian]

کاربرد روش PCR چند گانه‌ ‌در شناسائی باکتریهای جنس سالمونلا و گونه تایفی موریوم درلاشه طیور کشتار شده درکشتارگاه صنعتی شهرستان مشهد– ایران

Authors [Persian]

  • عبداله جمشیدی
  • محمدرضا باسامی
  • سمیرا افشاری نیک
Abstract [Persian]

گوشت طیوربه عنوان یکی از مهمترین عوامل انتقال عفونت سالمونلائی در انسان شناخته شده است. در این مطالعه جهت تعیین میزان آلودگی لاشه طیور گوشتی به باکتری جنس سالمونلا و سرووار تایفی موریوم،. تعداد 60 نمونه از 20 گله گوشتی با استفاده از روش تست شستشو از لاشه طیور، پس از مرحله سرد کردن و قبل از مرحله بسته بندی در یکی از کشتارگاههای صنعتی طیوردراطراف شهرستان مشهد برداشت گردید. در آزمایشگاه ابتدا مراحل پیش غنی سازی و غنی سازی و سپس مرحله استخراج DNA انجام گردید. جهت انجام تست ‌ m-PCR از پرایمرهائی که قسمتی از ژن invA و ژن fliC را تکثیر می‌کنند و به ترتیب مشخص کننده باکتریهای جنس سالمونلا و گونه تایفی موریوم می باشند مورد استفاده قرار گرفت. در این مطالعه مقدماتی میزان آلودگی لاشه طیور به جنس سالمونلا 3/8درصد و میزان آلودگی به سرووار تایفی موریوم 6/1درصد تعیین گردید. جهت تعیین میزان آلودگی لاشه طیور به باکتریهای جنس سالمونلا و سرووار سالمونلا تافی موریوم استفاده از روش m-PCR توصیه می گردد که می تواند جایگزین مناسبی برای روش کشت باشد.

Keywords [Persian]

  • ‌ PCR چند گانه
  • جنس سالمونلا
  • سالمونلا تایفی موریوم
  • طیور