Document Type : Original Articles
Authors
Department of Animal Science, Faculty of Agriculture Science, University of Guilan, Rasht, Iran.
Abstract
Keywords
Article Title [Persian]
Authors [Persian]
زمینه مطالعه: تجزیه بیولوژیکی پودر پَر یک جایگزین موثر بر سایر روشهای فرآوری است.
هدف: این آزمایش برای بررسی اثرات پودر پَر هیدرولیز شده به روشهای مختلف بر وضعیت آنتیاکسیدانی، کیفیت گوشت و پاسخ ایمنی جوجههای گوشتی انجام شد.
روش کار: تعداد 480 قطعه جوجه گوشتی نر یکروزه به مدت 42 روز در قالب طرح کاملاً تصادفی با هشت تیمار، پنج تکرار و 12 جوجه در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) گروه کنترل (جیره شاهد بدون پودر پَر)، تیمار 2، 3، 4، 5، 6، 7 و 8 به ترتیب حاوی 4 درصد پودر پَر خام، پودر پَر اتوکلاو شده، پودر پَر تخمیری با باسیلوس لیچنیفرمیس، پودر پُر تخمیری با باسیلوس سوبتیلیس، پودر پُر تخمیری با آسپرژیلوس نایجر، پودر پُر تخمیری با مخلوطی از باسیلوس لیچنیفرمیس+ باسیلوس سوبتیلیس+آسپرژیلوس نایجر و پودر پَر هیدرولیز شده با آنزیم تجاری بودند.
نتایج: مطالعه آزمایشگاهی نشان داد که فعالیت پاکسازی رادیکالهای آزاد 2,2-دیفنیل-1-پیکریل هیدرازیل و 2,2-آزینو-بیس-3-اتیل بنزوتیازولین-6-سولفونیک اسید و تعداد میکروارگانیسمها در پودر پَر تخمیری با افزایش زمان تخمیر افزایش یافت (05/P≤0). پاکسازی رادیکالهای آزاد 2,2-دیفنیل-1-پیکریلهیدرازیل و 2,2-آزینو-بیس-3-اتیل بنزوتیازولین-6-سولفونیک اسید در پودر پَر تخمیری در مقایسه با پودر پَر خام، پودر پَر اتوکلاو شده و هیدرولیز شده توسط آنزیم تجاری بیشتر بود (05/P≤0). میزان pH در پودر پَر تخمیری با افزایش زمان تخمیر کاهش یافت (05/P≤0). آزمایش مزرعهای نشان داد که فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی در جوجههای تغذیه شده با پودر پَر تخمیری در مقایسه با گروه کنترل و سایر تیمارهای آزمایشی بیشتر بود (05/P≤0). در مقایسه با گروه کنترل و سایر تیمارهای آزمایشی، جوجههایی که با پودر پَر تخمیری تغذیه شده بودند دارای سطوح مالوندیآلدهید پایینتری در گوشت و سرم، همچنین میزان pH و ظرفیت نگهداری آب بالاتری در روزهای 0، 7 و 14 ذخیرهسازی گوشت نشان دادند (05/P≤0). جوجههای تغذیه شده با پودر پَر تخمیری تیتر آنتیبادی بالاتری علیه ویروس نیوکاسل، تعداد کمتری هتروفیل، نسبت هتروفیل به لنفوسیت پایینتر، تیتر آنتیبادی بالاتری علیه گلبول قرمز گوسفندی (SRBC)، و همچنین ایمونوگلوبولین G و M بالاتری را در مقایسه با گروه کنترل و سایر تیمارهای آزمایشی نشان دادند (05/P≤0).
نتیجهگیری نهایی: پودر پَر تخمیر شده وضعیت آنتیاکسیدانی بدن، کیفیت گوشت و پاسخ ایمنی جوجههای گوشتی را بهبود بخشید.
Keywords [Persian]