Improving the Antioxidant Status, Meat Quality, and Immune Response of Broilers by Fermented Feather Meal

Document Type : Original Articles

Authors

Department of Animal Science, Faculty of Agriculture Science, University of Guilan, Rasht, Iran.

10.32598/ijvm.19.2.1005483

Abstract

Background: Feather biodegradation is an effective alternative to other processing methods.
Objectives: This study aims to investigate the effects of hydrolyzed feather meal (HFM) on broilers’ antioxidant status, meat quality, and immune response. 
Methods: In October 2022, 480-day-old Ross 308 male broilers were used for 42 days in a completely randomized design with eight treatments and five replicates (12 chicks/replicate) in the research farm of Agriculture Faculty, Guilan University (Rasht City, Iran). The experimental diets were as follows: (1) control diet (without feather meal [FM]), (2), (3), (4), (5), (6), (7), and (8) all containing 4% raw FM (RFM), HFM by autoclave (Au-HFM), fermented FM (FFM) by Bacillus licheniformis (Bl-FFM), FFM by Bacillus subtilis (Bs-FFM), FFM by Aspergillus niger (An-FFM), FFM by B. licheniformis+B. subtilis+A. niger (Co-FFM), and HFM by an enzyme (En-HFM), respectively.
Results: The results of the in vitro experiment showed that 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazl (DPPH) and 2, 2ʹ-azino-bis-3-ethylbenzthiazoline-6-sulfonic acid (ABTS) radical-scavenging activities, as well as microorganism count of FFM, increased with increasing fermentation time (P≤0.05). Also, the pH of FFM significantly decreased by increasing the fermentation time (P≤0.05). The DPPH and ABTS radical-scavenging activities of FFM were higher than those of RFM, Au-HFM, and En-HFM (P≤0.05). The in vivo experiment results showed that the total antioxidant capacity (TAC) serum levels, glutathione peroxidase (GPX), superoxide dismutase (SOD), and catalase (CAT) in the FFM were higher than those in the control and other treatments (P≤0.05). Compared to control and other treatments, broilers fed FFM had lower meat malondialdehyde (MDA) levels, higher meat pH, and higher water-holding capacity at 0, 7, and 14 d of the breast meat storage, as well as lower serum MDA levels (P≤0.05). Broilers fed FFM had higher antibody titers against Newcastle disease virus, lower heterophil count, and lower heterophil-to-lymphocyte ratio, as well as higher total anti-sheep red blood cell (anti-SRBC) titer, immunoglobulin G (IgG), and immunoglobulin M (IgM), compared to the control and other treatments (P≤0.05).
Conclusion: Fermentation of FM increased its antioxidant properties, improved the body’s antioxidative status, and contributing to improved the meat quality and immune response of broilers.

Keywords


Article Title [Persian]

پودر پَر تخمیر شده وضعیت، آنتی اکسیدانی، کیفیت گوشت و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی را بهبود می‌بخشد

Authors [Persian]

  • حسن صفری
  • اردشیر محیط
  • مازیار محیطی اصلی
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.
Abstract [Persian]

زمینه مطالعه: تجزیه بیولوژیکی پودر پَر یک جایگزین موثر بر سایر روش‌های فرآوری است.
هدف: این آزمایش برای بررسی اثرات پودر پَر هیدرولیز شده به روش‌های مختلف بر وضعیت آنتیاکسیدانی، کیفیت گوشت و پاسخ ایمنی جوجه‌های گوشتی انجام شد.
روش کار: تعداد 480 قطعه جوجه گوشتی نر یکروزه به مدت 42 روز در قالب طرح کاملاً تصادفی با هشت تیمار، پنج تکرار و 12 جوجه در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) گروه کنترل (جیره شاهد بدون پودر پَر)، تیمار 2، 3، 4، 5، 6، 7 و 8 به ترتیب حاوی 4 درصد پودر پَر خام، پودر پَر اتوکلاو شده، پودر پَر تخمیری با باسیلوس لیچنیفرمیس، پودر پُر تخمیری با باسیلوس سوبتیلیس، پودر پُر تخمیری با آسپرژیلوس نایجر، پودر پُر تخمیری با مخلوطی از باسیلوس لیچنیفرمیس+ باسیلوس سوبتیلیس+آسپرژیلوس نایجر و پودر پَر هیدرولیز شده با آنزیم تجاری بودند.
نتایج: مطالعه آزمایشگاهی نشان داد که فعالیت پاکسازی رادیکال‌های آزاد 2,2-دیفنیل-1-پیکریل هیدرازیل و 2,2-آزینو-بیس-3-اتیل بنزوتیازولین-6-سولفونیک اسید و تعداد میکروارگانیسم‌ها در پودر پَر تخمیری با افزایش زمان تخمیر افزایش یافت (05/P≤0). پاکسازی رادیکال‌های آزاد 2,2-دیفنیل-1-پیکریل‌هیدرازیل و 2,2-آزینو-بیس-3-اتیل بنزوتیازولین-6-سولفونیک اسید در پودر پَر تخمیری در مقایسه با پودر پَر خام، پودر پَر اتوکلاو شده و هیدرولیز شده توسط آنزیم تجاری بیشتر بود (05/P≤0). میزان pH در پودر پَر تخمیری با افزایش زمان تخمیر کاهش یافت (05/P≤0). آزمایش مزرعه‌ای نشان داد که فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی در جوجه‌های تغذیه شده با پودر پَر تخمیری در مقایسه با گروه کنترل و سایر تیمارهای آزمایشی بیشتر بود (05/P≤0). در مقایسه با گروه کنترل و سایر تیمارهای آزمایشی، جوجه‌هایی که با پودر پَر تخمیری تغذیه شده بودند دارای سطوح مالوندی‌آلدهید پایین‌تری در گوشت و سرم، همچنین میزان pH و ظرفیت نگهداری آب بالاتری در روزهای 0، 7 و 14 ذخیره‌سازی گوشت نشان دادند (05/P≤0). جوجه‌های تغذیه شده با پودر پَر تخمیری تیتر آنتیبادی بالاتری علیه ویروس نیوکاسل، تعداد کمتری هتروفیل، نسبت هتروفیل به لنفوسیت پایین‌تر، تیتر آنتی‌بادی بالاتری علیه گلبول قرمز گوسفندی (SRBC)، و همچنین ایمونوگلوبولین G و M بالاتری را در مقایسه با گروه کنترل و سایر تیمارهای آزمایشی نشان دادند (05/P≤0). 
نتیجه‌گیری نهایی: پودر پَر تخمیر شده وضعیت آنتیاکسیدانی بدن، کیفیت گوشت و پاسخ ایمنی جوجه‌های گوشتی را بهبود بخشید.

Keywords [Persian]

  • پودر پر
  • تجزیه زیستی
  • تخمیر
  • جوجه گوشتی