اثرات ویتامین E بر پارامترهای الکتروکاردیوگرافی جوجه های گوشتی مبتلا به افزایش فشار خون ریوی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

2 گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران.

10.32598/ijvm.19.2.1005708

چکیده

زمینه مطالعه: افزایش فشار خون ریوی در جوجه‌های گوشتی یک سندرم چندعاملی است که عمدتاً به دلیل هیپوکسمی و اضافه بار قلبی منجر به مرگ و میر قابل توجهی می‌شود.
هدف: هدف این مطالعه ارزیابی تأثیر مکمل ویتامین E بر پارامترهای الکتروکاردیوگرافی در جوجه‌های گوشتی دچار افزایش فشار خون ریوی القا شده توسط تری‌یدوتیرونین (T3) بود.
روش کار: در مجموع ۱۸۰ جوجه به‌طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند: یک گروه کنترل و سه گروه درمانی. جوجه‌های گروه‌های درمانی ویتامین E) α-توکوفرول) را با دوزهای ۱۰۰ IU، ۲۰۰ IU و ۴۰۰ IU از روز اول تا ۴۹ روزگی دریافت کردند. برای القای افزایش فشار خون ریوی، به تمامی جوجه‌ها از روز هفتم تا پایان آزمایش از طریق رژیم غذایی ۱.۵ میلی‌گرم بر کیلوگرم T3 داده شد. الکتروکاردیوگرام‌ها در روزهای ۱۴ و ۴۹ ثبت شدند و هایپرتروفی بطن راست (RVH) پس از یوتانایز ارزیابی شد.
نتایج: کاهش‌های معناداری در نسبت وزن بطن راست به وزن کل بطن (RV/TV) در گروه‌های درمانی در روز ۴۹ مشاهده شد (P <0/05). تحلیل الکتروکاردیوگرافیک کاهشی را در دامنه‌های امواج S ،T و R به‌طور خاص در روز ۴۹ برای تمامی دوزهای ویتامین E نشان داد (P<0/05). فاصله QRS به طور قابل توجهی در تمام دوزها در روز 49 افزایش یافت، در حالی که فاصله RR در دوزهای مشخصی در روزهای 14 و 49 نسبت به گروه کنترل افزایش یافت (P <0/05).
نتیجه‌گیری نهایی: بر اساس نتایج مطالعه حاضر، به نظر می‌رسد که مکمل ویتامین E به‌طور مؤثری القای افزایش فشار خون ریوی و هایپرتروفی بطنی مرتبط را در جوجه‌های گوشتی تعدیل می‌کند.

کلیدواژه‌ها