تآثیر تغذیه روغن کنجد بر عملکرد، فراسنجههای خون و تخمیر شکمبهای برههای پرواری

نویسندگان

1 گروه علوم دام وطیور، پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، تهران، ایران

2 گروه بهداشت و تغذیه دام، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

زمینه مطالعه:  در سالیان اخیر استفاده از مکملهای غذایی در جیره نشخوارکنندگان گسترش یافته است. در این زمینه استفاده از مکملهای چربی بر عملکرد تأثیرات متفاوتی داشته است. هدف: این مطالعه به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف روغن کنجد بر عملکرد، فراسنجههای خون و تخمیر شکمبه در برههای پرواری نژاد شال انجام شد. روش کار: هیجده رأس بره نر شال با  سه جیره آزمایشی حاوی مقادیر صفر (شاهد)، 5/2 و 5٪ روغن کنجد در طول دوره پروار تغذیه شدند. نتایج: افزودن مکمل چربی تأثیری بر میانگین خوراک مصرفی، میانگین افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل غذایی و وزن لاشه نداشت. همچنین اعمال تیمارهای آزمایشی تأثیری بر غلظت آمونیاک شکمبه و جمعیت پروتوزایی آن نداشت. افزودن روغن کنجد تأثیر معنیداری بر غلظت کل اسیدهای چرب فرار و همچنین غلظت اسیدهای چرب فرار استات، بوتیرات، والرات و ایزووالرات شکمبه نداشت. امام غلظت پروپیونات در جیرههای حاوی روغن کنجد کمتر از تیمار شاهد بود (04/0=p). غلظت کلسترول و HDL در برههایی که از جیرههای حاوی روغن استفاده کردند، نسبت به برههای تیمار شاهد کمتر بود. غلظت گلوکز و LDL تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. نتیجهگیرینهایی: افزودن روغن کنجد تأثیری بر عملکرد و وزن لاشه برههای شال نداشت اما باعث کاهش معنیدار غلظت کلسترول خون شد.

کلیدواژه‌ها


Beaulieu, A.D., Drackley, J.K., Merchen, N.R. (2002) Concentrations of conjugated linoleic acid (cis-9, trans-11-octadecadienoic acid) are not increased in tissue lipids of cattle fed a high- concentrate diet supplemented with soybean oil. J Anim Sci. 80: 847–861.
Castro, T., Manso, T., Mantecón, A.R.,  Guirao, J., Jimeno, V. (2005) Fatty acid composition and carcass characteristics of growing lambs fed diets containing palm oil supplements. Meat Sci. 69: 757–764.
Clinquart, A., Micol, D., Brundseaux, C., Dufrasne, I., Istasse, L. (1995) Utilisation des matieres grasses chez les bovinsa lengraissement. INRA Production Animal 8: 29–42.
Demirel, G., Wachira, A.M., Sinclair, L.A., Wilkinson, R.G., Wood, J.D., Enser, M. (2004) Effects of dietary n-3 polyunsaturated fatty acids, breed and dietary Vitamin E on the fatty acids of lamb muscle, liver and adipose tissue. British J Nutr. 91: 551–565.
Dohme, F., Machmuller, A., Estermann, B.L., Pfister, P., Wasserfallen, A., Kreuzer, M. (1999) The role of the rumen ciliate protozoa for methane suppression caused by coconut oil. Lett Appl Microbiol. 29: 187–192.
Doreau, M., Ferlay, A. (1995) Effect of dietary lipids on nitrogen metabolism in the rumen: A review. Livest Prod Sci. 43: 97–110.
Duckett, S.K., Andrae, J.G., Owens, F.N. (2002) Effect of high oil corn or added corn oil on ruminal biohydrogenation of fatty acids and conjugated linoleic acid formation in beef steers fed finishing diets. J Anim Sci. 80: 3353–3360.
Haddad, S.G., Younis, H.M. (2004) The effect of adding ruminally protected fat in fattening diets on nutrient intake, digestibility and growth performance of Awassi lambs. Anim Feed Sci Technol. 113: 61–69.
Hristovm, A.N., Vander Pol, M., Agle, M., Zaman, S., Schneider, C., Ndegwa, P., Vaddella, V.K., Johnson, K., Shingfield, K.J., Karnati, S.K.R. (2009) Effect of lauric acid and coconut oil on ruminal fermentation, digestion, ammonia losses from manure, and milk fatty acid composition in lactating cows. J Dairy Sci. 92: 5561–5582.
Ivan, M.,  Mir, P.S.,  Koenig, K.M.,  Rode, L.M., Neill, L.,  Entz, T.,  Mir, Z. (2001) Effects of dietary sunflower seed oil on rumen protozoa population and tissue concentration of conjugated linoleic acid in sheep. Small Rumin Res. 41: 215–227.
Kott, R.W., Hatfield, P.G., Bergman, J.W., Flynn, C.R., Van Wagoner, H., Boles, J.A. (2003) Feedlot performance, carcass composition, and muscle and fat CLA concentration of lambs fed diets supplemented with safflower seeds. Small Rumin Res. 41: 11–17.
Lough, D.S., Solomon, M.B., Rumsey, T.S., Kahl, S., Slyter, L.L. (1993) Effects of high-forage diets with added palm oil on performance, plasma lipids, and carcass characteristics of ram and ewe lambs. J Anim Sci. 71: 1171–1176.
Manso, T., Castro, T., Mantecon, A.R., Jimeno, V. (2006) Effects of palm oil and calcium soaps of palm oil fatty acids in fattening diets on digestibility, performance and chemical body composition of lambs. Anim Feed Sci Technol. 127: 175–186.
Manso, T., Bodas, R., Castro, T., Jimeno, V., Mantecon, A.R. (2009) Animal performance and fatty acid composition of lambs fed with different vegetable oils. Meat Sci. 83: 511–516.
Marinova, P., Banskalieva, V., Alexandrov, S., Tzvetkova, V., Stanchev, H. (2001) Carcass composition and meat quality of kids fed sunflower oil supplemented diets. Small Rumin Res. 42: 219.
National research council (1985) Nutrient requirements of sheep. (6th ed.) National research council, National academy of sciences. Washington, DC, USA.
Saqhir, S., Jamal Abo, O., Omar, N., Ibrahim, G., Jihad, A. (2012) Performance and carcass characteristics of finishing black goat kids fed oil supplemented diets. Anim Feed Sci Technol. 175: 1–7.
Ueda, K., Ferlay, A., Chabrot, J., Loor, J.J., Chilliard, Y., Doreau, M. (2003) Effect of linseed oil supplementation on ruminal digestion in dairy cows fed diets with different forage concentrate ratios. J Dairy Sci. 86: 3999–4007.
Zinn, R.A. (1989) Influence of level and source of dietary fat on its comparative feeding value in finishing diets for steers: feedlot cattle growth and performance. J Anim Sci. 67: 1029–1037.