اثر روغن‌ اسانسی نعناع و پونه بر عملکرد، جمعیت میکروبی شکمبه و برخی فراسنجه‌های خونی گوسفند

نوع مقاله : فیزیولوژی

نویسندگان

1 دانش آموخته فیزیولوژی دام، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبدکاووس، گنبد کاووس، ایران

2 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران

چکیده

زمینه مطالعه: استفاده از آنتی بیوتیک‌ها به‌عنوان افزودنی غذایی در دام‌ها به علت باقیماندن آنتی بیوتیک در شیر، گوشت و اثرات آن در سلامت انسان‌ها محدود شده است. روغن اسانسی نعناع و پونه پتانسیل بالایی برای استفاده در جیره نشخوارکنندگان دارند. هدف: این مطالعه به‌منظور بررسی اثرات روغن‌های اسانسی نعناع و پونه بر عملکرد، جمعیت میکروبی شکمبه و برخی فراسنجه‌های خونی گوسفند انجام شد. روش کار: بدین منظور، از 9 رأس گوسفند نر نژاد‌ دالاق در قالب طرح چرخشی در 3 دوره 21 روزه شامل 14 روز به‌‌‌‌عنوان دوره عادت‌پذیری و 7 روز نمونه‌برداری استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار1 (شاهد)‌: جیره پایه (بدون اسانس نعناع و پونه)، تیمار2: جیره پایه + 110 میلی گرم در روز اسانس نعناع و تیمار3: جیره پایه + 110 میلی گرم در روز اسانس پونه بودند و گوسفندان در قفس‌‌های انفرادی بطور آزاد به آب و غذا دسترسی داشتند. به‌منظور تعیین جمعیت میکروبی، pH و ازت آمونیاکی، نمونه‌های مایع شکمبه قبل از خوراک‌دهی صبح، 4 و 8 ساعت بعد از خوراک‌دهی صبح جمع‌آوری شدند. خون‌گیری در پایان هر دوره از سیاهرگ گردنی صورت گرفت. نتایج: روغن‌های اسانسی نعناع و پونه تأثیر معنی‌داری بر عملکرد، متابولیت‌های خونی، pH، ازت آمونیاکی، تعداد پروتوزوآ و شمارش کلی باکتری‌های مایع شکمبه نداشتند. تعداد کلی‌فرم‌های شکمبه 4 ساعت بعد خوراک‌دهی صبح در تیمار نعناع کاهش معنی‌دار و 8 ساعت بعد خوراک‌دهی در تیمار پونه افزایش معنی‌داری نسبت به تیمار شاهد داشت(05/0>P). تعداد باکتری‌های تولید کننده اسیدلاکتیک در زمان قبل و 4 ساعت بعد از خوراک‌دهی صبح در تیمار پونه بیشتر از تیمارهای شاهد و نعناع بود. نتیجه گیری نهایی: در مجموع، روغن‌های اسانسی نعناع و پونه هر چند بر جمعیت میکروبی شکمبه موثر بودند ولی تاثیری بر عملکرد و فراسنجه‌های خونی گوسفندان دالاق نداشتند.

کلیدواژه‌ها


Ahmadi Naghadehi, A.A., Pirmohammadi, R., Sahrae Belverdi, M., Parsaemehr, K. (2014) Effect of peppermint (Mentha piperita) on digestibility and rumen fermentation of Makuei sheep. Iranian J Animal Sci. 106: 65-70. (In Persian).##
Allen, M.S. (1997) Relationship between fermentation acid production in the rumen and the requirement for physically effective fiber. J Dairy sci. 80: 1447-1462.##
Ando, S., Nishida, T., Ishida, M., Hosoda, K., Bayaru, E. (2003) Effect of peppermint feeding on the digestibility, ruminal fermentation and protozoa. Livest Prod Sci. 82: 245–248.##
Anantasook, N., Wanapat, M., Cherdthong, A., Gunun, P. (2013) Effect of plants containing secondary compounds with Ppalm oil on feed Iintake, digestibility, microbial protein synthesis and microbial population in dairy cows. Asian Australas. J Anim Sci. 26: 820–826.##
Bach, A., Calsamiglia, S., Stern, M.D. (2005) Nitrogen metabolism in rumen. J Dairy Sci. 88: 9-21.##
Beauchemin, K.A., McGinn, S.M. (2006) Methane emissions from beef cattle: Effects of fumaric acid, essential oil, and canola oil. J Anim Sci. 84: 1489–1496.##
Benchaar, C., Calsamiglia, S., Chaves, A.V., Fraser, G.R., Colombatto, D., McAllister, T.A., Beauchemin, K.A. (2007) A review of plant-derived essential oils in ruminant nutrition and production. Anim Feed Sci Technol. 145: 209–228.##
Borek, C. (2001) Antioxidant health effects of aged garlic extract. Trop Anim Health Prod. 42: 961-968.
Brenes, A., Roura, E. (2010) Essential oils in poultry nutrition: main effects and mod of actions. Anim Feed Sci Technol. 158: 1-14.  ##
Broderick, G.A., Kang, G.H. (1980) Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. J Dairy Sci. 63: 64-75.##
Busquet, M.S., Calsamiglia, A., Kamel, C. (2005) Screening for the effects of natural plant extracts and secondary plant metabolites on rumen microbial fermentation in continuous culture. Anim Feed Sci Technol. 123: 597–613.##
Cawan, M.M. (1999) Plant Products as Antimicrobial Agents. Clin Microbiol Rev. 12: 564-580.##
Cedrola, F., Rossi, F., Dias, R.J.P., Martinele, M. and Agosto, M. (2015) Methods for taxonomic study of rumen ciliates (Aleolata: Ciliofora): a brief review. Zool Sci. 32: 8-15.##
Chaves, A.V., Stanford, K., Dugan, M.E.R., Gibson, L.L., McAllister, T.A., Van Herk, F., Benchaar, C. (2008a) Effects of cinnamaldehyde, garlic and juniper berry essential oils on rumen fermentation, blood metabolites, growth performance, and carcass characteristics of growing lambs. Livest Sci. 117: 215–224.##
Chaves, A.V., Stanford, K., Gibson, A.A., Mcallister T.A., Benchaar, C. (2008b) Effects of caracole and cinnamldehyde on intake, rumen fermentation, growth performance, and carcass characteristic of growing lambs. Anim Feed Sci Technol. 145: 396-408.##
Dehority, B.A. (2003) Rumen Microbiology. (1st ed.) Nottingham University Press. Nottingham, UK.
Demir, E., Sarica, S., Ozcan, M.A., Suimez, M. (2003) The use of natural feed additives as alternative for an antibiotic growth promoter in broiler diets. Br Poult Sci. 44: S44-45.##
Distel, R.A., Iglesias, R.M.R., Arroquy, J., Merino, J. (2007) A note on increased intake in lambs through diversity in food flavor. Appl Anim Behav Sci. 130: 232–237.##
Djouvinov, D., Palvov, D., Ilchev, A., Envev E. (1997) Peppermint (Mentha piperita Huds.) and basil (Ocimum basilicum L.) etheric oil by-products as roughage for sheep feeding. Anim Feed Sci Technol. 68: 287-294.##
Dorman, H.J.D., Deans, S.G. (2000) Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. J Appl Microbiol. 88: 308-316.##
Fraser, G.R., Chaves, A.V., Wang, Y., McAllister, T.A., Beauchemin, K.A., Benchaar, C. (2007) Assessment of the effects cinnamon leaf oil on rumen microbial fermentation using two continuous culture systems. J Dairy Sci. 90: 2315-2328.##
Geraci, G.I., Garciarene, A.C., Gagliostro, G.A., Beauchemin, K.A., Colombato, D. (2012) Plant extract containing cinnamaldehyde, eugenol and capsicum oleoresin added to feedlot cattle diet: ruminal environment, short term intake pattern and animal performance. Anim Feed Sci Technol. 176: 123- 130.##
Ghalamkari, G.R., Toghyani, M., Landy, N., Tavalaeian, E. (2012) Investigation the effects using different levels of Mentha pulegium L. (pennyroyal) in comparison with an antibiotic growth promoter on performance, carcass traits and immune responses in broiler chickens. Asian Pac J Trop Biomed. 2: S1396-S1399.##
Ghoorchi, T., Ghanbari, F., Khamiri M., Ebrahimi, T. (2009) Survey on effects of clove and garlic essential oils on degradability of dry matter and rumen microbial population in sheep. Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. Research report. 62 p. (In Persian).##
Giannenas, I., Skoufos, J., Giannakopoulos, C., Wiemann, M., Gortzi, O., Lalas, S., Kyriazakis, I. (2011) Effects of essential oils on milk production, milk composition, and rumen microbiota in Chios dairy ewes. J Dairy Sci. 94: 5569–5577.##
Greathead, H. (2003) Plants and plant extracts for improving animal productivity. Proc Nutr Soc. 62: 279-290.##
Hosoda, K., Kuramoto, K., Eruden, B., Nishida, T., Shona, S. (2006) The effects of three herbs as feed supplements on blood metabolites, hormones, antioxidant activity, IgG concentration and ruminal fermentation in Holstein steers. J Anim Sci. 19: 35-41. ##
Hatfield, P.G., Hopkins, J.A., Shawn R., Wand, G.A. (1998) Effects of level of protein and type of molasses on digesta kinetics and blood metabolites in sheep. Small Rumin Res. 28: 161-170.##
Lewis, M.R., Rose, S.P., Mackenzie, A.M., Tucker, L.A. (2003) Effects of dietary inclusion of plant extracts on growth performance of male broiler chickens. Br Poult Sci. 44: S43-44.##
McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, G.F.D., Morgan, C.A. (2002) Animal Nutrition. (6th ed.) Pearson education limited, Exsex, England.##
Mcintosh, F.M., Williams, P., Losa, R., Wallace, R.J., Beever, D.A., Newbold, C.J. (2003) Effect of essential oils on ruminal microorganisms and their protein metabolism. J Appl Environ Microbiol. 69: 5011-5014.##
Meyer, N.F., Erickson, G.E., Klopfenstein, T.J., Greenquist, M.A., Luebbe, M.K., Williams, P., Engstrom, M.A. (2009) Effect of essential oils, tylosin, and monensin on finishing steer performance, carcass characteristics, liver abscesses, ruminal fermentation, and digestibility. J Anim Sci. 87: 2346-2354.##
Newbold, C.J., McIntosh, F.M., Williams, P., Losa, R., Wallace, R.J. (2004) Effects of a specific blend of essential oil compounds on rumen fermentation. Anim Feed Sci Technol. 114: 105–112.##
Nobakht, A., Solimanzadeh, E., Pishjangh, J. (2011) Effects of varying levels of nettle (Urtica dioica L.), pennyroyal (Mentha pulegium L.) medicinal plants and enzyme on performance and egg traits of laying hens. Glob Vet. 7: 491–496.##
Nolte, D.L., Provenza, F.D. (1992) Food preferences in lambs after exposure to flavors in solid foods. Appl Anim Behav Sci. 32: 337-347.##
Ouwehand, A.C., Tiihonen, K., Kettunen, H., Peuranen, S., Schulze, H., Rautonen, N. (2010) In vitro effects of essential oils on potential pathogens and beneficial members of the normal microbiota. Vet Med. 55: 71–78.##
Rafii, F., Shahverdi, A. (2007) Comparison of essential oils from three plants for enhancement of antimicrobial activity of nitrofurantoin against enterobacteria. Chemotherapy. 53: 21-25.##
Salem, A., Olivares, M., Lopez, S., Gonzalez-Ronquillo, M., Rojo, R., Camacho, L., Cerrillo, S., Mejia, H. (2011) Effect of natural extracts of Salix babylonica and Leucaena leucocephalaon on nutrient digestibility and growth performance of lambs. Anim Feed Sci Technol. 170: 27-34.##
Steiner, T. (2009) Phytogenics in Animal Nutrition: Natural Concepts to Optimize Gut Health and Performance. Nottingham University Press. Nottingham, UK. 8: 2-19.##
Van Soest, P.J. (1994) Nutritional Ecology of the Ruminant. Cornel University Press. Ithaca, New York, USA.
Vakili, A.R., Khorrami, B., Mesgaran, M.D., Parand, E. (2013) The effects of thyme and cinnamon essential oils on performance, rumen fermentation and blood metabolites in holstein calves consuming high concentrate diet. Asian Australas J Anim Sci. 26: 935–944.##
Wallace, R.J. (2004) Antimicrobial properties of plant secondary metabolites. Proc Nutr Soc. 63: 621–629.
Wallace, R.J., McEvan, N.R., McIntosh, F.M., Teferedegne, B., Newbold, C.J. (2002) Natural products as manipulators of rumen fermentation. Asian Australas. J Anim Sci. 15: 1458-1468.##
Wanapat, M., Kang, S., Khejornsart, P., Wanapat, S. (2013) Effects of plant herb combination supplementation on rumen fermentation and nutrient digestibility in beef cattle. Asian Australas J Anim Sci. 26: 1127–1136.##
Yang, W.Z., Ametaj, B.N., He, M.L., Benchaar, C., Beauchemin, K.A. (2010a) Cinnamaldehyde in feedlot cattle diet: intake, growth performance, carcass characteristics, and blood metabolites. J Anim Sci. 88: 1082-1092.##
Yang, W.Z., Benchaar, C., Ametaj, B.N., Beauchemin, K.A. (2010b) Dose response to eugenol supplementation in growing beef cattle ruminal fermentation intestinal digestion. Anim Feed Sci Technol. 158: 57-64.##