Effects of Vitamin E on Electrocardiographic Parameters of Broiler Chickens With Pulmonary Hypertension

Document Type : Original Articles

Authors

1 Department of Biology, Faculty of Basic Science, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

2 Department of Basic Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Garmsar Branch, Islamic Azad University, Garmsar, Iran.

10.32598/ijvm.19.2.1005708

Abstract

Background: Pulmonary hypertension in broiler chickens is a multifactorial syndrome leading to significant mortality, primarily due to hypoxemia and cardiac overload.
Objectives: This study aimed to assess the impact of vitamin E supplementation on electrocardiographic parameters in broiler chickens subjected to triiodothyronine (T3)-induced pulmonary hypertension.
Methods: A total of 180 chicks were randomly assigned to four groups: One control and three treatment groups. The chicks in the treatment groups received vitamin E (α-tocopherol) at doses of 100, 200, and 400 IU from one day to 49 days of age. To induce pulmonary hypertension, all chicks were administered 1.5 mg/kg of T3 from the seventh day to the end of the experiment through their diet. Electrocardiograms were recorded at 14 and 49 days of age, and right ventricular hypertrophy (RVH) was assessed post-euthanasia. 
Results: Significant decreases in the right ventricle/ total ventricle weight (RV/TV) ratio were observed in the treated groups on day 49 (P<0.05). Electrocardiographic analysis revealed reductions in S, T, and R wave amplitudes specifically on day 49 for all vitamin E doses (P<0.05). The QRS interval significantly increased at all doses on day 49, while the RR interval increased at certain doses on days 14 and 49 compared to the control group (P<0.05). 
Conclusion: Vitamin E supplementation effectively modulates the induction of pulmonary hypertension and associated ventricular hypertrophy in broiler chickens.

Keywords


Article Title [Persian]

اثرات ویتامین E بر پارامترهای الکتروکاردیوگرافی جوجه های گوشتی مبتلا به افزایش فشار خون ریوی

Authors [Persian]

  • حامد زارعی 1
  • حمید یعقوب‌‍زاده 2
  • لیلا محمدیار 2
1 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران.
Abstract [Persian]

زمینه مطالعه: افزایش فشار خون ریوی در جوجه‌های گوشتی یک سندرم چندعاملی است که عمدتاً به دلیل هیپوکسمی و اضافه بار قلبی منجر به مرگ و میر قابل توجهی می‌شود.
هدف: هدف این مطالعه ارزیابی تأثیر مکمل ویتامین E بر پارامترهای الکتروکاردیوگرافی در جوجه‌های گوشتی دچار افزایش فشار خون ریوی القا شده توسط تری‌یدوتیرونین (T3) بود.
روش کار: در مجموع ۱۸۰ جوجه به‌طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند: یک گروه کنترل و سه گروه درمانی. جوجه‌های گروه‌های درمانی ویتامین E) α-توکوفرول) را با دوزهای ۱۰۰ IU، ۲۰۰ IU و ۴۰۰ IU از روز اول تا ۴۹ روزگی دریافت کردند. برای القای افزایش فشار خون ریوی، به تمامی جوجه‌ها از روز هفتم تا پایان آزمایش از طریق رژیم غذایی ۱.۵ میلی‌گرم بر کیلوگرم T3 داده شد. الکتروکاردیوگرام‌ها در روزهای ۱۴ و ۴۹ ثبت شدند و هایپرتروفی بطن راست (RVH) پس از یوتانایز ارزیابی شد.
نتایج: کاهش‌های معناداری در نسبت وزن بطن راست به وزن کل بطن (RV/TV) در گروه‌های درمانی در روز ۴۹ مشاهده شد (P <0/05). تحلیل الکتروکاردیوگرافیک کاهشی را در دامنه‌های امواج S ،T و R به‌طور خاص در روز ۴۹ برای تمامی دوزهای ویتامین E نشان داد (P<0/05). فاصله QRS به طور قابل توجهی در تمام دوزها در روز 49 افزایش یافت، در حالی که فاصله RR در دوزهای مشخصی در روزهای 14 و 49 نسبت به گروه کنترل افزایش یافت (P <0/05).
نتیجه‌گیری نهایی: بر اساس نتایج مطالعه حاضر، به نظر می‌رسد که مکمل ویتامین E به‌طور مؤثری القای افزایش فشار خون ریوی و هایپرتروفی بطنی مرتبط را در جوجه‌های گوشتی تعدیل می‌کند.

Keywords [Persian]

  • جوجه‌های گوشتی
  • پارامترهای الکتروکاردیوگرافی
  • افزایش فشار خون ریوی
  • تری یدوتیرونین (T3)
  • ویتامین E