Growth and toxigenesis behavior of Clostridium botulinum type E in Persian sturgeon (Acipenser persicus) Caviar prepared with various preservatives

Authors

1 پژوهشکده اکولوژی آبزیان دریای خزر

2 دانشکده دامپزشکی

3 داتشکده دامپزشکی دانشگاه تهران

4 دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بقیه ا...

Abstract

Growth behavior of Clostridium botulinum type E beluga was studied in Acipenser persicus granular caviar treated with 5% NaCl, 5%NaCl plus 0.3% boric acid and 0.4%borax and 5%NaCl plus 0.15% methyl paraben incubated at temperatures -2, 5 and 15 °C for 224 days. The initial number of inoculated bacterial spore was 5.1×104 cfu/g caviar in each treated sample. The number of bacterial spores in samples treated with 5% NaCl changed to 3.59 × 104, 1.02×105 and 9.9×105 cfu/g at -2 °C, 5 °C and 15 °C, respectively, while those samples treated with 5%NaCl plus 0.3% boric acid and 0.4%borax changed to 1.56×104, 3.65×104 and 9.22×104 cfu/g, respectively. Also, number of bacterial spores in samples treated with 5% NaCl plus 0.15% methyl paraben changed to 1×104, 2.86×104 and 3.56×104 cfu/g at the above storage temperatures, respectively. Fourteen days post-inoculation, toxin production was positive in samples treated with 5% NaCl incubated at 5 °C and 15 °C, while those samples treated with 5%NaCl plus 0.3% boric acid and 0.4% borax were positive for toxin production only at 15 °C. Toxin production was negative in samples treated with 5%NaCl plus 0.15% methyl paraben incubated at all three above mentioned temperatures. These data showed that 5%NaCl plus methyl paraben had more inhibitory effect than boric, borax and NaCl. Also, such inhibitory effects can be increased at lower storage temperature of -2°C. Therefore, due to restricted usage of boric acid and borax in granular caviar, use of methyl paraben can be recommended as a safe preservative with a strong antimicrobial effect at caviar pH.

Article Title [Persian]

رفتار رشد توکسین‌زایی کلستریدیوم بوتولینوم تیپ Eدر خاویار تاس‌ماهی ایرانی فرآوری شده با برخی نگهدارنده‌ها‌

Authors [Persian]

  • علی سلمانی 1
  • رضا صفری 2
  • مهدی سلطانی 3
  • حمیدرضا توکلی 4
Abstract [Persian]

‌رفتار رشد کلستریدیوم بوتولینوم تیپ |E بلوگا در خاویار تاس ماهی ایران فرآوری شده با تیمار 5‌ درصد نمک طعام، 5‌درصد نمک طعام همراه با 3/0درصد اسید‌بوریک و 4/0‌ درصد بوراکس و همچنین 5 ‌ درصد نمک طعام و 15/0‌ درصد متیل پارابن نگهداری‌شده در درجه حرارتهای2‌-، 5‌ و 15‌ درجه‌سانتی‌گراد به مدت 224‌ روز مورد مطالعه قرار گرفت. غلظت اولیه اسپور باکتریایی برای تلقیح برابر 104‌*1/5‌ سلول زنده به ازاء هر گرم خاویار لحاظ گردید. در تیمار استفاده شده از نمک 5‌ درصد نمک طعام ، میزان اسپورهای باکتریایی شمارش شده در درجه حرارتهای2‌-، 5‌ و 15‌ درجه‌سانتی‌گراد به ترتیب 104 ‌ * 5/3‌ ،105‌ * 02/1‌ ، 105‌ * 9/9‌ سلول زنده به ازاء هر گرم خاویار بود. بعلاوه این مقادیر برای تیمار حاوی 5 ‌ درصد نمک طعام 15/0 درصد متیل‌پارابن در درجه حرارت‌های فوق‌الذکر به ترتیب 104‌*1‌ ، 104‌*86/2‌ و 104‌*5/3‌ سلول زنده باکتریایی به ازاء هر گرم خاویار بود.تولید توکسین در تیمار حاوی 5‌ درصد نمک طعام و در درجه حرارت‌های 5‌ و15‌ درجه‌سانتی‌گراد و پس از 14‌ روز مثبت بود، در حالیکه تولید توکسین در تیمار حاوی 5‌ درصد نمک طعام همراه 3/0‌ درصد اسیدبوریک و 4/0‌ درصد بوراکس فقط در دمای 15‌ درجه سانتی‌گراد مثبت بود. تولید توکسین در تیمارهای 15/0‌ درصد پارابن و 5‌ درصد نمک طعام در هر سه درجه حرارت منفی بود. این داده‌ها نشان داد که تیمار حاوی 5‌ درصد نمک طعام و 15/0‌ درصد متیل‌پارابن اثرات ممانعت کنندگی بیشتری نسبت به سایر تیمارها داشت. بعلاوه اثرات ممانعت کنندگی از رشد باکتریها در دمای پایین‌تر (2‌- درجه سانتی‌گراد)افزایش یافت. بنابراین به علت محدودیت مصرف اسیدبوریک و بوراکس در خاویار ، استفاده از متیل‌پارابن به عنوان یک نگهدارنده قوی در pHپایین سالم و قابل توجیه است.