Effects of dietary Aloe vera on some specific and nonspecific immunity in the common carp (Cyprinus carpio)

Authors

Abstract

In this study, the immunostimulatory effect of dietary Aloe vera crude extract was investigated in Cyprinus carpio. Three hundred fish were randomly divided into four groups. The first group was immunized with Aeromonas hydrophila bacterin (A.h) and was fed a diet contained 0.5% Aloe vera. The second group was immunized with A.h and fed a diet without Aloe vera. The third group was not immunized and fed with a diet that contained 0.5% Aloe vera. The fourth group remained as the control group and was neither immunized nor fed with Aloe vera supplements. Blood samples were taken every 14 d for eight weeks and samples were analyzed for hematological and immunological parameters. White blood count (WBC), red blood count (RBC), packed cell volume (PCV), lysozyme activity, serum bactericidal activity, complement activity, total protein, IgM concentration and specific A. hydrophila antibody were assessed. At the end of treatment, 20 fish from each group were challenged with A. hydrophila. WBC value, antibody level, lysozyme and bactericidal activity were significantly increased in the serum of fish treated with Aloe vera (p<0.05). No significant differences were seen in the RBC, PCV or complement activity among the groups. The relative percent survival (RPS) was found to be increased in fish fed with Aloe vera. This study indicates that the oral administration of Aloe vera is able to enhance some specific and non-specific immune responses in the common carp.

Article Title [Persian]

اثر تجویز خوراکی گیاه آلوئه ورا بر ایمنی اختصاصی و غیر اختصاصی ماهی کپور معمولی

Authors [Persian]

  • Mojtaba Alishahi
  • محمد رنجبر
  • مسعود قربانپور
  • رحیم پیغان
  • مهرزاد مصباح
  • محمد راضی جلالی
Abstract [Persian]

در این تحقیق اثرات تحریک ایمنی عصاره خام گیاه صبر زرد در ماهی کپور معمولی ارزیابی گردید. 300 قطعه ماهی کپور به 4 گروه مساوی تقسیم گردیدند. گروه اول با باکتری کشته آئروموناس هیدروفیلا ایمن شده و با عصاره آلوئه (5/0%) تغذیه گردید. گروه دوم نیز با همین باکتری ایمن شده ولی با خوراک معمولی تغذیه شد. گروه سوم فقط با خوارک حاوی آلوئه تغذیه گردید. گروه چهارم نیز به عنوان کنترل در نظر گرفته شد. نمونه خون هر دو هفته در طول 8 هفته تهیه گردید. نمونه ها از نظر برخی فاکتورهای خونی (شامل تعداد گلبول های قرمز، تعداد گلبول های سفید و هماتوکریت) و فاکتورهای ایمنی (فعالیت لایزوزیم، فعالیت ضد باکتریایی سرم، فعالیت کمپلمان، پروتئین تام ، IgM و تیتر آنتی بادی ضد آئروموناس هیدروفیلا) بررسی گردیدند. در انتهای دوره 20 ماهی از هر تیمار با باکتری زنده آئروموناس هیدروفیلا چالش داده شد و درصد بقای نسبی بین تیمارها مقایسه گردید. درصد بقای نسبی در تیمارهای تغذیه شده با آلوئه افزایش نشان داد. تعداد گلبول های سفید، تیتر آنتی بادی ضد آئروموناس، فعالیت لایزوزیم و قدرت ضد باکتریایی تیمارهای تغذیه شده با آلوئه ورا نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری نشان داد (p<0.05). تفاوتی در تعداد گلبول های قرمز، میزان هماتوکریت و فعالیت کمپلمان بین تیمارهای مختلف مشاهده نگردید (p>0.05). این مطالعه نشان داد که تجویز خوراکی آلوئه ورا باعث تحریک برخی پاسخ های ایمنی اختصاصی و غیر اختصاصی ماهی کپور معمولی می گردد.