The effect of dietary bovine colostrum supplementation on serum malondialdehyde levels and antioxidant activity in alloxan-induced diabetic rats

Authors

1 دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران

2 دانشکده دامپزشکی دانشگاه سمنان

3 دانشگاه علوم پزشکی زابل

Abstract

Due to the range of its constituents, colostrum has been considered as a supplement for various diverse purposes. This study was conducted to examine the effect of supplementary bovine colostrum on serum malondialdehyde (MDA), antioxidant activity (AOA) and glucose in a diabetic rodent model. Sixty male Wistar rats were divided into 10 groups of six rats each for 40 days as follows: non-diabetic; diabetic; diabetic with 10%, 20% or 30% colostrum intake; non-diabetic with 10%, 20% or 30% colostrum intake; diabetic treated with insulin; and diabetic treated with glibenclamide. Although serum MDA levels showed a significant decrease in response to insulin (2.56 ± 0.31 µmol/L) and 10%, 20% or 30% colostrum intake (0.46 ± 0.04, 0.29 ± 0.06, 0.37 ± 0.09 µmol/L, respectively), the decrease was greater in the diabetic rats (3.92 ± 0.29 µmol/L) (p < 0.01). Significant changes were seen in the AOA of both insulin (0.78 ± 0.11 mmol/L) and glibenclamide (0.7 ± 0.08 mmol/L) treated rats compared to the diabetic rats (0.69 ± 0.1 mmol/L); however, AOA showed a significant increase in response to 10% (1.78 ± 0.11 mmol/L), 20% (1.57 ± 0.02 mmol/L) and 30% (1.75 ± 0.02 mmol/L) colostrum (p < 0.001). All treated groups showed a significant decrease in serum glucose levels compared to the diabetic group (391 ± 39.79 mg/dL) (p < 0.01). It seems that colostrum might be a beneficial dietary supplement for reducing serum MDA and glucose levels while increasing serum AOA in type1 diabetes mellitus.

Article Title [Persian]

اثر مکمل آغوز گاوی بر روی سطح مالون دآلدئید سرمی و فعالیت آنتی اکسیدانی در دیابت القاء شده با آلوکسان در رت

Authors [Persian]

  • malihe pourkabire 1
  • ناهید اطیابی 1
  • ملیحه پور کبیر 1
  • اشکان جبلی جوان 2
  • مهری افشار 3
Abstract [Persian]

بمنظور بررسی ترکیبات آغوز و استفاده از این ماده بعنوان مکمل غذائی برای اهداف مختلف مطالعه ای انجام شد . در این مطالعه اثر مکمل غذائی آغوز گاوی بر روی مالون دی آلدئید سرم (MDA) ، فعالیت آنتی اکسیدان (AOA) و گلوکز در مدل حیوانی جونده دیابتی بررسی شد . برای این مطالعه 60 رت نر Wistar انتخاب و به 10 گروه 6 تائی برای مدت 40 روز به ترتیب زیر تقسیم شدند : گروه غیر دیابتی ، گروه دیابتی ، گروه های دیابتی همراه با مصرف 10% ، 20 % و 30% آغوز ، گروه های غیر دیابتی همراه با مصرف10% ، 20 % و 30% آغوز ، گروه دیابتی همراه با مصرف انسولین ، گروه دیابتی همراه با مصرف گلیبن کلامید . اگر چه سطح (MDA ) سرم یک کاهش معنی داری در پا سخ به انسولین (µmol/dl 31/0± 56/2) و مصرف10 % ، 20% و 30% آغوز به ترتیب (µmol/dl 04/0± 46/0 ،06/0± 29/0و 09/±37/0) نشان داد اما کاهش در رت های دیابتی( µmol/dl29/0±92/3) بیشتر بود P <0.01)..( اختلاف معنی داری در AOA در هر دو گروه رت با مصرف انسولین mmol/dl) 11/0± 78/0( و گلیبن کلامید mmol/dl) 08/0± 7/0( در مقایسه با رت های دیابتی) mmol/dl 1/0± 69/0( دیده شد ; در هر حال AOA افزایش معنی داری در پا سخ به 10 % ) mmol/dl11/0± 78/1( ، 20% mmol/dl )02/0± 57/1(و 30% mmol/dl)02/0 ± 75/1( مصرف آغوز نشان داد P<0.001) ( . همه گروه های درمانی یک کاهش معنی داری در میزان گلوکز سرم در مقایسه با گروه های دیابتیmg/dl) 39/79 ± 391 ( نشان دادند P<0.01) ( .
بنظر میرسد که آغوز یک مکمل مفید در ر زیم غذائی در کاهش MDA سرم و سطح گلوکز و افزایش AOAسرم در دیابت ملیتوس تیپ I باشد.