Effects of dietary polyunsaturated fatty acids on ovarian function and prostaglandin secretion in lactating dairy cows

Authors

1 گروه علوم درمانگاهی

2 گروه علوم دامی

Abstract

As lactating cows in severe negative energy balance have poor reproductive performance, the effect of dietary fat supplementation (fish oil, soybean oil) on PGFM secretion, ovarian function and blood metabolites is investigated. In this experiment, the effects of dietary polyunsaturated fatty acids on plasma metabolites, ovarian function and prostaglandin secretion of 20 primiparous Holstein cows was studied. The cows were randomly allocated to one of four groups that were fed either: 1) a control diet; 2) a diet with 3% (Feed dry matter basis) fish oil; 3) a diet with 3% soybean oil; or 4) a diet with 1.5% fish oil and 1.5% soybean oil. Groups were synchronized using the heat-synch method and were fed their respective diets for 35 days, allowing 14 days for dietary adaptation and 21 days for data collection. Concentration of plasma glucose, triglycerides and low density lipoprotein (LDL) cholesterol were not affected by the treatments, but plasma total cholesterol and high density lipoprotein (HDL) cholesterol concentrations were significantly higher in cows that consumed the oil-containing diets (p < 0.05).The number of follicles, corpus luteum size and plasma estradiol, progesterone and prostaglandin F2? metabolite (PGFM) concentrations were similar across all treatments. However, the size of the largest follicle was significantly greater in cows that consumed a diet containing fish oil or soybean oil (p < 0.05). These results suggest that polyunsaturated fatty acids can influence both ovarian and uterine function in cows, but further studies are required to test their effects on dairy cow reproduction.

Article Title [فارسی]

اثرات اسیدهای چرب غیر اشباع دارای چند پیوند دوگانه جیره بر عملکرد تخمدان و ترشح پروستاگلندین در گاوهای شیرده

Authors [فارسی]

  • hamid Ghasemzadeh-nava 1
  • فرشید فتاح نیا 2
  • علی نیکخواه 2
  • محمد جواد ضمیری 2
Abstract [فارسی]

در این آزمایش، اثرات اسیدهای چرب غیر اشباع دارای چند پیوند دوگانه بر متابولیت‌های پلاسما، فعالیت تخمدان و ترشح پروستاگلندین در 20 راس گاو شیرده شکم اول مطالعه شد. گاوها بطور تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند و فحلی در آنها با روش
Heat-synch همزمان شد. سپس با جیره‌های آزمایشی برای مدت 35 روز تغذیه شدند. 14 روز اول برای عادت پذیری گاوها به جیره‌ها و 21 روز آخر برای جمع‌آوری داده‌ها در نظر گرفته شد. جیره‌های آزمایشی شامل: 1) جیره شاهد 2) جیره حاوی 3 درصد (بر اساس ماده خشک جیره) روغن ماهی 3) جیره حاوی 3 درصد روغن سویا و 4) جیره حاوی 5/1 درصد روغن ماهی به علاوه 5/1 درصد روغن سویا بودند. غلظت گلوکز، تری‌گلیسیرید و کلسترول لیپوپروتئین‌های با چگالی پایین پلاسما تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت
(P > 0.05)، اما غلظت کلسترول کل و کلسترول لیپوپروتئین‌های با چگالی بالا پلاسما در گاوهای تغذیه شده با جیره‌های حاوی روغن بطور معنی‌داری بیشتر بود (P < 0.05). تعداد فولیکول‌ها، اندازه جسم زرد و نیز غلظت استرادیول، پروژسترون و متابولیت (PGFM) PGF2? پلاسما در بین گروه‌های مختلف تفاوتی نداشت، اما اندازه بزرگترین فولیکول در گاوهای تغذیه شده با جیره حاوی 5/1 درصد روغن ماهی و 5/1 درصد روغن سویا بزرگتر بود (P < 0.05). بنابراین، نتایج نشان داد که اسیدهای چرب غیر اشباع دارای چند پیوند دوگانه می‌توانند فعالیت تخمدان و رحم در گاو را تحت تاثیر قرار دهند، اما مطالعات بیشتری برای آزمایش اثرات آنها بر تولید مثل در گاوهای شیرده نیاز است.