Alteration of D-xylose intestinal absorption in broilers with high dietary barley intake

Authors

1 گروه تغذیه و اصلاح نژاد دام، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران

2 فیزیولوژی، فارماکولوژی و سم شناسی،د انشکده دامپزشکی دانشگاه تهران

Abstract

Low nutritive value and suitability of barley as a feedstuff for broilers is mainly due to its non-starch polysaccharides. An experiment was carried out to evaluate if diets high in barley alter the mechanisms responsible for the absorption of nutrients across the intestinal epithelium of broilers, using D-xylose absorption test. Thirty, 14-d old male broiler chicks (Ross 308) with similar body weights (430g ± 10) were randomly divided into 3 groups of 10 birds, each bird as one replicate. Each group was offered a diet based on maize, high quality wheat or barley as the main source of carbohydrate, for 14 days. On the last day of the experiment, all birds were weighed individually and Dxylose absorption test was performed. Following the test, all birds were sacrificed and the relative size and weight of digestive tract were measured. Those birds fed on barley diet had lower weight gain when compared with maize or wheat fed birds (p<0.05). There was no difference in relative weight and size of digestive parts (p>0.05). No difference was also observed in absorption capacity of small intestine for D-xylose between the experimental groups (p>0.05). It was concluded that the differences observed in weight gain among the
experimental groups was not related to the absorption capacity of intestine as this parameter was not changed. It appears that, in short term, barley antinutrients show their negative effect on growth performance of the birds by other means.

Article Title [Persian]

تأثیر جو بر وزن گیری جوجه‌های گوشتی، اندازه و وزن نسبی لوله گوارش و توانایی جذب روده برای دی–زایلوز

Authors [Persian]

  • Behzad Mansoori 1
  • مهرداد مدیرصانعی 1
  • حسن نوده 2
Abstract [Persian]

پایین بودن ارزش غذایی و مقبولیت جو به عنوان یک نهاده برای طیور گوشتی بیشتر به خاطر ترکیبات ضد مغذی آن می باشد. در یک آزمایش، تاثیر ا حتمالی جیره حاوی مقادیر بالای جو در تداخل در مکانیسم های مسئول در جذب مواد مغذی ازعرض مخاط روده جوجه های گوشتی میگردند، با استفاده از آزمون دی–زایلوز، ارزیابی گردید. سی قطعه جوجه نر 14 روزه (راس 308) با میانگین وزنی مشابه (430 گرم ± 10) به صورت تصادفی به سه گروه 10 جوجه تقسیم گردیدند. به هر گروه آزمایشی یکی از سه جیره بر پایه ذرت یا گندم با کیفیت و یا جو به عنوان منبع کربوهیدرات، برای مدت 14 روز داده شد. در روز آخر آزمایش، تمام پرنده ها به صورت انفرادی وزن کشی شده و آزمون دی–زایلوز صورت پذیرفت. بعد از انجام آزمون تمام پرنده ها کشته شده و اندازه و وزن نسبی قسمت‌های مربوط به لوله گوارش اندازه گیری شد. گروه پرندگانی که جیره حاوی جو را دریافت کرده بودند، وزن گیری کمتری نسبت به گروه های دریافت کننده جیره ذرت یا گندم داشتند ‌(05/0p<‌.) اختلافی در وزن و اندازه نسبی قسمت های مربوط به دستگاه گوارش وجود نداشت ‌(05/0p>‌.) اختلافی نیز در توانایی روده برای جذب دی–زایلوز بین گروه های آزمایشی مشاهده نگردید ‌(05/0p>‌.) ‌ ‌‌این نتیجه گیری بعمل آمد که اختلاف مشاهده شده در وزن گیری بین گروه های آزمایشی مربوط به توانایی جذب رودهای نبوده چراکه این پارامتر تغییر نکرد. به نظر می رسد، در کوتاه مدت، مواد ضد مغذی جو از طرق دیگر تاثیرات منفی خود را بر روی عملکرد رشدی پرنده می گذارند.‌ ‌