Effects of bioencapsulated Daphnia magna with Saccharomyces cerevisiae on the growth and feeding performance of Persian sturgeon (Acipenser persicus) larvae

Authors

1 گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس

2 گروه بهداشت و بیماری‌های آبزیان، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران

Abstract

BACKGROUNDS: Optimization of microbial compositions and load in live food during the process of bioencapsulation is one of the most important concerns in aquaculture, as it can promote the growth and feeding parameters of fish larvae. OBJECTIVES: The aim of this study was to determine the growth and feeding performance of Persian sturgeon larvae fed with bioencapsulated D. magna with Saccharomyces cerevisiae. METHODS: D. magna were bioencapsulated with S. cerevisiae at three concentrations of 5, 5.30 and 5.48 Log CFU ml-1 for 10 hours. P. sturgeon larvae were fed using enriched D. magna at 30 percent of their body weight, six times a day. Controlled treatment was fed on unbioencapsulated D. magna. RESULTS: The results indicated that the S. cerevisiae promoted the growth and feeding parameters in P. sturgeon larvae. The final body weight and specific growth rate (SGR) in experimental treatments had significant difference in comparison with control treatment (p<0.05). Food conversion ratio (FCR) was decreased significantly in treatment group compared to control one (p<0.05). The maximum of lipid productive value (LPV) and protein productive value (PPV) were obtained in the larvae fed on bioencapsulated D. magna at 5.30 Log CFU ml-1). CONCLUSIONS: This study showed that S. cerevisiae had high efficiency in promotion of feeding parameters and growth performance of P. sturgeon larvae.

Article Title [Persian]

تاثیر مخمر نانوایی پروبیوتیکی ‌(Saccharomyces cerevisiae)‌ برای ارتقاء عملکرد رشد و تغذیه لارو تاس ماهی ایرانی ‌(Acipenser persicus)‌ در بهره برداری از دافنی ماگنای غنی شده ‌(Daphnia magna)‌

Authors [Persian]

  • . . 1
  • مهدی سلطانی 2
Abstract [Persian]

‌زمینه مطالعه:‌ ‌بهینه سازی ترکیبات میکروبی و ذخیره سازی آن از طریق غذای زنده در فرآیند غنی سازی یکی از مهمترین موارد در آبزی پروری است، بطوریکه آن می تواند معیارهای رشد و تغذیه لاروهای ماهی را افزایش دهد. هدف:‌ ‌هدف از این مطالعه تعیین عملکرد رشد و تغذیه لارو تاس ماهی ایرانی در تغذیه از دافنی ماگنای غنی شده با مخمر نانوایی بود. روش کار: دافنی ماگنا با سه غلظت 5، 30/5 و 48/5 لگاریتم واحد کلنی در هر میلی لیتر در سوسانسیون غنی سازی برای مدت 10 ساعت غنی شده و توسط لاروهای تاس ماهی ایرانی تغذیه شدند. لاروهای تاس ماهی ایرانی بر پایه 30% وزن بدن، 6 بار در روز تغذیه شدند. تیمار شاهد با دافنی غنی نشده تغذیه گردید. نتایج:‌ ‌نتایج نشان داد که ساکارو مایسیس سرویزیا معیارهای رشد و تغذیه را در لاروهای تاس ماهی ایرانی ارتقاء داد. وزن نهایی بدن و نرخ رشد ویژه (SGR)‌ در تیمارهای آزمـایشـی تفـاوت معنی داری را در مقایسه با تیمار شاهد داشت (05/0‌p<‌.) ضریب تبدیل غذای ‌(FCE)‌ بطور معنی داری کاهش یافت (05/0‌p<‌.) بالاترین ارزش تولید چربی ‌(LPV)‌ و ارزش تولید پروتئین ‌(PPV)‌ در تیمار ‌ 2T (لاروهای تاس ماهی ایرانی تغذیه شده با دافنی غنی شده بوسیله 30/5 لگاریتم واحد کلنی در هر میلی لیتر) بدست آمد. نتیجه گیری نهایی:‌ ‌این تحقیق نشان داد که ساکارومایسیس سرویزیا بالاترین کارآیی را در افزایش معیارهای تغذیه ای و عملکرد رشد لارو تاس ماهی ایرانی داشت. ‌