A comparative study of mycoflora of Iranian and imported soybeans

Document Type: Infectious agents- Diseases- Surgery

Authors

Abstract

Abstract: The natural occurrence of fungal contamination was evaluated in stored soybeans in different agro-ecological zones. Of 30 samples examined, fungal contaminations were positive in 25.9 percent and 74.1 percent of Iranian and imported soybeans (p<0.05). The total fungal CFU/g counts were calculated 6.3 * 102 in Iranian and 18 * 102 in imported samples. The most frequent isolated fungi from soybeans originated from Iran and imported were Aspergillus spp. (59.7, 58.6 percent), Penicillium spp. (26.8, 27.3 percent), and Fusarium spp. (13.5, 14 percent), respectively. Soybeans with a high incidence of diverse species of fungi to need for proper surveillance and monitoring for the prevention of fungal and mycotoxin contaminations.
Key words: soybean, mycoflora, Iran.

Keywords


Article Title [Persian]

یک مطالعه مقایسه‌ای از فلور قارچی سویاهای ایرانی و وارداتی

Authors [Persian]

  • علیرضا خسروی
  • مهدی منصوری
  • حجت اله شکری
  • علیرضا باهنر
  • طاهره ذیگلری
Abstract [Persian]

‌چکیده
میزان آلودگی قارچی به صورت طبیعی در سویاهای انبار شده در مناطق مختلف آب‌وهوایی در ایران مورد ارزیابی قرار گرفت. از 30‌ نمونه آزمایش شده، آلودگی‌های قارچی در 9/25 ‌درصد از سویاهای ایرانی و 1/74‌درصد از سویاهای وارداتی مثبت بودند(05/0<‌p)‌. ‌تعداد کلنی‌های قارچی در هر گرم از نمونه‌های ایرانی در حدود102‌ *3/6‌ و در نمونه‌های خارجی 102‌*18محاسبه شدند. فراوان‌ترین قارچ‌های جدا شده از سویاهای با منشاء ایرانی و وارداتی به ترتیب شامل گونه‌های آسپرژیلوس(7/59‌ و 6/58‌درصد)، گونه‌های پنی‌سیلیوم (8/26‌ و3/27‌ درصد) و گونه‌های فوزاریوم (5/13‌ و 14‌درصد) بودند. آلودگی‌بالای سویاها به گونه‌های مختلف قارچی نیازمند مراقبت صحیح و نظارت بهداشتی جهت جلوگیری از آلودگی‌های قارجی و توکسین‌های قارچی دارد.
‌‌واژه‌های کلیدی: سویا، فلورقارچی، ایران.

Keywords [Persian]

  • سویا
  • فلورقارچی
  • ایران