Effects of propolis, a honeybee product, on growth performance and immune responses of Barbus barbulus

Authors

گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز

Abstract

Background: Propolis, a honeybee product, has been used empirically for centuries and was always mentioned as an immunomodulatory. OBJECTIVES: In this study, the effects of propolis on growth indices, innate immune responses and haematological parameters of Barbus barbulus were investigated. METHODS: Three hundred and sixty juvenile Barbus barbulus, weighing 102±8.2g were randomly divided into four equal groups in triplicate. Groups 1 to 3 were fed basal food supplemented with 0.1, 0.5, 1% of Propolis-ethanolic -extract (PEE) in diet for 60 days. Control group received basal diet free of PEE. At the end of experiment, growth indices were measured in all groups. Various immunological parameters (serum lysozymme and bactericidal activity, complement activity, total serum protein and globulin) as well as hematological parameters (RBC, WBC, hemoglobin, hematocrit, MCV, MCH and MCHC) of Barbus barbulus were compared among the groups. Then the fish were challenged with Aeromonas hydrophila. RESULTS: Oral administration of different level of PEE induce no significant change, neither in growth indices nor in haematological parameters of B. barbulus (p>0.05). Significant increase in serum Lysozyme and bactericidal activity, total serum protein and WBC were seen in G2 and G3 compared to the control group (p<0.05). Meanwhile, mortality after challenge of fish fed on diet containing 0.5% PPE significantly decreased compared to control group. CONCLUSIONS: It was concluded that, although supplementation of food with 0.5 and 1% PEE enhanced some immune response indicators of B.barbulus, growth indices and hematological parameters were not affected by this supplementation.

Article Title [فارسی]

بررسی اثر بره موم محصول زنبور عسل بر رشد و برخی فاکتورهای ایمنی وخونی ماهی برزم

Authors [فارسی]

  • mojtaba alishahi
  • عبدالحسین جانگران نژاد
Abstract [فارسی]

‌زمینه مطالعه: بره موم، محصول جنبی زنبور عسل، برای قرن‌ها بصورت تجربی و به عنوان محرک ایمنی مورد توجه بوده است. هدف:‌ ‌در این تحقیق اثرات تجویز بره موم بر فاکتورهای رشد، پاسخ ایمنی ذاتی و پارامترهای خونی ماهی برزم مورد ارزیابی قرار گرفت. روش کار:‌ ‌360 قطعه ماهی‌ها با خوراک حاوی 0، 0/1، 5/0 و 1% عصاره الکلی بره موم ‌(PEE)‌در خوراک به مدت 60 روز تغذیه گردیدند. در انتهای تحقیق فاکتورهای ایمنی (میزان فعالیت لایزوزیم سرم، قدرت باکتری کشی سرم،فعالیت کمپلمان، پروتئین تام و میزان ایمونوگلوبولین سرم) و پارامتر‌های خونی (شامل تعداد گلبولهای قرمز، تعداد گلبولهای سفید، هموگلوبین، هماتوکریت و اندیس‌های گلبولی‌ (MCV, MCH,MCHC) بین تیمارها مقایسه گردید. بعلاوه فاکتورهای رشد نیز بین تیمارها مقایسه گردید. سپس ماهی‌ها با باکتری آئروموناس هیدروفیلا بصورت تزریق داخل صفاقی چالش داده شده و تلفات در مدت 10 روز ثبت شد. نتایج: افزایش معنی دار فعالیت لایزوزیم سرم و قدرت باکتی کشی سرم، میزان پروتئین تام و تعداد گلبولهای سفید خونی در تیمارهای 5/0 و 1% نسبت به تیمار کنترل بود‌)05/0(p<‌. در صورتیکه در فاکتورهای رشد (ضریب رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی و میزان بازده غذایی) و فاکتورهای خونی تغییر معنی‌داری ایجاد نگردید‌ .)05/0(p>‌ ضمنا تلفات بعد از چالش با باکتری زنده آئروموناس هیدروفیلا نیز تنها در تیمار 5/0% کاهش معنی داری در میزان تلفات نسبت به سایر تیمارها مشاهده شد. نتیجه گیری نهایی:‌ اضافه نمودن 5/0% عصاره الکلی بره موم به خوراک ماهی برزم باعث تحریک برخی پاسخ های ایمنی و افزایش مقاومت در برابر عفونت باکتریایی می‌گردد، هرچند تجویز این ماده در خوراک تاثیری در شاخص‌‌‌های رشد و فاکتورهای خونی این ماهی ندارد.