Antibiotic residues and aflatoxin M1 contamination in milk powder used in Tehran dairy factories, Iran

Authors

1 Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran

2 Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran- Iran

Abstract

BACKGROUND: The presence of aflatoxin M1 (AFM1) and
antibiotic residues in milk and milk products is a public health
concern. Milk and milk powder have the potential for
introducing AFM1 and antibiotic into human diet. In recent
years, milk powder has been used on a large scale in dairy
factories. Consequently, antibiotic residues and aflatoxin
contamination control in these products has gained importance.
OBJECTIVES: The aim of this survey was to determine the level
of β-lactam and tetracycline antibiotic residues and also AFM1
contamination of milk powder used in Tehran dairy factories.
METHODS: During 12 months (September 2011 to September
2012), 240 samples of milk powder were collected from ten
Tehran dairy factories. All samples were analyzed for the
presence of AFM1 using ELISA technique. In addition,
antibiotic residues were determined by BetaStar Combo test, a
rapid assay for both β-lactam and tetracycline antibiotics.
RESULTS: The samples depicted positive results i.e. 30% and
17.5% for β-lactam and tetracycline antibiotics, respectively.
Also, AFM1 was found in 155 cases (64.6%) with an average
concentration of 29.85 ± 18.99 ng/ L. CONCLUSIONS:The results
showed the milk powder used by dairy factories is safe in respect
of AFM1 contamination and antibiotic residues in Tehran.

Keywords


Article Title [فارسی]

جستجوی باقیمانده آنتی بیوتیک‌های گروه بتالاکتام و تتراسایکلین و میزان آفلاتوکسین ‌1M در شیر خشک مصرفی در کارخانجات لبنی استان تهران

Authors [فارسی]

  • نگین نوری 1
  • گیتی کریم 1
  • مهیار رئیسیان 2
  • حمید خانقاهی ابیانه 2
  • علیرضا باهنر 2
  • افشین آخوندزاده بستی 2
  • فرشته قدمی 2
1 گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران
2 گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران
Abstract [فارسی]

زمینه مطالعه: ‌وجود آفلاتوکسین ‌1M‌ و باقیمانده آنتی بیوتیک‌ها در شیر و فراورده‌های آن از دیدگاه بهداشت عمومی بسیار اهمیت دارد. احتمال ورود آفلاتوکسین و باقیمانده آنتی بیوتیک ها به غذای انسان از طریق مصرف شیر و شیر خشک، زیاد است. در سال‌های اخیر استفاده از شیر خشک در کارخانجات لبنی افزایش یافته است. در نتیجه، کنترل وجود باقیمانده آنتی بیوتیک‌ها و آلودگی به آفلاتوکسین 1M در این فراورده ها اهمیت یافته است. هدف: هدف از این بررسی، تعیین وجود باقیمانده آنتی بیوتیک های گروه بتالاکتام و تتراسایکلین ها و نیز میزان آلودگی به آفلاتوکسین ‌1M‌ در شیر خشک مصرف شده در کارخانجات لبنی استان تهران است. روش کار:‌ ‌طی 12 ماه ( از مهر 90 تا مهر 91 ) 240 نمونه شیر خشک مورد مصرف از 10 کارخانه لبنی استان تهران جمع آوری شد.  سپس میزان آلودگی هر نمونه به آفلاتوکسین 1M با استفاده از تکنیک الایزا، اندازه‌گیری شد. همچنین باقیمانده آنتی بیوتیک‌ها با استفاده از کیت بتا استار کومبو که یک روش تشخیصی سریع برای آنتی بیوتیک‌های گروه بتالاکتام و تتراسایکلین است، تعیین شد. نتایج: 30 و 5/17% نمونه‌ها به ترتیب دارای باقیمانده آنتی بیوتیک‌های گروه بتالاکتام و تتراسایکلین بودند. همچنین آفلاتوکسین ‌1M‌ در 155 (6/64)% نمونه آزمایش شده با میانگین غلظت ng/L‌ 99/18±‌85/ 29 یـافـت شـد. نتیجـه گیـری‌نهـایی: نتایج نشان دادند که شیر خشک‌های استفاده شده در کارخانجات لبنی استان تهران، از نظر آلودگی به آفلاتوکسین 1M و باقیمانده آنتی بیوتیک‌ها بی خطر هستند.

Keywords [فارسی]

  • ‌ آفلاتوکسین ‌1M
  • باقیمانده آنتی بیوتیک ها
  • شیر خشک صنعتی