Quality of raw milk in Kerman province

Authors

1 Department of Food Hygiene and Public Health, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran

2 Department of Food Hygiene and Public Health, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran; Research Center for Modeling in Health, Institute for Futures Studies in Health, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran

3 Graduated from The Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran

Abstract

BACKGROUND: Microbiological and chemical qualities of
milk are among the most important issues in public health.
OBJECTIVES:Although there are a few published studies which
have been conducted in south east of Iran this study was
performed to investigate quality of raw milk delivered to a dairy
industry company Kerman Province. METHODS:Atotal of 109
raw milk samples were collected at the time of delivering to the
company. All the samples were transferred to the food lab of
Veterinary School for total counting and psychotropic and
Staphylococcus aureus counting. The chemical contents,
residues of microbial inhibitors and Beta Lactam antibiotics
residues were evaluated by Lactostar, Copan kit and Beta star
test, respectively, and somatic cells were counted by a cell
counter. RESULTS: Based on the comparison with national
standard criteria, only 26 out of 109 samples (23.8; 95% CI: 16.2-
33.0) were at standard limits in terms of all the factors. Alarge
number of out-of-standard sample (50 out of 83), were in contrast
with the defined criterion due to low protein. CONCLUSIONS:
Classification of the samples based on all the defined criteria
without considering protein content showed that the main
problem of the milk was its low protein percent.

Keywords


Article Title [Persian]

کیفیت شیر خام در استان کرمان

Authors [Persian]

  • لادن منصوری نژند 1
  • حمید شریفی 2
  • زینب رضایی 3
1 گروه بهداشت مواد غذایی و بهداشت عمومی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
2 گروه بهداشت مواد غذایی و بهداشت عمومی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران؛ مرکز تحقیقات مدلسازی در سلامت، پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان،‌کرمان،‌ایران
3 دانش آموخته،‌دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
Abstract [Persian]

زمینه مطالعه:‌ ‌کیفیت میکروبی و شیمیایی شیر خام یکی ازمهمترین موضوعات در بهداشت عمومی می باشد. هدف: اگر چه مطالعات کمی در جنوب شرقی ایران انجام شده است، این موضوع به منظور مطالعه کیفی شیر تحویلی به یکی از کارخا نجات در استان کرمان انجام گرفته است. روش کار: مجموع 109 نمونه شیر خام در زمان تحویل به کارخانه جمع آوری گردید. تمام نمونه‌ها به آزمایشگاه مواد غذایی دانشکده دامپزشکی منتقـل گـردیـدو شمـارش کلـی میکـروب‌هـا، شمارش سرماگراها و شمارش استافیلوکوکوس آرئوس انجام شد. محتویات شیمیایی، بقایای مهارکننده‌های میکروبی و آنتی بیوتیک‌های بتالاکتام توسط لاکتواستار، کیت کوپن و آزمایشات بتا استار به ترتیب انجام گرفت و شمارش سلول‌های سوماتیک توسط سل کانترانجام شد. نتایج: بر مبنای مقایسه با معیار های استاندارد ملی ایران فقط 26 نمونه از 109 نمونه (8/95 :23)% با 0/33-2/16 ‌:CI‌در محدوده استاندارد از نظر تمام فاکتور‌ها قرار داشته‌اند. تعداد زیادی از نمونه‌های خارج از استاندارد (50 از 83) در اثر کمبود پروتئین بوده است. نتیجه گیری نهایی: طبقه بندی نمونه‌ها بر مبنای تمام معیارها بدون در نظر گرفتن پروتئین نشان داد که مشکل اساسی این شیر ها کمبود میزان پروتیئن بوده است.

Keywords [Persian]

  • ‌باقیمانده‌های آنتی بیوتیکی
  • کیفیت شیر خام
  • سلول‌های سوماتیک