Heavy metals content of canned tuna fish marketed in Tabriz, Iran

Authors

1 Department of Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran

2 Department of Food Hygiene and Quality Control, Science and Research Campus, Islamic Azad University, Tehran, Iran

3 Department of Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran.

4 Department of Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, Tabriz Branch, Islamic Azad University, Tabriz, Iran.

Abstract

Some heavy metals are dangerous to health and there is rising concern about the quality of foodstuffs in some parts of the world. Fish, particularly Tuna fish, can concentrate huge quantities of several metals from water and they even play a significant role in human nourishment. OBJECTIVES: In this study, the concentrations of mercury and four trace metals in five brands of canned tuna samples purchased within the Tabriz city (Iran) were determined after digestion via the Association of Official Analytical Chemists techniques. METHODS: A total of 40 samples were collected. Lead and cadmium levels were determined via graphite tube atomic absorption spectrophoto-metry, whereas nickel and tin levels were determined via flame atomic absorption spectrophotometry, and mercury levels were determined via hydride generation atomic absorption spectro-photometry. RESULTS: The ranges obtained for the elements were Pb (0.01-0.242), Ca (0.0-1.05), Ni (0.113-0.589), Sn (0.05-0.9), and Hg (0.1-0.205) mg/kg wet weight. CONCLUSIONS: The results showed that tuna fabricated and marketed in Tabriz (Iran) had safe level of heavy metals that were lower than the averages of EC/FAO/WHO levels for these toxic metals.

Keywords


Article Title [فارسی]

مقادیر فلزات کمیاب در کنسرو تن ماهی عرضه شده در بازار تبریز

Authors [فارسی]

  • هادی پورجعفر 1
  • رضا قاسم نژاد 2
  • نگین نوری 3
  • خسرو محمدی 4
1 گروه بهداشت و کنترل کیفی موادغذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران
2 گروه بهداشت و کنترل کیفی موادغذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران‌
3 گروه بهداشت و کنترل کیفی موادغذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران
4 گروه بهداشت و کنترل کیفی موادغذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز، تبریز، ایران
Abstract [فارسی]

برخی فلزات سنگین برای سلامتی انسان خطرناک‌اند و نگرانی فزاینده‌ای از وجود این فلزات در مواد غذایی در مناطقی از دنیا وجود دارد. ماهی، به‌ویژه ماهی تن، مقادیر زیادی از چندین فلز سنگین را از آب جذب بدن خود می‌کند و نقش مهمی در تغذیه» انسان دارد. هدف: در این مطالعه مقادیر جیوه و چهار عنصر کمیاب دیگر در پنج نمونه برند تجاری عرضه شده در بازار تبریز بعد از هضم به روش AOAC‌ تعیین شد. روش کار: در کل 40 نمونه جمع‌آوری شد. مقادیرسرب و کادمیوم به روش اسپکتروفتومتری جذب اتمی با لوله» گرافیتی، مقادیر نیکل و قلع به روش اسپکتروفتومتری جذب اتمی با سیستم شعله‌ای و مقدار جیوه به روش اسپکتروفتومتری با سیستم تولید هیدرید تعیین شد. نتایج: مقادیر عناصر اندازه‌گیری شده به میلی‌گرم در کیلوگرم وزن مرطوب عبارت بود از سرب (242/0-01/0)، کادمیوم (05/1-0/0)، نیکل (589/0-113/0)، قلع (9/0-05/0) و جیوه (205/0-1/‌0.) نتیجه‌گیری‌نهایی: نتایج نشان دادند که کنسرو ماهی تن عرضه شده در بازار تبریز حاوی مقادیر بی‌خطر از فلزات سنگین برای سلامتی انسان و پایین‌تر از متوسط مقادیر توصیه شده»  EC/FAO/WHO است.

Keywords [فارسی]

  • ‌اسپکتروفتو متری جذب اتمی
  • کنسرو تن
  • ‌فلزات سنگین