The effects of herbal plants on Mucin 2 gene expression and performance in ascetic broilers

Authors

1 Graduated from the Faculty of Agriculture, University of Tarbiat Modares, Tehran, Iran

2 Department of Animal Sciences, University of Tarbiat Modares, Tehran, Iran

3 Department of Animal and Poultry Nutrition, Animal Sciences Research Institute, Karaj, Iran

Abstract

The mucus layer plays an important role as an intermediate for the protection of the gut against acidic chyme, digestive enzymes, and pathogens; in addition, it acts as a lubricant and facilitator of nutrient transportation. Phytogenic compounds seem to promote intestinal mucus production. OBJECTIVES: The current study was conducted to investigate the effects of low and high levels of energy and amino acids in combination with turmeric, thyme, and cinnamon on chicken performance and expression of mucin 2 gene. METHODS: The eight experimental groups consisted of diluted and condensed diet with and without the addition of 5g/kg of each turmeric, thyme, and cinnamon to the diet. Chicken performance was recorded. Expression analysis of the mucin 2 gene was carried out by quantitative RT-PCR. RESULTS: Body weight gain, feed intake, FCR, and mortality rate were not affected by diets (p>0.05). A significant (p<0.05) reduction of the mucin 2 gene expression was observed in chickens fed by condensed diet; however, the expression increased by supplementation of turmeric, thyme, and cinnamon. CONCLUSIONS: These results, in addition to the function of herbs in increasing the activity of some enzymes which is possibly related to the mucin biological pathways, showed that the application of turmeric, thyme, and cinnamon could be useful in poultry diets. It appears that supplementation of turmeric, thyme, and cinnamon could increase mucin 2 gene expression in the small intestine, and this can improve intestinal digestive function and defense.

Keywords


Article Title [فارسی]

تأثیر گیاهان دارویی بر بیان ژن 2 mucin و عملکرد جوجه‌های گوشتی آسیتی

Authors [فارسی]

  • افروز کمالی سنگانی 1
  • علی اکبر مسعودی 2
  • سید عبدالله حسینی 3
1 دانش آموخته، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3 گروه تغذیه دام و طیور، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج، ایران
Abstract [فارسی]

موسین نقش مهمی در حفاظت لایه» مخاطی مجاری گوارشی در برابر اسید معده، آنزیم‌های گوارشی و پاتوژن‌ها با ایجاد سطح لغزنده و تسهیل جذب مواد مغذی ایفا می‌کند. به نظر می‌رسد ترکیبات گیاهی در افزایش ترشح موسین نقش داشته باشند. هدف: این تحقیق بـه منـظـور بررسی تأثیر دو سطح بالا و پایین انرژی و پروتئین جیره به همراه مکمل گیاهان دارویی زردچوبه، آویشن و دارچین بر عملکرد جوجه‌های گوشتی و بیان ژن 2 mucin‌ انجام گرفت. روش ‌کار: هشت تیمار آزمایشی شامل جیره» غلیظ و رقیق بدون مکمل و به همراه g/kg5 مکمل گیاهان دارویی شامل زرچوبه، آویشن و دارچین بود. عملکرد جوجه‌ها در طول دوره» پرورش ثبت شد و بیان ژن ‌2 mucin‌ به روش ‌Real Time PCR‌ بررسی شد. نتایج: براساس نتایج تفاوت معنی‌داری در  میزان خوراکی مصرفی، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک در بین تیمارهای مختلف مشاهده نشد ‌)05/0(p>‌. کاهش معنی‌داری در بیان ژن ‌2 mucin در جوجه‌های تغذیه شده با جیره» غلیظ مشاهده شد ‌)05/0(p>‌، اگـرچـه افـزودن مکمـل گیـاهان دارویی به هر دو جیره» پایه (رقیق و غلیظ) بیان این ژن را در بافت روده» جوجه‌ها افزایش داد )05/0(p>‌. نتیجه‌گیری نهایی: ‌مواد مؤثر بر موجود در این گیاهان دارویی ممکن است از طریق افزایش فعالیت آنزیم‌های دخیل در مسیر تولید موسین،‌بیان ژن ‌2 mucin را در روده افزایش می‌دهد. افزودن مکمل زردچوبه، آویشن و دارچین به جیره» جوجه‌های گوشتی می‌تواند با افزایش موسین،‌فرایند هضم خوراک و سیستم ایمنی پرنده را بهبود می‌بخشد.

Keywords [فارسی]

  • ‌جوجه‌‌های گوشتی
  • دارچین
  • بررسی بیان ژن ‌2 Mucin
  • ‌آویشن
  • زردچوبه