Effect of dietary chitosan on immune response and disease resistance in Cyprinus carpio

Authors

1 Department of Clinical Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran

2 Graduated Student from the Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran

3 Department of Pathobiology, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Chamran University, Ahvaz, Iran

4 Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran

Abstract

BACKGROUND: Occurrence of resistance against antibiotics
and inadequate efficacy of some vaccines necessitates studies of
natural immunostimulators in aquaculture. Shrimps shell derived
from Chitosan can be used as immune stimulators in fish.
OBJECTIVES: In this study, the effects of oral administration of
chitosan, derived from shrimp shell, on some immune responses
and disease resistance in Cyprinus carpio were studied. METHODS:
Three hundred healthy fish weighing 42.4+8.1 g were divided into
4 equal groups: the first group (G10) was fed with food
supplemented with 10 mg kg-1 chitosan, the second (G5) and third
groups (G2.5) were fed with food supplemented with 5 mg kg-1 and
2.5 mg kg-1, respectively. The control group was fed with basal feed
(without chitosan). All groups were treated for 60 days. Blood
samples were taken on 0, 20, 40, and 60 days post- experiment; In
addition, some immunological indices, including serum lysozyme
activity, serum bactericidal activity, Nitro Blue Tetrazolium (NBT)
reduction activity, serum proteins, white blood cell count (WBC),
and differentiated count were measured. At the end of the treatment,
fish were challenged with live Aeromonas hydrophila and mortality
rate was recorded for 14 days. RESULTS: Oral administration of
chitosan (0.5 and 1%) significantly enhanced NBT reduction
activity and resistance to A. hydrophila infection (p=0.012). Serum
lysozyme and bactericidal activity, serum total protein and
globulin, WBC and leukocytes ratio showed no significant change
among the groups (p>0.05). CONCLUSIONS: This study indicates
that oral administration of shrimp shell chitosan may have a positive
effect on some immune parameters and resistance against bacterial
infection in Cyprinus carpio.

Keywords


Article Title [فارسی]

تأثیر تجویز خوراکی کیتوزان بر پاسخ ایمنی و مقاومت در برابر بیماری در ماهی کپور معمولی

Authors [فارسی]

  • مجتبی علیشاهی 1
  • امین اسمعیلی راد 2
  • مهدی زارعی 3
  • مسعود قربانپور 4
1 گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز،اهواز، ایران
2 دانش آموخته دامپزشکی‌، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز،اهواز، ایران
3 گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز،اهواز، ایران
4 گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز،اهواز، ایران
Abstract [فارسی]

زمینـه مطالعه: بروز مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک‌ها و ناکارآمدی واکسن‌ها در آبزیان، مطالعات در مورد محرک‌های ایمنی را ضروری می‌نماید. کیتوزان از پوسته میگو بدست می‌آید و به‌عنوان محرک ایمنی می‌تواند استفاده شود.هدف: ‌در این تحقیق اثر تجویز خوراکی کیتوزان بر پاسخ‌های ایمنی و مقاومت باکتریایی ماهی کپور معمولی بررسی شد. روش کار:‌ ‌300 ماهی سالم با میانگین وزنی g1/8±4/42 به 4 گروه تقسیم و با خوراک حاوی g‌10، 5، 5/2 و 0 کیتوزان در کیلوگرم غذا به مدت 60 روز تغذیه شدند. نمونه‌های خونی از تیمارها، با فاصله‌ی زمانی 20 روز برای اندازه‌گیری برخی فاکتورهای ایمنی (نظیر فعالیت لیزوزیم سرم، فعالیت باکتری‌کشی سرم، قدرت احیای‌NBT‌، پروتئین‌های سرم، تعداد کلی و افتراقی سلول‌های سفید) گرفته شد. در انتهای دوره ماهی‌های باقی مانده در هر تیمار با باکتری زنده آئروموناس هیدروفیلا‌ ‌چالش داده شده و تلفات برای 14 روز ثبت شد. نتایج: نتایج نشان داد، تجویز خوراکی کیتوزان فعالیت احیای ‌NBT‌ را بهبود بخشید ‌(‌05/0)p<، اگرچه در فعالیت لیزوزیم و باکتری‌کشی سرم، میزان تام پروتئین و آلبومین سرم،تعداد کلی و نسبت لوکوسیت‌ها تغییر معنی داری در بین گروه‌ها مشاهده نشد (‌05/0.)p> ‌مقاومت به عفونت باکتری آئروموناس هیدروفیلا‌ ‌در گروه‌هایی که با میزان بالای کیتوزان تغذیه شدند نسبت به گروه‌های دیگر تغییر معنی‌داری را نشان داده است ‌(‌05/0.)p< نتیجه‌گیری نهایی:‌ ‌این مطالعه نشان می‌دهد، که تجویز خوراکی کیتوزان، برخی فاکتورهای ایمنی و مقاومت ماهی کپور معمولی به عفونت باکتریایی را بهبود می‌بخشد. ‌
 

Keywords [فارسی]

  • آئروموناس هیدروفیلا
  • ‌کیتوران
  • کپور معمولی
  • پاسخ ایمنی