Bioavailability comparison between herbal methionine and DL-methionine on growth performance and immunocompetence basis in broiler chickens

Authors

1 Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran

2 Department of Animal Sciences, University of Manitoba, Winnipeg, Manitoba, Canada and Department of Poultry Sciences, University of Georgia, Athens, Georgia, USA

Abstract

BACKGROUND:Herbal methionine can be compared relative to
Dl-methionine with evaluation of bioavailability of this source of
methionine. OBJECTIVES: An experiment was carried out to
determine the relative bioefficacy of herbal methionine (H-Met)®
relative to DL-methionine (DL-Met) on performance criteria and
immunocompetence of Met sources in male broilers. Atotal of 160
male broilers were fed a Met-deficient basal diet or the basal diet
supplemented with three or four concentrations of each Met
sources. METHODS: Multiexponential and multilinear regressions
were used to determined bioavailability of herbal methionine (HMet)
®relative to DL-Met on performance and immunocompetence
of broilers. RESULTS: Body weight gain and feed intake of the
broilers fed H-Met or DL Met improved in the experiment,
regardless of Met sources, relative to those broilers that were fed the
basal diet. Immunocompetence of broilers were not significant at 28
day of age (p>0.05), whereas the broilers were significantly
affected by the additional levels of Met sources at 42 day of age.
CONCLUSIONS: The bioefficacy estimates for H-Met® relative to
DL-Met on a product basis were 55% for weight gain, 71% for feed
intake, 78% for feed conversion ratio, 70% for dilution 1-choloro 2-
3-dinitrobenzene (DNCB), 67% for sheep red blood cell (SRBC),
and 68% for phytohemagglutinine (PHA-P). The relative
effectiveness of H-Met® compared to that of DL-Met is 68% on
average across performance criteria and all immune criteria tested.
H-Met®can be supplemented as a new and natural source of Met for
the poultry industry.

Keywords


Article Title [فارسی]

مقایسه زیست فراهمی متیونین گیاهی و متیونین سنتتیک بر پایه عملکرد رشد و پاسخ ایمنی در جوجه ­های گوشتی

Authors [فارسی]

  • شیلا هادی نیا 1
  • محمود شیوآزاد 1
  • حسین مروج 1
  • مجید الهیاری شهراب 1
  • وو کیون کیم 2
Abstract [فارسی]

چکیده:
زمینه مطالعه: متیونین گیاهی می‌تواند نسبت به متیونین سنتتیک با تعیین زیست فراهمی این منبع متیونین مقایسه شود. هدف: کارایی زیستی نسبی متیونین گیاهی در مقایسه با DL- متیونین بر پایه عملکرد و پاسخ ایمنی منابع متیونین در این آزمایش روی جوجه‌های گوشتی نر بررسی شد. 160 جوجه گوشتی نر با جیره پایه فاقد متیونین و یا جیره پایه ای که 3 و 4 سطح دو منبع متیونین به آن اضافه شده بودند تغذیه شدند. روش کار: رگرسیون نمایی چند گانه نمایی و چند گانه خطی برای تخمین زیست فراهمی متیونین گیاهی نسبت به متیونین سنتتیک بر پایه عملکرد و پاسخ ایمنی جوجه‌های گوشتی به کار گرفته شد. نتایج: افزایش وزن و خوراک مصرفی جوجه‌های گوشتی، بدون در نظر گرفتن نوع منبع متیونین، نسبت به جوجه‌های تغذیه شده با جیره پایه به طور معنی‌داری افزایش یافت (p<0.05). در سن 28 روزگی، پاسخ ایمنی جوجه‌های گوشتی معنی‌دار نبود (p>0.05) درحالیکه در سن 42 روزگی، جوجه‌های گوشتی به طور معنی‌داری با افزایش سطوح متیونین تحت تاثیر قرار گرفتند. نتیجه‌گیری نهایی: کارایی زیستی متیونین گیاهی نسبت به متیونین سنتتیک بر پایه محصول 55% (برای افزایش وزن)، 71% (برای خوراک مصرفی) و 70% (برای محلول 1-کلرو 2و 3 دی نیترو بنزن)، 67% (برای سلول خونی قرمز گوسفند) و 68% (برای فیتوهماگلوتنین) می‌باشد. کارایی زیستی نسبی متیونین گیاهی در مقایسه با متیونین سنتتیک 67% به طور میانگین بر پایه عملکرد رشد و کلیه پاسخ‌های ایمنی می‌باشد. متیونین گیاهی می‌تواند به عنوان یک منبع جدید و طبیعی از متیونین در صنعت طیور به کار گرفته شود.

Keywords [فارسی]

  • کارایی زیستی
  • جوجه‌های گوشتی
  • پاسخ ایمنی
  • منابع متیونین
  • رگرسیون چندگانه