Document Type : Anatomy- Histology
Authors
1 Department of Basic Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran
2 Department of Basic Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran.
3 Department of Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran
Abstract
Keywords
Article Title [Persian]
Authors [Persian]
زمینه مطالعه: اردک ماهی (Esox lucius) یک گونه آب شیرین است که متعلق به خانواده Esocidae میباشد. این گونه گوشتخوار بوده و از بی مهرگان و ماهیان تغذیه میکند. مورفولوژی روده ماهیان برای درک فیزیولوژی گوارش، تشخیص بیماریهای رودهای و فرمولاسیون مواد غذایی بسیار سودمند است. هدف: این مطالعه به منظور بررسی خصوصیات آناتومیکی، یافتشناسی و هیستومورفومتری روده اردک ماهی صورت گرفت. روش کار: در این مطالعه از تعداد 5 روده اردک ماهی استفاده شد. بعد از بررسی آناتومیکی، نمونههای بافت شناسی برداشت و در فرمالین 10٪ ثابت سازی شد و پس از پاساژ بافتی، رنگآمیزی مقاطع به کمک هماتوکسیلین-ائوزین و تری کروم ماسون صورت گرفت. نتایج: بررسی آناتومیکی، روده کوتاه اردک ماهی با ضریب رودهای 09/0±68/0 را نشان داد که از خصوصیات ماهیان گوشتخوار محسوب میشود. مطالعه بافت شناسی نشان داد که جدار روده اردک ماهی از لایههای مخاطی، زیر مخاطی، عضلانی وسروزی تشکیل شده است. عضله مخاطی در جدار روده مشاهده نشد. لایه متراکم مابین لایههای مخاطی و زیرمخاطی دیده شد. نتایج هیستومورفومتری سه قسمت قدامی، میانی و خلفی روده اردک ماهی را از هم تفکیک نمود. بیشترین ارتفاع چینهای مخاطی در روده قدامی بواسطه نقش آن در جذب مواد غذایی مشاهده شد. ارتفاع چینهای مخاطی بطرف روده خلفی کاهش یافت. لایه عضلانی در روده قدامی ضخیمتر بوده و ضخامت لایه عضلانی حلقوی از لایه عضلانی طولی در سراسر طول روده ضخیم تر بوده است. روده خلفی نسبت به سایر قسمتهای روده دارای تعداد بیشتری از سلولهای جامی جهت حذف مواد غیرقابل جذب بوده است. نتیجه گیری نهایی: نتایج حاصل از این مطالعه، یک نوع سازگاری این گونه با عادت غذایی را نشان میدهد که منجربه حفاظت روده و افزایش مراحل جذب میشود.
Keywords [Persian]