Effect of Lipia Citridora leaves powder on growth performance, carcass traits, blood metabolites and meat quality of broilers

Document Type : Nutrition - Hygiene

Authors

1 Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture, University of Jiroft, Kerman, Iran

2 Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Bahonar University, Kerman, Iran

Abstract

Background: Since the prohibition of antibiotic growth promoter in poultry ration by the European Union, poultry producers have been  trying to replace them by other growth promoters like medicinal herbs. Lipia citridora is a medicinal  herb enriched by several powerful phenolic compounds and with antioxidant and antimicrobial properties which lead to enhancing appetite and growth performance of broiler. OBJECTIVES: The aim of this study was to investigate the effect of Lipia citridora leaves powder (LCLP) on growth performance, carcass traits, blood metabolites, and meat quality of broilers. METHODS: The experiment was carried out with 160 one-day-old male Ross 308 broiler chickens in a completely randomized design. The chicks were allocated to four diets including basal diet and treatment diets which were supplemented with 3 levels of LCLP (0.25, 0.5 and 1.0% of diet) in 16-floor pens with 10 chickens each. At the end of the experiment, 2 chicks/pen were selected and the assigned parameters were evaluated. RESULTS: All levels of LCLP improved (p<0.01) feed intake, body weight gain and feed conversion ratio in all periods except for starter phase. Also, 1% LCLP improved FI (1.49%), BWG (4.20%) and FCR (2.59%) compared to control group during the whole period. Birds fed herbal additive had a significantly higher relative weight of carcass, breast, bursa of fabricius and spleen in 1% LCLP group compared with the control group. Addition of 1% of LCLP decreased (p<0.05) LDL (15.85%), cholesterol (8.73%), triglyceride (8.82%), and increased (p<0.01) white blood cells (8.04). Meat quality enhanced via an intense reduction (p<0.01) in thiobarbituric acid (50.15%) and cooking loss (14.16%). CONCLUSIONS: Our finding showed that the highest level of LCLP in this study (1%) performed the best as improved growth performance, ameliorated serum lipids, increased white blood cells and enhanced the meat quality.

Keywords


Article Title [Persian]

اثر پودر برگ به لیمو بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه، متابولیتهای خونی و کیفیت گوشت جوجه های گوشتی

Authors [Persian]

  • مرضیه مهرپرور 1
  • مژگان مظهری 1
  • امید اسماعیلی پور 1
  • مسعود سامی 2
1 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، کرمان، ایران
2 گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
Abstract [Persian]

زمینه مطالعه: از زمان محدودیت استفاده از آنتی بیوتیک‌ها به عنوان محرک رشد در جیره طیور، پرورش دهندگان به دنبال جایگزین کردن آنها با دیگر عوامل محرک رشد نظیر گیاهان دارویی هستند. گیاه به لیمو، یک گیاه دارویی غنی از ترکیبات فنولی و با خواص آنتی اکسیدانی و آنتی میکروبی قوی است که منجر به تحریک اشتها و بهبود عملکرد رشد طیور می‌گردد. هدف: این مطالعه به منظور بررسی اثر استفاده از پودر برگ به‌لیمو بر عملکرد رشد، متابولیت‌های خونی، خصوصیات لاشه و کیفیت گوشت جوجه‏های گوشتی طراحی شد. روش کار: این آزمایش روی 160 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. پرندگان به چهار تیمار آزمایشی شامل: جیره پایه و تیمارهای مکمل شده با سه سطح پودر برگ به لیمو (25/0، 5/0 و 1٪ جیره) در 16 پن و هر کدام شامل 10 پرنده اختصاص داده شدند. در پایان آزمایش دو پرنده از هر پن انتخاب و پارامترهای مورد نظر اندازه گیری شد. نتایج: تمام سطوح پودربرگ به لیمو منجر به بهبود مصرف خوراک، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی در همه دوره ها به جز دوره آغازین شدند. همچنین مصرف یک درصد پودربرگ به لیمو، منجر به بهبود مصرف خوراک (49/1%)، افزایش وزن روزانه (20/4%) و ضریب تبدیل غذایی (59/2%) در کل دوره آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شد. پرندگان تغذیه شده با 1% پودربرگ به لیمو، داراری وزن نسبی لاشه، سینه، بورس و طحال بالاتری در مقایسه با گروه کنترل بودند. افزودن 1% پودربرگ به لیمو، منجر به کاهش معنی‌دار (05/0>p) سطح کلسترول (73/8%)، تری گلیسرید (82/8%)، لیپوپروتئین با دانسیته کم (85/15%) و افزایش گلبول‌های سفید خون (04/8%) شد. پودر برگ به لیمو بر کیفیت گوشت تأثیر مثبتی داشت و باعث کاهش تیوباربیتیوریک اسید (15/50%) و  افت پخت (14/15%) شد. نتیجهگیرینهایی: نتایج این آزمایش نشان داد که افزودن پودر برگ به لیمو به میزان یک درصد در جیره می‌تواند منجر به بهبود عملکرد رشد، بهبود متابولیت‌های سرم خون، افزایش گلبول‌های سفید خون وکیفیت گوشت جوجه‌های گوشتی شود.

Keywords [Persian]

  • جوجه گوشتی
  • متابولیتهای خونی
  • عملکرد رشد
  • به لیمو
  • کیفیت گوشت
Aviagen. (2007) Ross 308: Broiler Nutrition Specification. Aviagen Inc., Huntsville, AL. USA.##
Bertrama, H.C., Andersena, H.J., Korlssona, A.H. (2003) Prediction of technological quality (cooking loss) of pork based on fresh meat characteristics. Meat Sci. 65: 707-712.##
Bilia, A.R., Giomi, M., Innocenti, M., Gallori, S., Vincieri, F.F. (2008) HPLCDAD-ESI-MS analysis of the constituents of aqueous preparations of verbena and lemon verbena and evaluation of the antioxidant activity. J Pharm Biomed Anal. 46: 463-470.##
Briskey, E.J., Wismer-Pedersen, J. (1961) Biochemistry of pork muscle structure. Rate of anaerobic glycolysis and temperature change versus the apparent structure of muscle tissue. J Food Sci. 26: 297-305.##
Bruna, J.M., Ordonez, J.A., Fernandez, M., Herranz, B., dela Hoz, L. (2001) Microbial and physico-chemical changes during the ripening of dry fermented sausages superficially inoculated with or having added an intracellular cell-free extract of Penicillium aurantiogriseum. Meat Sci. 59: 87-96.##
Casamassima, D., Palazzo, M., D’Alessandro, A.G., Colella, G.E.,  Vizzarri. F.,  Corino, C. (2013) The effects of lemon verbena (Lippia citriodira) verbascoside on the productive performance, plasma oxidative status, and some blood metabolites in suckling lambs.  J Anim Feed Sci. 22: 204-212.##
Castellini, C., Mugnai, C., Dal Bosco, A. (2002). Effect of organic production system on broiler carcass and meat quality. Meat Sci. 60: 219-225.##
Choiem Hwang, J.K. (2005) Effect of some medicinal plants on plasma antioxidant system and lipid levels in rats. Phytother Res. 19: 382-395.##
Demir, E., Sarica Ozcan, M.A., Suicmez, M. (2003) The use of natural feed additives as alternatives for an antibiotic growth promoter in broiler diets. Br Poult Sci. 44: 44-45.##
Funes, L., Fernandez, A.S, Laporta, O., Pons, A., Roche, E., Segura, C.A., Fernandez, G.A. (2009) Correlation between plasma antioxidant capacity and verbascoside levels in rats after oral administration of lemon verbena extract. Food Chem. 17: 589-598.##
Gao, J.J., Igalashi, K., Nukina, M. (1999) Radical scavenging activity of phenylpropanoid glycosides in Caryopteris incana. Biosci Biotechnol Biochem. 63: 983-988.##
Huff-Lonergan, E., Lonergan, S.M. (2005) Mechanisms of water-holding capacity of meat: The role postmortem biochemical and structural changes. Meat Sci. 71: 194-204.##
Jang, A., Liu, X.D., Shin, M.H., Lee, B.D., Lee, S.K., Lee, J.H., Jo, C. (2008) Antioxidative potential of raw breast meat from broiler chicks fed a dietary medicinal herb extract mix. Poult Sci. 87: 2382-2389.##
Jaturasitha, S., Srikanchai, T., Kreuzer, M., Wicke, M. (2008) Differences in carcass and meat characteristics between chicken indigenous to northern Thailand (Black-Boned and Thai Native) and imported extensive breeds (Bresse and Rhode Island Red). Poult Sci. 87: 160-169.##
Kamisoyama, H., Honda, K., Tominaga, Y., Yokota, S., Hasegawa, S. (2008) Investigation of the anti-obesity action of licorice flavonoid oil in diet-Induced obese rats. Biosci Biotechnol Biochem. 72: 3225-3231.##
Lee, K.W., Everts, H., Beynen, A.C. (2004) Essential Oils in Broiler Nutrition. Int J Poult Sci. 3: 738-752.##
Lewis, M.R., Rose, S.P., MaCkenzie, A.M., Tucker, L.A. (2003) Effects of dietary inclusion of plant extracts on the growth performance of male broiler chickens. Br Poult Sci. 44: 42-43.##
Lillehoj, H.S., Lee, K.W. (2012) Immune modulation of innate immunity as alternatives-to-antibiotics strategies to mitigate the use of drugs in poultry production. Poult Sci. 91: 1286-1291.##
Liu, M.J., Li, J.X., Guo, H.Z., Le,e K.M., Qin, L., Chan, K.M. (2003) The effects of verbascoside on plasma lipid peroxidation level and erythrocyte membrane fluidity during immobilization in rabbits: a time course study. Life Sci. 73: 883-892.##
Mirshekar, R., Dastar, B., Shabanpour, B. (2009) Effect of Rosemary, Echinacea, Green tea Extracts and ascorbic acid on broiler meat quality. Pak J Biol Sci. 12: 1069-1074.##
Newall, C.A., Anderson, L.A., Phillipson, J.D. (1996) Herbal Medicines -A Guide for Healthcare Professionals. The Pharmaceutical Press, London, UK.##
Palazzo, M., Vizzarri, F., Nardoia, M., Ratti, S., Pastorelli, G., Casamassima, D. (2015) Dietary Lippia citriodora extract in rabbit feeding: effects on quality of carcass and meat. Arch Anim Breed. 58: 355-364.##
Paradis,V., Kollinger, M.,  Farbe, M.,  Holstage, A., Poynard, T., Bedossa, P. (1997) In situ detection of lipid peroxidation by-product in chronic liver diseases. Hepatology. 26: 135-143.##
Pastorelli, G., Rossi, R., Corino, C. (2012) Influence of Lippia citriodora verbascoside on growth performance, antioxidant status, and serum immune globulins content in piglets. Czech J Anim Sci. 57: 312-322.##
Rafiee, F., Mazhari, M., Ghoreishi, M., Esmaeilipour, O. (2016) Effect of lemon verbena powder and vitamin C on performance, and immunity of heat stressed broilers. J Anim Physiol Anim Nutr. doi: 10.1111/jpn.12457.##
Rojhan, M. (2000) Medicine and medicinal cure. (1st ed.) Alavi Press. Tehran, Iran.##
Saenmahayak, B., Bilgili, S.F., Hess, J.B., Singh, M. (2010) Live and processing performance of broiler chickens fed diets supplemented with complexed zinc. J Appl Poult Res. 19: 334-340.##
Sarraga, C., Regueiro, J.A. (1999) Membrane lipid oxidation and proteolytic activity in thigh muscles from broilers fed different diets. Meat Sci. 52: 213-219.##
Warris, P.D. (2000) Meat Science. An Introductory Text. CABI Pub. Inc. New York, USA.##
Windisch, J., Schedle, W., Plitzner, C., Kroismayr, A. (2008) Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. J Anim Sci. 86: 140-148.##