Effect of Hydro-Alcoholic Extract of Rosemary on Lipid Profile and Liver Enzymes in Male Wistar Rats Fed with High-Fat Diet

Document Type : Pharmacology

Authors

1 Department of Biology, Shiraz Branch, Islamic Azad University, Shiraz, Iran

2 Department of Biology, Kazeroon Branch, Islamic Azad University, Kazeroon, Iran

3 Department of Biology, Zarghan Branch, Islamic Azad University, Zarghan, Iran

Abstract

BACKGROUND: The liver plays a major role in the metabolic regulation of dietary nutrients. As a well-known risk factor, obesity is characterized by accumulating extra fat in the body. Previous studies have shown that high-fat diets result in non-alcoholic hepatic steatosis. The steatosis can lead to serious liver diseases. Because of the adverse effects of the available drugs for obesity, increasing efforts are being made to develop natural product-based safe and effective medicines.
OBJECTIVES: The present study aimed to assess the effects of hydroalcoholic extract of rosemary on lipid profile and liver enzymes in male Wistar rats fed with high-fat diet.
METHODS: The extract was prepared using an ethanol/distilled water (1:1) mixture. Thirty-two rats were randomly divided into four groups: control (standard diet), high-fat (HF) diet, RE (standard diet + rosemary extract), and HF+RE (HF diet + rosemary extract), and treated for 12 weeks. Biochemical parameters were determined using standard methods.
RESULTS: The total cholesterol changed from 54.2 mg/dL in control group to 76.8 mg/dL in HF diet. In the RE group, the high-density lipoprotein (HDL) and low-density lipoprotein (LDL) enhanced and decreased, respectively, compared to the standard regimen. The extract caused 14.4% reduction (p<0.05) in triglyceride levels in comparison to the HF rats. Compared to the HF diet, the HF+RE diet caused significant (p<0.05) reduction in the aspartate transaminase (AST) and alanine transaminase (ALT).
CONCLUSIONS: Although hydroalcoholic extract of rosemary was relatively effective to diminish the influence of high‒fat diet on total cholesterol and liver enzymes, to evaluate the recognized safety and efficacy of the extract, more investigations must be performed.

Keywords


Article Title [Persian]

تاثیر عصاره هیدروالکلی رزماری بر پروفایل لیپیدی و آنزیم‌های کبدی در موش‌های صحرایی نر ویستارتغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب

Authors [Persian]

  • اکرم ایران نژاد 1
  • سعید خاتم ساز 2
  • محمد جواد مختاری 3
1 گروه زیست‌شناسی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
2 گروه زیست‌شناسی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
3 گروه زیست‌شناسی، واحد زرقان، دانشگاه آزاد اسلامی، زرقان، ایران
Abstract [Persian]

چکیده
زمینه مطالعه: کبد نقش مهمی در تنظیم متابولیک مواد مغذی رژیم غذایی دارد. به عنوان یک عامل خطر شناخته شده، چاقی با تجمع چربی اضافی در بدن مشخص می‌شود. مطالعات قبلی نشان داده‌اند که رژیم های غذایی پرچرب منجر به استئاتوز کبدی غیر الکلی می‌شود. استئاتوز می تواند منجر به بیماری های جدی کبدی شود. داروهای شیمیایی کمی برای درمان چاقی در دسترس است. علاوه بر این، به دلیل عوارض جانبی نامطلوب این داروها، تلاش‌های فزاینده‌ای برای تولید داروهای ایمن و موثر مبتنی بر محصول طبیعی در حال انجام است. اخیراً، به دلیل تأثیرات منفی و سمیت نسبتاً کم ، در دسترس بودن، مقرون به صرفه بودن و کارایی قابل قبول، استفاده از گیاهان دارویی افزایش یافته است.
هدف: مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تاثیر عصاره هیدروالکلی رزماری بر پروفایل لیپیدی و همچنین آنزیم‌های کبدی در موش‌های صحرایی نر نژاد ویستار با رژیم غذایی پرچرب انجام شد.
روش کار: عصاره با استفاده از مخلوط اتانول/آب مقطر (1:1) تهیه شد. سی و دو سر موش صحرایی به طور تصادفی به چهار گروه شامل کنترل (رژیم غذایی استاندارد)، رژیم غذایی پرچرب (HF)، رژیم استاندارد + عصاره رزماری (RE) و رژیم غذایی پرچرب + عصاره رزماری (HF+RE) تقسیم و به مدت 12 هفته تیمار شدند. پارامترهای بیوشیمیایی با استفاده از روش‌های استاندارد اندازه‌گیری شدند.
نتایج: کلسترول کل از 2/54 (برای گروه کنترل) به 8/76 میلی‌گرم در دسی‌لیتر (برای رژیم غذایی پرچرب) تغییر کرد. در مقایسه با رژیم استاندارد، تغذیه RE به ترتیب منجر به افزایش و کاهش HDL و LDL شد. تیمار گروه HF با عصاره باعث کاهش 4/14 درصدی سطح تری‌گلیسیرید شد. در مقایسه با رژیم HF، رژیم غذایی HF+RE باعث کاهش معنی‌دار در AST و ALT شد.
نتیجه گیری نهایی: اگر چه عصاره هیدرو‌الکلی رزماری نقش نسبتاً موثری در کاهش تأثیر رژیم غذایی پرچرب بر کلسترول تام و آنزیم‌های کبدی ایفا کرد، برای ارزیابی ایمنی و اثرات واقعی و اثربخشی عصاره، تحقیقات تکمیلی باید انجام شود.

Keywords [Persian]

  • رژیم غذایی پرچرب
  • کبد
  • گیاهان دارویی
  • رزماری
  • پروفایل لیپیدی