Molecular Detection of Toxoplasma gondii in Chicken Meats and Eggs in Semnan City, Iran

Document Type : Infectious agents- Diseases

Authors

1 Pathobiology Department of Veterinary Faculty, Semnan University, Semnan, Iran

2 Pathobiology Department, Shahmirzad School of Veterinary Medicine, Semnan University, Semnan, Iran

3 Department of Clinical Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Semnan University, Semnan, Iran;

Abstract

Toxoplasma gondii is a protozoan parasite, phylum Apicomplexa. Felids are definitive hosts and all warm-blooded animals and humans are intermediate hosts. The clinical symptoms of toxoplasmosis among chickens are mostly subclinical but the infection of chickens and eggs is important as a source of protein for human consumption.

Objectives: The study aimed to detect T. gondii in chicken meat and egg by molecular examination.

Methods: In this study, 100 chicken legs, 50 eggs of free-range hens, and 50 eggs of industrial hens were collected from different stores in Semnan city, Iran. The samples were inspected for the Toxoplasma B1 gene after DNA extraction.

Results: According to the results, Toxoplasma DNA was detected in 23% of chicken legs, 36% of eggs of free-range chickens, and 20% of eggs of industrial chickens. The infection rate was not significantly different between eggs of free-range and industrial chickens (P>0.05).

Conclusion: Therefore, Toxoplasma is present in chicken meats and eggs in Semnan city, Iran, and it is recommended that people eat well-cooked chicken meat and eggs for disease control and also feed the domestic carnivores with cooked meat to prevent the parasite life cycle.

Keywords


Article Title [Persian]

ردیابی مولکولی توکسوپلاسما گوندی در گوشت مرغ و تخم مرغ درشهر سمنان، ایران

Authors [Persian]

  • فاطمه مهرابی 1
  • مریم رسولی 2
  • سید حسام الدین عمادی چاشمی 3
1 گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
2 گروه پاتوبیولوژی، آموزشکده دامپزشکی شهمیرزاد، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
3 گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
Abstract [Persian]

مقدمه: توکسوپلاسما گوندی تک یاخته اجباری داخل سلولی در شاخه اپی کمپلکسا می باشد. گربه سانان میزبان نهایی و تمامی حیوانات خونگرم و انسان میزبان های واسط توکسوپلاسما محسوب می شوند. آلودگی مرغ و تخم مرغ به این انگل عنوان منابع تامین پروتئین انسانی می تواند حائز اهمیت باشد.

هدف: ردیابی مولکولی توکسوپلاسما در گوشت مرغ و تخم مرغ به عنوان دو منبع مهم تامین پروتئین در انسان و حیوانات گوشتخوار می باشد.

روش کار: در این مطالعه 100 نمونه ران مرغ گوشتی جمع آوری شده از فروشگاه های سمنان و 50 تخم مرغ بومی و 50 تخم مرغ صنعتی جمع آوری گردید. نمونه ها پس از استخراج DNA مورد ردیابی ژن 1B توکسوپلاسما قرار گرفتند.

نتایج: بر اساس نتایج بدست آمده DNA توکسوپلاسما در 23% (8/14 - 2/31% با فاصله اطمینان 95%) نمونه های عضله ران، 36% (7/22- 3/49% با فاصله اطمینان 95%) تخم مرغ های بومی و 20% ( 9-31 % با فاصله اطمینان 95%) تخم مرغ های صنعتی ردیابی گردید، میزان آلودگی تخم مرغ های بومی و صنعتی اختلاف معنی داری نداشت (05/0P>).

نتیجه گیری: بنابراین مشخص گردید که انگل توکسوپلاسما در مرغ ها و تخم مرغ های عرضه شده در فروشگاه های سمنان حضور دارد. برای کنترل و پیشگیری از ابتلاء افراد به توکسوپلاسموز باید مرغ و تخم مرغ کاملا پخته شوند و برای جلوگیری از تکمیل چرخه توکسوپلاسما به گربه های خانگی حتما گوشت پخته خورانده شود.

Keywords [Persian]

  • پرندگان
  • توکسوپلاسموز
  • Gallus gallus
  • شیوع
  • ماکیان