Evaluating the Competitiveness of Medicinal Plants in Comparison with Antibiotic on Performance, Blood Parameters, Meat Oxidation and Cecal Microbiota's Response in Broilers Challenged with Salmonella Enterica Serovar Typhimurium

Document Type : Infectious agents- Diseases

Authors

1 Department of Poultry Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

2 Department of Microbiology and Immunology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran

10.22059/ijvm.2022.337920.1005233

Abstract

BACKGROUND: Salmonellosis is one of the important diseases in poultry industry as well as public health concerns. OBJECTIVES: Study the effects of enrofloxacin, and herbal medicines on growth performance, blood parameters, meat oxidation, and cecal microbial population in broilers challenged with Salmonella enterica serovar Typhimurium (ST). METHODS: A total of 240 one-day-old (male) Ross 308 broiler chicks were randomly allocated to six groups: negative and positive control; enrofloxacin; and three herbal medicines (A, B, and C) containing different proportions of cinnamon, thyme, licorice, and marjoram extracts with compounds of organic acids. The dosage of enrofloxacin, herbal medicines: A, B, and C were: 1, 1, 1, and 2 mL/L in drinking water, respectively; which were prescribed on days 16 to 21. On day 10, all groups except negative control were challenged with 1 mL suspension containing 1×107 CFU/mL ST. Performance traits were measured in intervals of 1-10, 11-24, 25-42, and 1-42 days. Blood parameters, meat oxidation, and cecal microbial population were measured on day 21. RESULTS: Among the challenged groups, medicine C and enrofloxacin showed the lowest levels of Salmonella (P<0.05). Medicine B had better effect on performance traits (P<0.05). Medicine A had the lowest amount of malondialdehyde in meat. Medicines A and B had the lowest concentration of cholesterol and triglyceride in serum (P<0.05). CONCLUSIONS: The above mentioned herbal medicines can be used as beneficial additives in poultry nutrition to improve growth performance, reduce Salmonella in gastrointestinal tract, and reduce cholesterol, triglycerides and meat oxidation.

Keywords


Article Title [Persian]

ارزیابی رقابت پذیری گیاهان دارویی در مقایسه با آنتی بیوتیک بر عملکرد، پارامترهای خون، اکسیداسیون گوشت و واکنش میکروبیوتای سکوم در جوجه های گوشتی در چالش با سالمونلا انتریکا سرووار تیفی موریوم

Authors [Persian]

  • احمد قلی پور شوشود 1
  • شعبان رحیمی 1
  • تقی زهرایی صالحی 2
  • محمد امیر کریمی ترشیزی 1
  • علیرضا بهنامی فر 1
  • طاهره ابراهیمی 1
  • محمود ولی زاده لاکه 1
  • فائزه گنج پور 1
1 گروه پرورش و مدیریت طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2 گروه میکروبیولوژی و ایمنولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
Abstract [Persian]

زمینه مطالعه: سالمونلوز یکی از مهمترین بیماری های طیور و مورد توجه از نظر بهداشت عمومی است. هدف: مطالعه حاضر اثر انروفلوکساسین و داروهای گیاهی را بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های خونی، اکسیداسیون گوشت و جمعیت میکروبی روده کور در جوجه‌های گوشتی چالش‌شده با ST بررسی کرد. روش کار: تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی یک روزه (نر) سویه راس 308 به طور تصادفی به شش گروه تقسیم شدند. کنترل منفی، کنترل مثبت، انروفلوکساسین و سه داروی گیاهی (A، B و C) حاوی نسبت‌های مختلف عصاره دارچین، آویشن، شیرین بیان و مرزنجوش با ترکیبات اسیدهای آلی. دوز انروفلوکساسین، داروهای A، B و C به ترتیب 1، 1، 1 و 2 میلی‌لیتر در لیتر آب آشامیدنی بود، که در روزهای 16 تا 21 تجویز شد. در روز 10، تمام گروه‌ها به جز کنترل منفی با 1 میلی‌لیتر سوسپانسیون حاوی CFU/mL 107×1، ST چالش شدند. صفات عملکردی در فواصل 1-10، 11-24، 25-42 و 1-42 روزگی اندازه گیری شد. فراسنجه‌های خونی، اکسیداسیون گوشت و جمعیت میکروبی روده کور در روز 21 اندازه‌گیری شد. نتایج: در میان گروه‌های مورد چالش، داروی C و انروفلوکساسین کمترین میزان سالمونلا را نشان دادند (05/0P<). داروی B اثر بهتری بر صفات عملکردی داشت (05/0P<). داروی A کمترین مقدار مالون دی‌آلدئید در گوشت و داروی A و B کمترین غلظت کلسترول و تری گلیسیرید را در سرم داشتند (05/0P<). نتیجه گیری نهایی: داروهای گیاهی فوق الذکر می‌توانند به عنوان افزودنی‌های مفید در طیور برای بهبود عملکرد، کاهش باکتری‌های مضر دستگاه گوارش، کلسترول، تری گلیسیرید و اکسیداسیون گوشت استفاده شوند.

Keywords [Persian]

  • اسید آلی
  • آویشن
  • دارچین
  • شیرین بیان
  • مرزنجوش