Document Type : Original Articles
Authors
1
Animal Science Research Institute of Iran (ASRI), Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
2
Department of Research, Breeding and Production of Laboratory Animals, Razi Vaccine and Serum Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
Abstract
BACKGROUND: Sperm preservation at a cool temperature reduces sperm metabolism while preserving sperm viability and reproductive potential. Researchers have sought to extend semen preservation effectiveness for more than 24 h. Due to the special physiological characteristics of small ruminant spermatozoa, the cooling procedure decreases the reproductive ability of this species.
OBJECTIVES: This study aimed to determine the effect of supplementing l-carnitine (LC) to the cooling extender on the quality of ram's sperm following cooling preservation at 4oC.
METHODS: The collected sperm samples were diluted and divided into four groups with varying doses of LC supplementation (0, 1, 5 and 10mM LC).The samples were kept at 4oC for up to 48 hours. At 0, 24, and 48 hours of cooling, sperm total motility, progressive motility, viability, lipid peroxidation, membrane integrity, and mitochondrial activity were all measured.
RESULTS: The results showed that different treatments had no effect (P>0.05) on the quality of semen samples at time 0 of cooling storage. Cooling medium supplemented with 5 mM LC demonstrated improved (P≤0.05) total motility, progressive motility, viability, membrane integrity, and mitochondrial activity compared to the other groups after 24 and 48 hours of cooling. Furthermore, after 24 and 48 hours of storage, 5 mM LC produced less lipid peroxidation (P≤0.05) compared to the other treatments.
CONCLUSIONS: In conclusion, reinforcing ram's cooling storage medium with 5 mM LC is a useful method for protecting ram semen samples against cold-induced structural and functional impairment throughout 24 and 48 h storage.
Keywords
Article Title [Persian]
افزودن ال-کارنیتین به محیط سردسازی سبب حفظ اسپرم قوچ در دوره ذخیره سرمایی می شود
Authors [Persian]
-
مختار مهاجر
1
-
نوید دادشپور دواچی
2
1
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
2
بخش تحقیق، پرورش و تولید حیوانات آزمایشگاهی، موسسه تحقیقات واکسن وسرم سازی رازی، سازمان تحقیقات آموزش و
ترویج کشاورزی، کرج، ایران
Abstract [Persian]
زمینه مطالعه: ذخیره سرمایی اسپرم متابولیسم اسپرم را کاهش میدهد درحالیکه قابلیت باروری و زندهمانی اسپرم حفظ میشود. محققان تلاش بسیاری کرده اند تا بتوانند اسپرم را بیش از 24 ساعت زنده نگه دارند. به علت ویژگیهای خاص اسپرم نشخوارکنندگان کوچک، فرایندسردسازی توانایی باروری را در این گونهها کاهش میدهد.
هدف:در این مطالعه اثر افزودن ال-کارنیتین به محیط سردسازی بر کیفیت اسپرم قوچ طی فرایند ذخیره سرمایی در دمای 4 درجه سانتیگراد ارزیابی شده است.
روش کار:نمونه های اسپرم پس جمع آوری و رقیق سازی به چهار قسمت تقسیم شده و مقادیر 0، 1، 5 و 10 میلی مولار ال-کارنیتین را دریافت نمودند. سپس نمونه ها در دمای 4 درجه سانتیگراد سرد شده و طی 48 ساعت ذخیره شدند. جنبایی کل و پیشرونده، زنده مانی، پراکسیداسیون لیپیدها، سلامت غشا و فعالیت میتوکندری در زمان های 0، 24 و 48 ساعت ذخیره سرمایی مورد ارزیابی قرار گرفتند.
نتایج:در زمان 0، تیمارها تاثیری بر کیفیت نمونه های اسپرم نداشتند (P>0.05). در زمان های 24 و 48 ساعت از ذخیره سرمایی، تیمار 5 میلی مولار ال-کارنیتین مقادیر بالاتر (P≤0.05) جنبایی کل و پیشرونده، زنده مانی، سلامت غشا و فعالیت میتوکندری را نسبت به سایر گروه ها نشان داد. همچنین تیمار 5 میلی مولار ال-کارنیتین موجب پراکسیداسیون لیپیدی کمتر (P≤0.05)در زمان های 24 و 48 ساعت از ذخیره سرمایی نسبت به سایر گروه ها شد.
نتیجهگیری نهایی:در نتیجه، استفاده از 5 میلی مولار ال-کارنیتین در محیط دخیره سرمایی اسپرم بز می تواند راهی مناسب برای محافظت از اسپرم بز در هنگام 24 و 48 ساعت سردسازی در مقابل آسیب های ساختاری و عملکردی طی ذخیره سرمایی باشد.
Keywords [Persian]
-
ذخیره سرمایی
-
ال-کارنیتین
-
قوچ
-
ارزیابی کیفیت
-
اسپرم