Preservation of buck semen quality during chilling storage using coenzyme Q10

Document Type : Original Articles

Authors

1 Animal Science Research Institute of Iran (ASRI), Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.

2 Department of Research, Breeding and Production of Laboratory Animals, Razi Vaccine and Serum Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran

Abstract

BACKGROUND: Storing spermatozoa in a cold environment decreases spermatozoa metabolism while maintaining sperm fertility potential. Because of their unique physiological characteristics, cooling reduces the reproductive ability of sperm cells in small ruminants.
OBJECTIVES: The purpose of this study was to assess the impact of supplementing chilling medium with coenzyme Q10 (CoQ10) on the quality parameters of buck's semen after chilling at 4°C.
METHODS: Semen was collected, diluted, and assigned into five groups with different CoQ10 supplementation concentrations (0, 1, 2, 5, and 10 µM CoQ10). Collected semen were stored at 4 degrees Celsius during 48 h. The motility, mitochondrial activity, membrane integrity, viability, and lipid peroxidation were measured after 0, 25, and 50 h of chilling.
RESULTS: Different concentrations of CoQ10 had no impact (P>0.05) on semen at time 0 of storage, according to the findings. After 25 and 50 hours of storage, supplementing chilling medium with 5 µM CoQ10 increased (P≤0.05) progressive motility, total motility, viability, mitochondrial activity, and membrane integrity than other groups. Furthermore, 5 µM CoQ10 produced less lipid peroxidation (P≤0.05) compared to the other groups after 24 and 48 h.
CONCLUSIONS: Adding 5 M CoQ10 to the buck's semen cooling medium is an effective procedure for protecting the quality of buck spermatozoa during cooling storage.

Keywords


Article Title [Persian]

محافظت از کیفیت اسپرم بز در هنگام ذخیره سرمایی با استفاده از کوانزیم کیوتن

Authors [Persian]

  • مختار مهاجر 1
  • نادر اسدزاده 1
  • هدی جواهری بارفروشی 1
  • نوید داداشپور دواچی 2
  • رضا مسعودی 1
1 موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
2 بخش تحقیق، پرورش و تولید حیوانات آزمایشگاهی، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
Abstract [Persian]

زمینه مطالعه: ذخیره سرمایی اسپرم متابولیسم اسپرم را کاهش می‌دهد درحالیکه قابلیت باروری و زنده‌مانی اسپرم حفظ می‌شود. به علت ویژگی‌های خاص اسپرم نشخوارکنندگان کوچک، فرایندسردسازی توانایی باروری اسپرم را در این گونه‌ها کاهش می‌دهد.
هدف: هدف از این مطالعه بررسی اثر افزودن کوانزیم کیوتن به محیط سردسازی بر کیفیت اسپرم بز طی فرایند ذخیره سرمایی در دمای 4 درجه سانتیگراد بوده است.
روش کار: نمونه های اسپرم پس جمع آوری و رقیق سازی به پنج قسمت تقسیم شده و مقادیر 0، 1، 2، 5 و 10 میکرومولار کوانزیم کیوتن را دریافت نمودند. سپس نمونه ها در دمای 4 درجه سانتیگراد سرد شده و طی 48 ساعت ذخیره شدند. جنبایی کل و پیشرونده، زنده مانی، سلامت غشا، فعالیت میتوکندری و پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی در زمان های 0، 25 و 50 ساعت ذخیره سرمایی مورد ارزیابی قرار گرفتند.
نتایج: در زمان 0، تیمارها تاثیری بر کیفیت نمونه های اسپرم نداشتند (P>0.05). در زمان های 25 و 50 ساعت از ذخیره سرمایی، تیمار 5 میکرومولار کوانزیم کیوتن مقادیر بالاتر (P≤0.05) جنبایی کل و پیشرونده، زنده مانی، سلامت غشا و فعالیت میتوکندری را نسبت به سایر گروه ها نشان داد. همچنین تیمار 5 میکرومولار کوانزیم کیوتن موجب پراکسیداسیون لیپیدی کمتر (P≤0.05)در زمان های 25 و 50 ساعت از ذخیره سرمایی نسبت به سایر گروه ها شد.
نتیجه‌گیری نهایی: در نتیجه، استفاده از 5 میکرومولار کوانزیم کیوتندر محیط ذخیره سرمایی اسپرم بز می تواند راهی مناسب برای محافظت از اسپرم بز در هنگام 25 و 50 ساعت سردسازی در مقابل آسیب های ساختاری و عملکردی طی ذخیره سرمایی باشد.

Keywords [Persian]

  • سردسازی
  • کوانزیم کیوتن
  • بز
  • کیفیت
  • منی