Document Type : Original Articles
Authors
1
Division of Physiology, Department of Basic Sciences Faculty of Veterinary Medicine, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.
2
Division of Histology, Department of Basic Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.
3
Division of Physiology, Department of Basic Sciences Faculty of Veterinary Medicine, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran. 3Stem Cell Biology and Regenerative Medicine Research Group, Institute of Biotechnology, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.
10.22059/ijvm.2023.357537.1005381
Abstract
Background: Tissue staining represents a pivotal process in the fields of histology and histopathology, assuming a momentous role in the identification and classification of tissues and diseases. The utilization of plant-based dyes, owing to their non-production of toxic effluents, aligns harmoniously with both environmental sustainability and the well-being of laboratory personnel as well as the general public. Furthermore, this approach is highly cost-effective and further enhancing its appeal.
Objectives: This research study aimed to explore the feasibility of staining various tissues in mice, such as the liver, kidney, intestine, and cartilage, utilizing a dye extracted from black carrots.
Methods: An ethanol extract of 200 g of fresh black carrots (Daucus carota L.) was prepared using 95% ethanol saturated with two different solvents in 200 ml of distilled water. Subsequently, the prepared sections of mice tissue were immersed in the extracted dye solution for 20 minutes, followed by assessment using a light microscope. Hematoxylin-Eosin staining was used as a control.
Results: The dye extracted from the black carrot using alum and acetic acid successfully stained the cartilage, kidney, intestine, and liver tissues, giving them a bluish-gray coloration. Phytochemical screening further confirmed the presence of anthocyanins in the black carrot extract.
Conclusion: The dye derived from black carrots exhibits effortless tissue staining capabilities which render it as a viable alternative to Hematoxylin-Eosin in histology and histopathology laboratories.
Keywords
Article Title [Persian]
استفاده از عصاره هویج سیاه به عنوان رنگ طبیعی جایگزین در رنگ آمیزی بافت
Authors [Persian]
-
محمد تقی واجد ابراهیمی
1
-
فرهاد محمدی قشلاق
2
-
عباس پرهام
3
1
بخش فیزیولوژی، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
2
بخش بافت شناسی، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
3
بخش فیزیولوژی، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
گروه تحقیقاتی زیستشناسی سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی، پژوهشکده بیوتکنولوژی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد،
ایران.
Abstract [Persian]
پیشینه: رنگآمیزی بافت یک فرآیند ضروری در بافتشناسی و آسیبشناسی بافتی است و نقش بسزایی در تشخیص نوع بافت و بیماریها دارد. استفاده از رنگهای گیاهی به دلیل عدم تولید پسابهای سمی، با محیط زیست سازگارند و سلامت کارکنان آزمایشگاه و عموم مردم را تأمین میکنند، علاوه بر این، بسیار مقرون بهصرفه هستند.
هدف: این مطالعه اثر رنگآمیزی بافتهای مختلف موش ازجمله کبد، کلیه، روده و غضروف، با استفاده از رنگ استخراج شده از هویج سیاه را بررسی کرده است. روش کار: عصاره اتانولی 200 گرم هویج سیاه تازه (Daucus Carota L.) در اتانول 95 درصد اشباع شده با دو حلال مختلف در 200 میلیلیتر آب مقطر تهیه شد. مقاطع بافتی آماده شده از بافت موش نر به مدت 20 دقیقه در عصاره رنگی غوطهور شدند و درنهایت با میکروسکوپ نوری مورد ارزیابی قرار گرفتند. رنگآمیزی هماتوکسیلین-ائوزین به عنوان شاهد استفاده شد.
نتایج: رنگ استخراج شده از هویج سیاه با زاج و اسید استیک بافتهای غضروف، کلیه، روده و کبد را به رنگ آبی مایل به خاکستری درآورده است. غربالگری فتوشیمیایی وجود آنتوسیانین را در بافت هویج سیاه تأیید کرد.
نتیجهگیری: رنگ تهیه شده از هویج سیاه به راحتی میتواند بافتها را رنگ کند و در آزمایشگاههای بافتشناسی و آسیبشناسی بافتی به عنوان جایگزین روش معمول هماتوکسیلین-ائوزین استفاده شود.
Keywords [Persian]
-
بافتشناسی
-
رنگآمیزی
-
رنگ گیاهی
-
هویج سیاه
-
بافت