Title: The Effect of Management and Nutrition Strategies on the Function and Expression of HSP70 Gene in Dairy Cows under Heat Stress

Document Type : Original Articles

Authors

1 Faculty of Veterinary Medicine, Semnan University, Semnan, Iran

2 Faculty of Animal Science and Fisheries, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran

10.22059/ijvm.2024.351480.1005388

Abstract

Abstract
Background: This experiment investigated the effects of management and nutrition strategies on dairy cows under heat stress.
Objectives: The aim was to evaluate the effects of zinc mineral supplementation and mist spray, both individually and in combination, on yield, milk production and composition, blood parameters, and HSP70 gene expression in dairy cows.
Method: Sixteen Holstein lactating cows were used, and experiment was conducted in four treatments: basal diet without heat stress alleviation methods (control), zinc supplementation in diet, basal diet and application of mist spray method, and supplementation of zinc in basal diet with mist spray.
Results: The results showed that the cows in the mist and zinc+mist treatments had significantly better performance and temperature-humidity index compared to the control group. The milk yield and its compounds were significantly affected by experimental treatments, with the best results seen in the treatment with both spray and Zinc. The cows exposed to dry and lactation periods showed a significant increase in the concentration of blood biochemical factors and antioxidant indices in response to heat stress. HSP70 gene expression was significantly decreased in all treatments compared to the control.
Conclusions: This experiment suggests that applying nutritional and management strategies can be effective in mitigating the effects of heat stress on dairy cows. The study recommends using zinc supplementation and mist spray method as effective strategies to alleviate heat stress.. Overall, this study highlights the importance of implementing management and nutrition strategies to improve the welfare and productivity of dairy cows under heat stress.

Keywords


Article Title [Persian]

تأثیر راه کارهای مدیریتی و تغذیه ای بر عملکرد و بیان ژن HSP70 در گاو های شیری تحت تنش گرمایی

Authors [Persian]

  • پوریا مولایی برنتی 1
  • علی مهدوی 1
  • یدالله چاشنی دل 2
  • محمدحسن یوسفی 1
  • رضا نارنجی ثانی 1
  • ایوب فرهادی 2
1 دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
2 گروه علوم دامی و آبزیان، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
Abstract [Persian]

زمینه مطالعه: در این آزمایش، تأثیر روش‌های مدیریت و تغذیه بر گاوهای شیری در شرایط استرس حرارتی مورد بررسی قرار گرفت.
هدف: هدف از این تحقیق، ارزیابی تأثیر مکمل‌کردن جیره با روی وروش‌های اسپری آب، به‌طور جداگانه و ترکیبی، بر عملکرد، میزان تولید و ترکیبات شیر، پارامترهای خونی و بیان ژن HSP70 در گاوهای شیری بود.
روش کار: شانزده گاو شیری نژاد هلشتاین مورد استفاده قرار گرفت و آزمایش شامل چهار تیمار بود: جیره پایه بدون روش‌های کاهش استرس حرارتی (کنترل)، جیره پایه به همراه مکمل معدنی روی، جیره پایه به همراه استفاده از روش اسپری آب و جیره پایه به همراه مکمل معدنی روی به همراه اسپری آب.
نتایج: نتایج نشان داد که گاوهای مورد استفاده در تیمار اسپری آب و تیمار مکمل روی+اسپری آب نتایج بهتری در مقایسه با گروه کنترل داشتند. تولید و ترکیبات شیر تحت تأثیر تیمار های آزمایشی قرار گرفته بودند و بهترین نتایج در گروه هایی بود که در تیمار ترکیبی بودند. گاوهایی که در دوره‌های خشکی و شیردهی قرار گرفته بودند، در پاسخ به استرس حرارتی، افزایش قابل توجهی در غلظت فاکتورهای بیوشیمیایی خون و شاخص‌های آنتی‌اکسیدانی نشان دادند. بیان ژن HSP70 در تمام درمان‌ها نسبت به کنترل به‌طور قابل توجهی کاهش یافت.
نتیجه گیری نهایی: استفاده از روش های مدیریتی و تغذیه ای می تواند در کاهش اثرات استرس گرمایی بر روی گاوهای شیری مؤثر باشد. این مطالعه توصیه می‌کند که استفاده از مکمل روی و اسپری آب به عنوان روش‌های مؤثر در کاهش استرس گرمایی مورد استفاده قرار گیرند. به طور کلی، این مطالعه اهمیت پیاده‌سازی روش‌های تغذیه‌ای و مدیریتی برای بهبود بهره‌وری و سلامت گاوهای شیری در شرایط استرس گرمایی را بیان می‌کند.

Keywords [Persian]

  • استرس گرمایی
  • ترکیبات شیر
  • اسپری آب
  • عملکرد تولید شیر
  • روی