Comparative Evaluation of Disinfectants’ Efficacy in Reducing Bacterial and Fungal Contamination in Livestock Feed Production

Document Type : Original Articles

Authors

1 Department of Animal Health Management, Faculty of Veterinary Medicine, Shiraz University, Shiraz, Iran.

2 Department of Food hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, Shiraz University, Shiraz, Iran.

10.32598/ijvm.19.2.1005480

Abstract

Background: Disinfectants in feed factories are crucial in maintaining a clean and hygienic environment, preventing disease spread, controlling cross-contamination, and ensuring product quality, thereby ensuring food safety.
Objectives: This study aims to assess the performance of multiple disinfectants in a factory producing livestock, poultry, and aquatic feed, as well as in a laboratory.
Methods: Microplate and agar-well diffusion methods were utilized to assess the efficiency of commercial chemical disinfectants (1 and 2) and formalin (37%) on the internal surfaces of the mixer, mill, extruder, dryer, and cooler in the factory and to examine the performance of eight common disinfectants, including disinfectants 1, 2, and 3, sodium hypochlorite (NaClO) (10%), ethanol (70%), methanol (70%), povidone-iodine (10%), and formalin, against Salmonella typhimurium, Escherichia coli, and Fusarium oxysporum. 
Results: The extruder had the highest level of microbial contamination, while the cooler had the lowest level. Disinfectant 2 and formalin showed the most effective antibacterial and antifungal properties. Disinfectants 2 and 3 showed the highest antibacterial effects in the laboratory, while other disinfectants had the lowest. Disinfectant 2 showed the strongest antifungal effect, followed by formalin, povidone-iodine, and NaClO. Ethanol and methanol showed the least effect.
Conclusion: The study emphasizes the importance of selecting effective disinfectants to reduce contamination in animal feed production facilities. Disinfectant 2 (Huwa-San TR-50), with its unique combination of hydrogen peroxide and silver-based ionic chemistry, is a powerful disinfectant solution for various applications. These results can serve as a valuable guide for choosing appropriate disinfectants for similar industries.

Keywords


Article Title [Persian]

ارزیابی مقایسه‌ای کارایی ضدعفونی کننده‌ها در کاهش آلودگی باکتریایی و قارچی در تولید خوراک دام

Authors [Persian]

  • آرش امیدی 1
  • حسن مصلح 2
  • مریم رحیمی کاکلکی 2
1 گروه مدیریت بهداشت دام، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.
2 گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایـی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.
Abstract [Persian]

زمینه مطالعه: ضدعفونی‌کننده‌ها در کارخانه‌های خوراک، نقش مهمی در حفظ یک محیط پاکیزه و بهداشتی، جلوگیری از گسترش بیماری، کنترل آلودگی متقاطع و تضمین کیفیت محصول و در نهایت تضمین ایمنی مواد غذایی دارند. 
هدف: این مطالعه با هدف ارزیابی عملکرد چند ضدعفونی کننده شیمیایی، در کارخانه تولید کننده خوراک دام، طیور و آبزیان و همچنین در آزمایشگاه انجام گرفت.
روش کار: از روش‌های میکروپلیت و انتشار درچاهک آگار به منظور ارزیابی کارایی ضدعفونی‌کننده‌های شیمیایی تجاری (1 و 2) و فرمالین (37%) بر روی سطوح داخلی میکسر، آسیاب، اکسترودر، خشک‌کن و کولر در کارخانه و بررسی عملکرد هشت ضدعفونی کننده رایج شامل ضدعفونی کننده‌های 1، 2، 3، NaClO (10%)، اتانول (70%)، متانول (70%)، پوویدون آیوداین (10%) و فرمالین (37%) در برابر سالمونلا تیفی موریوم، اشریشیا کولای و فوزاریوم اکسیسپوروم در آزمایشگاه استفاده شد.
نتایج: اکسترودر بیشترین میزان آلودگی میکروبی و کولر کمترین میزان آلودگی را داشت. ضدعفونی کننده 2 و فرمالین بیشترین اثرات ضدباکتریایی و ضدقارچی را داشتند. ضدعفونی کننده ‌های 2 و 3 بیشترین اثرات ضد باکتریایی را در آزمایشگاه نشان دادند؛ در حالی که سایر ضدعفونی کننده ها کمترین میزان کارایی را داشتند. ضدعفونی کننده 2 قوی‌ترین اثر ضدقارچی را داشت و پس از آن فرمالین، پوویدون آیوداین و NaClO قرار گرفتند. اتانول و متانول کمترین اثربخشی را داشتند.
نتیجه‌گیری نهایی: این مطالعه بر اهمیت انتخاب مواد ضد عفونی کننده مؤثر به منظور کاهش آلودگی در تأسیسات تولید خوراک دام، طیور و آبزیان تأکید می‌کند. ضدعفونی‌کننده 2 (Huwa-San TR-50)، با ترکیب منحصر به فرد پراکسید هیدروژن و شیمی یونی مبتنی بر نقره، به عنوان یک محلول ضدعفونی کننده قوی برای کاربردهای مختلف توصیه می‌شود. یافته‌های این مطالعه می‌تواند به عنوان راهنمای ارزشمندی برای انتخاب ضدعفونی‌کننده‌های مناسب در صنایع مشابه باشد.

Keywords [Persian]

  • اشریشیا کولای
  • سالمونلا
  • ضدعفونی کننده تجاری
  • فوزاریوم
  • کارخانه خوراک دام