Document Type : Original Articles
Authors
1
Department of Animal Health Management, School of Veterinary Medicine, Shiraz University, Shiraz, Iran
2
PhD Student of Feed Hygiene; Department of Animal Health Management, School of Veterinary Medicine, Shiraz University, Shiraz, Iran
Abstract
Abstract
Background: Disinfectants in feed factories have a crucial role in maintaining a clean, hygienic environment, preventing disease spread, controlling cross-contamination, and ensuring product quality, thereby ensuring food safety.
Objectives: The study aimed to assess the performance of multiple disinfectants in a factory producing livestock, poultry, and aquatic feed, as well as in the laboratory.
Methods: The microplate and agar-well diffusion methods were utilized to assess the efficiency of commercial chemical disinfectants (1 and 2) and formalin (37%) on the internal surfaces of the mixer, mill, extruder, dryer, and cooler in the factory and examine the performance of eight common disinfectants, including disinfectants 1, 2, 3, NaClO (10%), ethanol (70%), methanol (70%), povidone-iodine (10%), and formalin, against Salmonella typhimurium, Escherichia coli, and Fusarium oxysporum, in the laboratory.
Results: The extruder had the highest level of microbial contamination, while the cooler had the lowest. Disinfectant 2 and formalin had the most effective antibacterial and antifungal properties. Disinfectants 2 and 3 had the highest antibacterial effects in the laboratory, while other disinfectants had the lowest. Disinfectant 2 had the strongest antifungal effect, followed by formalin, povidone-iodine, and NaClO. Ethanol and methanol had the least effect.
Conclusions: The study emphasizes the importance of selecting effective disinfectants to reduce contamination in animal feed production facilities. Disinfectant 2 (Huwa-san), with its unique combination of hydrogen peroxide and silver-based ionic chemistry, is recommended as a powerful disinfectant solution for various applications. The findings can serve as a valuable guide for choosing appropriate disinfectants in similar industries.
/ / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / /
Keywords
Article Title [Persian]
ارزیابی مقایسهای کارایی ضدعفونیکنندهها در کاهش آلودگی باکتریایی و قارچی در تولید خوراک دام
Authors [Persian]
-
آرش امیدی
1
-
حسن مصلح
2
-
مریم رحیمی کاکلکی
2
1
گروه مدیریت بهداشت دام، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
2
دانشجوی دکتری بهداشت خوراک; گروه مدیریت بهداشت دام، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
Abstract [Persian]
چکیده
زمینه مطالعه: ضدعفونیکنندهها در کارخانههای خوراک، نقش مهمی در حفظ یک محیط تمیز و بهداشتی، جلوگیری از گسترش بیماری، کنترل آلودگی متقاطع و تضمین کیفیت محصول و در نهایت تضمین ایمنی مواد غذایی دارند.
هدف: این مطالعه با هدف ارزیابی عملکرد چندین ضدعفونی کننده شیمیایی، در یک کارخانه تولید کننده خوراک دام، طیور و آبزیان و در آزمایشگاه انجام شد.
روش کار: از روشهای میکروتیترپلیت و انتشار درچاهک آگار به منظور ارزیابی کارایی ضدعفونیکنندههای شیمیایی تجاری (1 و 2) و فرمالین (37%) بر روی سطوح داخلی میکسر، آسیاب، اکسترودر، خشککن و کولر در کارخانه و بررسی عملکرد هشت ضدعفونی کننده رایج شامل ضدعفونی کنندههای 1، 2، 3، NaClO (10%)، اتانول (70%)، متانول (70%)، پوویدون آیوداین (10%) و فرمالین (37%) در برابر سالمونلا تیفی موریوم، اشریشیا کولای و فوزاریوم اکسیسپوروم در آزمایشگاه استفاده شد.
نتایج: اکسترودر بیشترین میزان آلودگی میکروبی و کولر کمترین میزان آلودگی را داشت. ضدعفونی کننده 2 و فرمالین بیشترین اثرات ضدباکتریایی و ضدقارچی را داشتند. ضدعفونی کنندههای 2 و 3 بیشترین اثرات ضد باکتریایی را در آزمایشگاه نشان دادند؛ در حالی که سایر ضدعفونی کنندهها کمترین میزان کارایی را داشتند. ضدعفونی کننده 2 قویترین اثر ضدقارچی را داشت و پس از آن فرمالین، پوویدون آیوداین و NaClO قرار گرفتند. اتانول و متانول کمترین اثربخشی را داشتند.
نتیجه گیری نهایی: این مطالعه بر اهمیت انتخاب مواد ضد عفونی کننده مؤثر به منظور کاهش آلودگی در تأسیسات تولید خوراک دام، طیور و آبزیان تأکید میکند. ضدعفونیکننده 2 (Huwa-san)، با ترکیب منحصر به فرد پراکسید هیدروژن و شیمی یونی مبتنی بر نقره، به عنوان یک محلول ضدعفونیکننده قوی برای کاربردهای مختلف توصیه میشود. یافتههای این مطالعه میتواند به عنوان راهنمای ارزشمندی برای انتخاب ضدعفونیکنندههای مناسب در صنایع مشابه باشد.
Keywords [Persian]
-
اشریشیا کولای
-
سالمونلا
-
ضد عفونی کننده تجاری
-
فوزاریوم
-
کارخانه خوراک دام