Fermented Feather Meal Improves the Antioxidant Status, Meat Quality, and Immune Response of Broilers

Document Type : Original Articles

Authors

Department of Animal Science, Faculty of Agriculture Science, University of Guilan, Rasht, Iran.

10.22059/ijvm.2024.369109.1005483

Abstract

Background: The biodegradation of feather meal is an effective alternative to other processing methods.

Objectives: This study investigated the effects of various hydrolyzed feather meals (HFM) on antioxidant status, meat quality, and immune response of broilers.

Methods: A total of 480-day-old male broilers were used for 42 days in a completely randomized design with eight treatments and five replicates (12 chicks/replicate). Experimental diets were: (1) a control diet (without feather meal; FM), (2), (3), (4), (5), (6), (7), and (8) all containing 4% of raw FM (RFM), HFM by autoclave (Au-HFM), fermented FM (FFM) by Bacillus licheniformis (Bl-FFM), FFM by Bacillus subtilis (Bs-FFM), FFM by Aspergillus niger (An-FFM), FFM by Bacillus licheniformis + Bacillus subtilis + Aspergillus niger (Co-FFM), and HFM by an enzyme (En-HFM), respectively.

Results: Results of the in vitro experiment showed that the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazl (DPPH) and 2, 2ʹ-azino-bis-3-ethylbenzthiazoline-6-sulfonic acid (ABTS) radical scavenging activity of FFM increased by increasing the fermentation time (P < 0.05). The DPPH and ABTS radical scavenging activity of FFM was higher than RFM, Au-HFM, and En-HFM (P < 0.05). Results of the in vivo experiment showed that the serum levels of total antioxidant capacity, glutathione peroxidase, superoxide dismutase, and catalase in broilers fed the FFM were higher than in control and other treatments (P < 0.05). Compared to control and other treatments, broilers fed FFM had lower meat malondialdehyde levels, higher meat pH, and higher water-holding capacity at 0, 7, and 14 d of the breast meat storage, as well as lower serum malondialdehyde levels (P < 0.05). Broilers fed FFM had higher antibody titer against Newcastle disease virus, lower heterophil count, and lower heterophil-to-lymphocyte ratio, as well as higher total anti-sheep red blood cells (anti-SRBC) titer, immunoglobulin G, and immunoglobulin M compared to control and other treatments (P < 0.05).

Conclusion: The fermentation of FM increased its antioxidant properties, which improved the body’s anti-oxidative status and contributed to improving the meat quality and immune response of the broilers.

Keywords


Article Title [Persian]

پودر پَر تخمیر شده وضعیت آنتی اکسیدانی، کیفیت گوشت و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی را بهبود می بخشد

Authors [Persian]

  • حسن صفری
  • اردشیر محیط
  • مازیار محیطی اصلی
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
Abstract [Persian]

زمینه مطالعه: تجزیه بیولوژیکی پودر پَر یک جایگزین موثر بر سایر روشهای فرآوری است.

هدف: این آزمایش برای بررسی اثرات پودر پَر هیدرولیز شده به روشهای مختلف بر وضعیت آنتی اکسیدانی، کیفیت گوشت و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی انجام شد.

روش کار:تعداد 480 قطعه جوجه گوشتی نر یکروزه به مدت 42 روز در قالب طرح کاملاً تصادفی با هشت تیمار، پنج تکرار و 12 جوجه در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) گروه کنترل (جیره شاهد بدون پودر پَر)، تیمار 2، 3، 4، 5، 6، 7 و 8 به ترتیب حاوی 4 درصد پودر پَر خام، پودر پَر اتوکلاو شده، پودر پَر تخمیری با باسبلوس لیچنی فرمیس، پودر پُر تخمیری با باسیلوس سوبتیلیس، پودر پُر تخمیری با آسپرژیلوس نایجر، پودر پُر تخمیری با مخلوطی از باسیلوس لیچنی فرمیس+ باسیلوس سوبتیلیس+آسپرژیلوس نایجر و پودر پَر هیدرولیز شده با آنزیم تجاری بودند.

نتایج: مطالعه آزمایشگاهی نشان داد که فعالیت پاکسازی رادیکالهای آزاد 2,2-دیفنیل-1-پیکریل هیدرازیل و 2,2-آزینو-بیس-3-اتیل بنزوتیازولین-6-سولفونیک اسید در پودر پَر تخمیری با افزایش زمان تخمیر افزایش یافت(0.05>P). پاکسازی رادیکالهای آزاد 2,2-دیفنیل-1-پیکریل هیدرازیل و 2,2-آزینو-بیس-3-اتیل بنزوتیازولین-6-سولفونیک اسید در پودر پَر تخمیری در مقایسه با پودر پَر خام، پودر پَر اتوکلاو شده و هیدرولیز شده توسط آنزیم تجاری بیشتر بود(0.05>P). آزمایش مزرعه ای نشان داد که فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی در جوجه های تغذیه شده با پودر پَر تخمیری در مقایسه با گروه کنترل و سایر تیمارهای آزمایشی بیشتر بود(0.05>P). در مقایسه با گروه کنترل و سایر تیمارهای آزمایشی، جوجه هایی که با پودر پَر تخمیری تغذیه شده بودند دارای سطوح مالون دی آلدهید پایینتری در گوشت و سرم، همچنین میزان pH و ظرفیت نگهداری آب بالاتری در روزهای 0، 7 و 14 ذخیره سازی گوشت نشان دادند(0.05>P). جوجه های تغذیه شده با پودر پَر تخمیری تیتر آنتی بادی بالاتری علیه ویروس نیوکاسل، تعداد کمتری هتروفیل، نسبت هتروفیل به لنفوسیت پایینتر، تیتر آنتی بادی بالاتری علیه گلبول قرمز گوسفندی (SRBC)، همچنین ایمونوگلوبولین G و M بالاتری را در مقایسه با گروه کنترل و سایر تیمارهای آزمایشی نشان دادند (0.05>P).

نتیجه گیری نهایی:پودر پر تخمیر شده وضعیت آنتی اکسیدانی بدن،کیفیت گوشت و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی را بهبود بخشید

Keywords [Persian]

  • کلید واژه ها: پودر پر
  • تجزیه زیستی
  • تخمیر
  • جوجه گوشتی