The Chemical Composition and Antibacterial Effect of Essential Oils of Rosemary and Basil in Milk

Document Type : Original Articles

Authors

1 Department of Animal Science, College of Agriculture and Natural Resources, University of Gonbad Kavous, Gonbad Kavous, Iran

2 M.Sc. graduate of Department of Animal Science, College of Agriculture and Natural Resources, University of Gonbad Kavous, Gonbad Kavous, Iran

3 Biology Department, Faculty of Science, University of Gonbad Kavous, Gonbad Kavous, Iran .

10.22059/ijvm.2024.372443.1005517

Abstract

Background: According to the diverse side effects of antibiotics, new and natural antibacterial substances are needed to treat bacterial diseases and one of these substances is the essential oils (EOs) of medicinal plants. Milk fat and protein may reduce the antimicrobial impact of plant EOs. Objectives: This study investigated the antibacterial activity of rosemary and basil EOs in comparison with lincospectinomycin antibiotic on three mastitis causing-bacteria including Streptococcus agalactiae, Staphylococcus aureus, and Escherichia coli bacteria in the milk media.
Methods: Chemical compounds of EOs were identified by gas chromatography. The minimum bactericide concentration (MBC) and the minimum inhibitory concentration) MIC) of essential oils were studied by the tube dilution method and the growth curve of bacteria was studied at 0, 6, 10, and 24 hours.
Results: The most important compounds of rosemary were carene (45.11%) and eucalyptus (20.62%), and those of basil were estragol (70.42%) and carene (17.99%). MIC and MBC of rosemary were lower than lincospectinomycin and those of basil were the same as lincospectinomycin. At 6-h, the bacterial reduction of E. coli and S. agalactiae bacteria was significant and population reduction of rosemary was significant for S. aureus. At 24 h, rosemary and basil significantly diminished the bacterial count of S. aureus, as well as, basil significantly decreased the S. agalactiae.
Conclusion: In general, the antibacterial effect of the EOs was acceptable, and clinical studies are recommended for the treatment of other diseases, including mastitis.

Keywords


Article Title [Persian]

ترکیبات شیمیایی و اثر ضدباکتریایی اسانس‌ رزماری و ریحان در محیط شیر

Authors [Persian]

  • رضا راه چمنی 1
  • سامان ضرونی 2
  • متیا سادات برهانی 3
1 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران
2 دانش آموخته گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران
3 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران
Abstract [Persian]

مقدمه: با توجه به عوارض جانبی متنوع آنتی‌بیوتیک‌ها، مواد ضدباکتری طبیعی و جدیدی برای درمان بیماری‌های باکتریایی مورد نیاز است که یکی از این مواد اسانس‌های روغنی گیاهان دارویی است. چربی و پروتئین شیر ممکن است اثر ضد میکروبی اسانس‌های روغنی را کاهش دهد.
هدف: این مطالعه به بررسی فعالیت ضد باکتریایی اسانس‌های رزماری و ریحان در مقایسه با آنتی بیوتیک لینکواسپکتینومایسین بر روی سه باکتری عامل ورم پستان شامل استرپتوکوکوس آگالاکتیه، استافیلوکوک اورئوس و اشرشیاکلی در محیط کشت شیر پرداخت.
روش‌ها: ترکیبات شیمیایی اسانس‌ها با کروماتوگرافی گازی شناسایی شدند. حداقل غلظت بازدارنده و حداقل غلظت باکتری‌کشی اسانس‌ها به روش رقیق سازی لوله‌ای و منحنی رشد باکتری‌ها در ساعت‌های 0، 6، 10 و 24 بررسی شد.
یافته‌ها: مهمترین ترکیبات رزماری کارن (11/45 درصد) و اکالیپتوس (62/20 درصد) و ریحان استراگول (42/70 درصد) و کارن (99/17 درصد) بود. حداقل غلظت بازدارنده و باکتری‌کشی رزماری کمتر از لینکواسپکتینومایسین و ریحان مشابه لینکواسپکتینومایسین بود. در ساعت 6، کاهش باکتری‌های استرپتوکوکوس آگالاکتیه و اشرشیاکلی و کاهش جمعیت رزماری برای استافیلوکوکوس اورئوس معنی‌دار بود. در ساعت 24 ، رزماری و ریحان تعداد باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس و ریحان تعداد استرپتوکوکوس آگالاکتیه را بصورت معنی‌داری کاهش دادند.
نتیجه گیری: به طور کلی اثر ضد‌باکتریایی اسانس‌های رزماری و ریحان قابل قبول بود و انجام مطالعات بالینی برای درمان سایر بیماری‌ها از جمله ورم پستان توصیه می شود.

Keywords [Persian]

  • اثر ضد‌باکتریایی
  • ورم پستان
  • ریحان
  • رزماری
  • شیر