Document Type : Original Articles
Authors
Department of Basic Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.
Abstract
Keywords
Article Title [Persian]
Authors [Persian]
زمینه مطالعه: جوجه های گوشتی در حال حاضر با یک چالش مهم در قالب عفونتهای باکتریایی مواجه هستند که به طور قابل توجهی بر روند رشد و نمو آنها تأثیر میگذارد. گلیسیریزین (GL)، یک ترکیب مهم در ریشه شیرین بیان، با بهبود کارایی غذا و رشد اندام، عملکرد رشد جوجههای گوشتی را افزایش میدهد. همچنین دارای خواص تعدیل کننده ایمنی و ضد التهابی است که به سلامت کلی طیور کمک میکند.
هدف: گلیسیریزین ممکن است اشتها و پارامترهای سرمی را با کاهش التهاب در جوجه ها تعدیل کند.
روش کار: در این مطالعه اثرات GL و لیپوپلی ساکارید (LPS) بر جوجه های گوشتی بررسی شد. 24 جوجه گوشتی نر یک روزه نژاد آرین به 4 گروه تقسیم شدند: یک گروه شاهد و 3 گروه تیمار که LPS را به تنهایی یا با GL در 2 دوز مختلف دریافت کردند. تزریق به صورت داخل وریدی در روز 20 انجام شد و مصرف خوراک و نمونه خون مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج: تزریق LPS مصرف خوراک را در 5/4، 5 و 6 ساعت پس از تزریق نسبت به گروه کنترل کاهش داد (P<0.05). علاوه بر این، تجویز همزمان LPS + GL منجر به افزایش وابسته به دوز در مصرف خوراک تجمعی در مقایسه با گروه LPS در 5/4، 5 و 6 ساعت به دنبال تزریق شد. همچنین، در گروههای تحت درمان با LPS + GL نسبت به گروهی که فقط LPS دریافت کردند، فعالیت آنزیمهای AST و ALT کاهش یافته است، که نشان میدهد GL ممکن است یک اثر محافظتی کبدی اعمال کند. مشخص شد که GL اثرات منفی LPS را کاهش میدهد و نسبت A/G را بهبود میبخشد و پتانسیل آن را به عنوان یک عامل ضد التهابی برجسته میکند.
نتیجهگیری نهایی: گلیسیریزین بر اشتها و عملکرد کبد در جوجههای گوشتی ملتهب شده آرین تأثیر مثبت دارد.
Keywords [Persian]