Effects of Fig tree (Ficus carica) leaf extracts on serum and liver cholesterol levels in hyperlipidemic rats

Authors

Abstract

The effects of three Ficus carica leaf extracts on the total cholesterol levels (TC) of serum and liver were investigated in experimentally-induced nutritional hyperlipidemic rats. In nine treatment groups (n=5 each group), hyperlipidemic rats were treated daily with hydromethanolic (total) extract (2.5, 5, 10 mg/kg, intraperitoneal [ip]) and its aqueous fractions, namely fraction A (10, 50, 250 mg/kg, ip) and fraction B (10, 50, 250 mg/kg, ip) for eight days. In negative and positive control groups, animals received normal and hyperlipidemic diets with ip injections of normal saline, respectively. The lipid-lowering effect of total extract on liver cholesterol was more pronounced than that of serum. Fraction A caused a significant dose-dependent decrease in cholesterol levels in both the serum and the liver (p<0.05). Fraction A at dosages of 10, 50 and 250 mg/kg lowered the TC in serum from 1.40±0.26 mmol/L (mean ± standard deviation; untreated hyperlipidemic group) to 1.06±0.14, 1.04±0.07 and 0.90±0.08 mmol/L, respectively. At 50 and 250 mg/kg, it lowered the TC in liver significantly from 59.86±10.35 mg/g (untreated) to 42.61±12.08 and 37.16±5.59 mg/g, respectively. Fraction B lowered the level of TC in the serum and liver, but the results of this treatment were conflicting. Phytochemical screening showed that total extract had moderate levels of flavonoids and a large amount of tannins, which may account for the observed effects on decreasing TC levels. In conclusion, Ficus carica leaf extracts have been shown to decrease liver and serum TC levels in hyperlipidemic rats.

Article Title [Persian]

اثرات عصاره های برگ انجیر معمولی روی مقادیر کلسترول سرم و کبد در موش صحرایی

Authors [Persian]

  • ali rasooli
  • احمد فاطمی اردستانی
  • فرزاد اسدی
  • محمد صالحی
Abstract [Persian]

در این مطالعه اثرات عصاره های برگ انجیر معمولی روی مقادیر کلسترول تام سرم و کبد موشهای صحرایی که بصورت تجربی دچار هیپرلیپیدمی تغذیه ای شده بودند مورد بررسی قرار گرفت. سه عصاره برگ شامل عصاره هیدرومتانولی (تام) با غلظتهای 5/2، 5 و 10 میلی گرم بازای کیلوگرم و دو عصاره آبی آن بنام عصاره الف و عصاره ب با غلظتهای 10، 50 و 250 میلی گرم بازای کیلوگرم وزن حیوان بصورت تزریق داخل صفاقی و روزانه بمدت هشت روز در 9 گروه پنج تایی حیوانات هیپرلیپیدمیک بکار رفت. در گروههای کنترل منفی و مثبت، حیوانات به ترتیب جیره های نرمال و هیپرلیپیدمیک را همراه با تزریق روزانه سرم فیزیولوژی دریافت کردند. اثرات پایین آورنده چربی عصاره تام، روی کلسترول کبد بارزتر از اثرات آن روی سرم بود. عصاره الف عیار کلسترول را بطور معنی دار و وابسته به دوز در سرم و کبد کاهش داد. عصاره ب تاحدی اثر کاهشی روی کلسترول سرم و کبد داشت اما نتایج آن متناقض بود. آزمونهای غربالگری فیتوشیمیایی نشان داد که عصاره تام دارای مقادیر متوسطی فلاونوئید و مقادیر زیادی تانن بود که بنظر می رسد اثرات کاهنده کلسترول در این مطالعه را می توان به این مواد نسبت داد. بر اساس یافته های این مطالعه می توان نتیجه گرفت که عصاره های برگ انجیر معمولی می توانند مقادیر کلسترول را در سرم و کبد موش صحرایی هیپرلیپیدمیک کاهش دهند.