Influence of Phytase on Tibia Bone Characteristics of Broiler Quail Fed on Corn-Soybean Meal Diets

Authors

گروه بهداشت و تغذیه دام و طیور، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران

Abstract

BACKGROUND: Exogenous phytase enhances the utilization of plant phytate phosphorus in poultry. OBJECTIVES: In the present study the effects of exogenous phytase was investigated on tibia bone characteristics of white quail. METHODS: In a 2x2 factorial arrangement, eighty, 11-day old unsexed chicks were randomly divided into 4 treatments of 20 replicates. All birds received one of four experimental diets with two levels of aP (5.2 or 3.9 g kg-1) and two levels of phytase (0 or 500 FTU kg-1). On day 25, all birds were weighed, sacrificed, and blood samples were obtained for the determination of blood phosphorus. Both tibiae were excised for the determination of ash, calcium and phosphorus content, bone length and thickness, and breaking strength. RESULTS: Birds which had received lower aP diets showed lower levels of blood phosphorus as well as tibia bone weight, ash, calcium, phosphorus, bone thickness and strength when compared with the higher aP fed birds. CONCLUSIONS: Adding phytase to the lower aP diet was able to restore the above-mentioned variables. Phytase increases rigidity and strength of tibia by enhancing the availability of phytate phosphorus to the quail. This is important, particularly when the bird is grown for flight and hunting.

Article Title [فارسی]

تاثیر فیتاز بر خصوصیات استخوان درشت نی جوجه‌های بلدرچین تغذیه شده با جیره‌های ذرت – کنجاله سویا

Authors [فارسی]

  • Behzad Mansoori
  • مهسا رستگار فاطمی
  • مهرداد مدیرصانعی
  • ژیلا هنرزاد
Abstract [فارسی]

زمینه مطالعه: انزیم‌های فیتاز با منشاء خارجی سبب بهبود بکارگیری فسفر فیتاته گیاهی در طیور می‌شوند.‌ ‌هدف: در مطالعه حاضر، اثرات فیتـاز بـا منشاء خارجی بر ویژگی‌های استخوان درشت نی بلدرچین‌های سفید مورد بررسی قرار گرفت. ‌روش کار: تعداد 80 قطعه جوجه بلدرچین 11 روزه تعیین جنسیت نشده به صورت تصادفی و با آرایش فاکتوریل 2 ‌×‌ 2 به چهار تیمار و هر تیمار شامل 20 تکرار تقسیم شدند. تمام پرندگان یکی از چهار جیره آزمایشی با دو سطح فسفر قابل دسترس g/kg(2/5 و 9/3)و دو سطح فیتاز FTU/kg( 500 و 0) را دریافت کردند. در 25 روزگی، تمام پرندگان توزین و ذبح شده و نمونه‌های خون برای تعیین غلظت فسفر خون اخذ گردیدند. هر دو استخوان درشت نی به منظور تعییـن مقـادیر خاکستر، کلسیم و فسفر، طول، ضخامت و قدرت شکنندگی استخوان قطع و خارج گردیدند. نتایج: پرندگان دریافت کننده جیره‌های با فسفر قابل استفاده پائین در مقایسه با پرندگان تغذیه شده با سطوح بالاتر فسفر قابل دسترس، مقادیر پائین‌تری از فسفر خون، و همچنین وزن، خاکستر، کلسیم، فسفر، ضخامت و قدرت شکنندگی استخوان درشت نی را نشان دادند. نتیجه گیری نهایی: افزودن فیتاز به جیره‌های با سطوح پائین‌تر فسفر قابل دسترس موجب بازگرداندن متغیرهای فوق شد. فیتاز از طریق بالا بردن قابلیت دسترسی فسفر فیتاته، استحکام و مقاومت استخوان درشت نی را افزایش می دهد.