Effects of a Commercial Multi-Strain Probiotic on Growth Performance, Muscle Antioxidant Parameters, and Fillet Shelf Life in Rainbow Trout, Oncorhynchus mykiss

Document Type : Original Articles

Authors

1 Department of Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran

2 Department of Aquatic Animal Health, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran

3 Department of Fisheries and Environment, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources,Gorgan,Iran

10.22059/ijvm.2023.359644.1005400

Abstract

Background: Probiotics are widely used in aquaculture and can improve the growth, immunity, and antioxidant system of fish; however, they can be used to increase fillet shelf life. Objectives: The present study investigated the effects of dietary supplementation with a commercial probiotic (Bio-Aqua) on growth performance, muscle composition and shelf life during refrigerated condition. Methods: Four diets were prepared containing 0 (CTR), 0.3 (0.3B), 1 (1B), and 2 (2B) g/kg of the probiotic. Triplicate groups of fish were fed the diets over 12 weeks, then the dorsal muscle chemical composition and antioxidant enzymes were determined. Fillet quality was determined after 0, 4, 8, 12, and 16 d refrigerated condition. Results: At the end of the rearing period, there was no significant difference in the growth performance of the fish among the treatments. 0.3B exhibited significantly higher muscle protein content and superoxide dismutase activity; whereas, muscle catalase and glutathione peroxidase activities significantly increased in 0.3B and 1B treatments. Fillet thiobarbituric reactive substances (TBARS), total volatile base nitrogen, total bacterial count, and psychrotrophic bacterial count exhibited elevation over time, during refrigerated condition. Dietary probiotic significantly affected the fillet concentration of TBARS, as 0.3B and 1B showed lower TBARS than CTR and 2B treatments. Total bacterial count in probiotic treatments (particularly 0.3B and 1B) were significantly lower that CRT, after 8 and 16 days in refrigerator. There were no interaction effects of dietary probiotic and refrigerated condition time on the fillet total volatile base nitrogen and psychrotrophic bacterial count. Conclusion: Based on the results, dietary 0.3 or 1 g/kg of Bio-Aqua can improve antioxidant capacity and decrease lipid peroxidation and bacterial load in the fillet of rainbow trout.

Keywords


Article Title [Persian]

اثرات یک پروبیوتیک تجاری چند سویه بر عملکرد رشد، پارامترهای آنتی اکسیدانی عضلانی و ماندگاری فیله در ماهی قزل آلای رنگین کمان، Oncorhynchus mykiss

Authors [Persian]

  • فرامرز امیری 1
  • افشین آخوندزاده بستی 1
  • علی طاهری میرقائد 2
  • نگین نوری 1
  • پرستو پورعاشوری 3
1 گروه بهداشت و کنترل موادغذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران،تهران ،ایران
2 گروه بهداشت و بیماری های آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران،تهران،ایران
3 دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،گرگان،ایران
Abstract [Persian]

زمینه مطالعه: پروبیوتیک ها به طور گسترده در آبزی پروری استفاده می شوند و می توانند رشد، ایمنی و سیستم آنتی اکسیدانی ماهی را بهبود بخشند. با این حال، می توان از آنها برای افزایش عمر مفید فیله استفاده کرد. هدف: مطالعه حاضر به بررسی اثرات مکمل غذایی با یک پروبیوتیک تجاری (Bio-Aqua) بر عملکرد رشد، ترکیب عضلانی و ماندگاری در یخچال پرداخت. روش کار: چهار جیره حاوی صفر (CTR)، 3/0 (0.3B)، 1 (1B) و 2 (2B) گرم بر کیلوگرم پروبیوتیک تهیه شد. گروه‌های سه‌گانه ماهی طی یک دوره 12 هفته‌ای با جیره‌های غذایی تغذیه شدند، سپس کیفیت فیله پس از 0، 4، 8، 12 و 16 روز در یخچال تعیین شد. نتایج: در پایان دوره پرورش تفاوت معنی‌داری در عملکرد رشد ماهی در بین تیمارها مشاهده نشد. در تیمار 0.3B پروتئین و فعالیت سوپراکسید دیسموتاز عضله به طور معنی داری افزایش یافت. در حالی که، فعالیت کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز عضله به طور معنی داری در تیمارهای 0.3B و 1B افزایش یافت. شاخص تیوباربیتوریک اسید، نیتروژن فرار بازی کل، تعداد کل باکتری‌ها و تعداد باکتری‌های سرمادوست عضله با گذشت زمان یخچال گذاری افزایش معنی داری داشتند. تعداد کل باکتری های فیله در تیمارهای پروبیوتیک (به ویژه 0.3B و 1B) پس از 8 و 16 روز در یخچال به طور قابل توجهی کمتر از CRT بود. پروبیوتیک به طور معنی داری بر شاخص تیوباربیتوریک اسید تأثیر گذاشت، به طوریکه تیمارهای 0.3B و 1B مقادیر کمتری نسبت به تیمارهای CTR و 2B نشان دادند. هیچ اثر متقابل پروبیوتیک و زمان نگهداری در یخچال بر نیتروژن فرار بازی کل و تعداد باکتری های سرمادوست عضله وجود نداشت. نتیجه‌گیری نهایی: بر اساس نتایج، جیره غذایی حاوی 3/0 یا 1 گرم بر کیلوگرم بیو آکوا می‌تواند ظرفیت آنتی‌اکسیدانی عضله را بهبود بخشد و پراکسیداسیون لیپیدی و بار باکتریایی را در فیله قزل‌آلای رنگین‌کمان کاهش دهد.

Keywords [Persian]

  • یخچال گذاری
  • پراکسیداسیون
  • فساد
  • آبزی پروری
  • کیفیت فیله