تأثیر راه کارهای مدیریتی و تغذیه ای بر عملکرد و بیان ژن HSP70 در گاو های شیری تحت تنش گرمایی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

2 گروه علوم دامی و آبزیان، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

10.22059/ijvm.2024.351480.1005388

چکیده

زمینه مطالعه: در این آزمایش، تأثیر روش‌های مدیریت و تغذیه بر گاوهای شیری در شرایط استرس حرارتی مورد بررسی قرار گرفت.
هدف: هدف از این تحقیق، ارزیابی تأثیر مکمل‌کردن جیره با روی وروش‌های اسپری آب، به‌طور جداگانه و ترکیبی، بر عملکرد، میزان تولید و ترکیبات شیر، پارامترهای خونی و بیان ژن HSP70 در گاوهای شیری بود.
روش کار: شانزده گاو شیری نژاد هلشتاین مورد استفاده قرار گرفت و آزمایش شامل چهار تیمار بود: جیره پایه بدون روش‌های کاهش استرس حرارتی (کنترل)، جیره پایه به همراه مکمل معدنی روی، جیره پایه به همراه استفاده از روش اسپری آب و جیره پایه به همراه مکمل معدنی روی به همراه اسپری آب.
نتایج: نتایج نشان داد که گاوهای مورد استفاده در تیمار اسپری آب و تیمار مکمل روی+اسپری آب نتایج بهتری در مقایسه با گروه کنترل داشتند. تولید و ترکیبات شیر تحت تأثیر تیمار های آزمایشی قرار گرفته بودند و بهترین نتایج در گروه هایی بود که در تیمار ترکیبی بودند. گاوهایی که در دوره‌های خشکی و شیردهی قرار گرفته بودند، در پاسخ به استرس حرارتی، افزایش قابل توجهی در غلظت فاکتورهای بیوشیمیایی خون و شاخص‌های آنتی‌اکسیدانی نشان دادند. بیان ژن HSP70 در تمام درمان‌ها نسبت به کنترل به‌طور قابل توجهی کاهش یافت.
نتیجه گیری نهایی: استفاده از روش های مدیریتی و تغذیه ای می تواند در کاهش اثرات استرس گرمایی بر روی گاوهای شیری مؤثر باشد. این مطالعه توصیه می‌کند که استفاده از مکمل روی و اسپری آب به عنوان روش‌های مؤثر در کاهش استرس گرمایی مورد استفاده قرار گیرند. به طور کلی، این مطالعه اهمیت پیاده‌سازی روش‌های تغذیه‌ای و مدیریتی برای بهبود بهره‌وری و سلامت گاوهای شیری در شرایط استرس گرمایی را بیان می‌کند.

کلیدواژه‌ها