مطالعه هیستوپاتولوژیک دستگاه عصبی مرکزی در گربه های تلف شده متعاقب بروز علائم عصبی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه پاتولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران

2 گروه بهداشت مواد غذایی و کنترل کیفی،دانشکده دامپزشکی ،دانشگاه تهران ، تهران ، ایران

3 گروه میکروبیولوژی، دانشگده دامپزشکی دانشگاه تهران،تهران-ایران.

10.22059/ijvm.2023.362536.1005436

چکیده

زمینه مطالعه: بیماری های عصبی تقریباً 10 درصد از کل موارد گربه سانان مراجعه کننده به کلینیک های دامپزشکی را تشکیل می دهند. چنین مواردی اغلب تظاهرات مختلفی از آسیب سیستم عصبی مرکزی (CNS) از جمله ضایعات التهابی، رشد نئوپلاستیک، دگرگونی‌های ساختاری و سلولی را نشان می‌دهند.
هدف: هدف اصلی شناسایی تغییرات هیستوپاتولوژیک در CNS گربه هایی که در اثر علائم عصبی تلف شده بودند.
روش کار: ارزیابی میکروسکوپی بخش‌های مختلف در CNS بر روی 20 گربه که یا به طور طبیعی مرده بودند یا به دلیل علائم عصبی مورد عمل یوتانایز قرار گرفتند، انجام شد. پس از کالبدگشایی، قسمت های مختلف CNS از نظر هیستوپاتولوژی بررسی گردید و آزمایش PCR ببه منظور غربالگری عفونت‌های ویروسی احتمالی، از جمله پریتونیت عفونی گربه سانان (FIP)، ویروس نقص ایمنی گربه سانان (FIV) و ویروس لوسمی گربه سانان (FeLV) انجام شد.
نتایج: تغییرات هیستوپاتولوژیک شایع به ترتیب رخداد در گربه ها عبارت بودند از: مننژیت، PVC، انسفالیت، پرخونی، DIC ،ادم مننژ، مننگوانسفالیت گرانولوماتوز، نکروز حاد نورونی، نکروز آبکی، التهاب اپاندیم، ترومبوز و دمیلیناسیون. طبق نتایج به دست امده از PCR بافت سیستم دستگاه عصبی ،12 گربه مبتلا به FIP، 5 گربه مبتلا به FIV و 4 قلاده از گربه ها نیز به FeLV مبتلا بوده اند. در هیچ یک از موارد ضایعات هیستوپاتولوژیک منطبق با بیماری FSE( انسفالیت اسفنجی شکل گربه سانان) مشاهده نشد.
نتیجه گیری نهایی: بر اساس یافته های این مطالعه که برای اولین بار در ایران انجام شد، شایع ترین عوامل ویروسی که سیستم عصبی مرکزی را آلوده می کنند به ترتیب FIP، FIV و FeLV بوده است. یکی از دست آورد ها و نو آوری های مهم در این تحقیق بررسی بیماری FSE بوده است که شواهدی از وقوع آن در بررسی های هیستوپاتولوژی مشاهده نشد.

کلیدواژه‌ها