اثرات بتائین در کاهش افسردگی ناشی از گنادکتومی در موش صحرایی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

2 بخش فیزیولوژی، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، واحد علوم تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

10.22059/ijvm.2023.367753.1005466

چکیده

زمینه: افسردگی یکی از اختلالات روانی عمده است که بر اساس اختلال خلقی طبقه بندی می شود و بتائین دارای فعالیت ضد درد در موش ها می باشد.
هدف: این مطالعه با هدف تعیین فعالیت ضد افسردگی بتائین در موش های صحرایی نر گنادکتومی شده انجام شد.
روش کار: 20 سر موش صحرایی نر بالغ به چهار گروه آزمایشی تقسیم شدند. گروه 1 بعنوان کنترل نگه داشته شد و در سایر گروه ها گنادکتومی انجام شد. گروه 2 گروه شم بود که بدون درمان اخته شد. در گروه ایمی پرامین، موش‌ها اخته شدند و ایمی‌پرامین (15 میلی‌گرم بر کیلوگرم) به مدت دو هفته تجویز شد. در گروه 4، به دنبال اخته کردن، موش‌ها داخل صفاقی قرار گرفتند. بتائین (30 میلی گرم بر کیلوگرم) به ترتیب به مدت دو هفته تزریق شد. سپس تست‌های ضد افسردگی با استفاده از تست شنای اجباری (FST)، تست تعلیق دم (TST) و تست میدان باز (OFT) انجام شد. در پایان مطالعه، از هر موش قلبی نمونه خون گرفته شد و مالون دی آلدئید (MDA)، سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) و کاتالاز (CAT) سرم تعیین شد.
یافته ها: بر اساس یافته‌ها، گنادکتومی زمان بی‌حرکتی در FST و TST و فعالیت موش‌ها را در OFT به‌طور معنی‌داری افزایش داد (P<0.05). تجویز بتائین با اخته‌سازی باعث کاهش معنی‌دار زمان تحرک در FST و TST و حرکت موش در OFT شد. گروه درمان نشده (P<0.05). اخته کردن سطح سرمی MDA را به طور معنی‌داری افزایش داد و سطوح SOD، GPx و CAT را نسبت به گروه کنترل کاهش داد (P<0.05). بتائین سطح سرمی MDA را به طور معنی‌داری کاهش داد و سطوح SOD، GPx و CAT را نسبت به گروه کنترل افزایش داد (P<0.05).
نتیجه گیری: این نتایج حاکی از آن است که بتائین به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی، تأثیر مفیدی در کاهش رفتارهای افسردگی ناشی از اختگی دارد.

کلیدواژه‌ها