ارزیابی مقایسه‌ای کارایی ضدعفونی‌کننده‌ها در کاهش آلودگی باکتریایی و قارچی در تولید خوراک دام

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه مدیریت بهداشت دام، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

2 دانشجوی دکتری بهداشت خوراک; گروه مدیریت بهداشت دام، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

10.22059/ijvm.2024.368979.1005480

چکیده

چکیده
زمینه مطالعه: ضدعفونی‌کننده‌ها در کارخانه‌های خوراک، نقش مهمی در حفظ یک محیط تمیز و بهداشتی، جلوگیری از گسترش بیماری، کنترل آلودگی متقاطع و تضمین کیفیت محصول و در نهایت تضمین ایمنی مواد غذایی دارند.
هدف: این مطالعه با هدف ارزیابی عملکرد چندین ضدعفونی کننده شیمیایی، در یک کارخانه تولید کننده خوراک دام، طیور و آبزیان و در آزمایشگاه انجام شد.
روش کار: از روش‌های میکروتیترپلیت و انتشار درچاهک آگار به منظور ارزیابی کارایی ضدعفونی‌کننده‌های شیمیایی تجاری (1 و 2) و فرمالین (37%) بر روی سطوح داخلی میکسر، آسیاب، اکسترودر، خشک‌کن و کولر در کارخانه و بررسی عملکرد هشت ضدعفونی کننده رایج شامل ضدعفونی کننده‌های 1، 2، 3، NaClO (10%)، اتانول (70%)، متانول (70%)، پوویدون آیوداین (10%) و فرمالین (37%) در برابر سالمونلا تیفی موریوم، اشریشیا کولای و فوزاریوم اکسیسپوروم در آزمایشگاه استفاده شد.
نتایج: اکسترودر بیشترین میزان آلودگی میکروبی و کولر کمترین میزان آلودگی را داشت. ضدعفونی کننده 2 و فرمالین بیشترین اثرات ضد‌باکتریایی و ضد‌قارچی را داشتند. ضدعفونی کننده‌های 2 و 3 بیشترین اثرات ضد باکتریایی را در آزمایشگاه نشان دادند؛ در حالی که سایر ضدعفونی کننده‌ها کمترین میزان کارایی را داشتند. ضدعفونی کننده 2 قوی‌ترین اثر ضد‌قارچی را داشت و پس از آن فرمالین، پوویدون آیوداین و NaClO قرار گرفتند. اتانول و متانول کمترین اثربخشی را داشتند.
نتیجه گیری نهایی: این مطالعه بر اهمیت انتخاب مواد ضد عفونی کننده مؤثر به منظور کاهش آلودگی در تأسیسات تولید خوراک دام، طیور و آبزیان تأکید می‌کند. ضد‌عفونی‌کننده 2 (Huwa-san)، با ترکیب منحصر به فرد پراکسید هیدروژن و شیمی یونی مبتنی بر نقره، به عنوان یک محلول ضد‌عفونی‌‌کننده قوی برای کاربردهای مختلف توصیه می‌شود. یافته‌های این مطالعه می‌تواند به عنوان راهنمای ارزشمندی برای انتخاب ضدعفونی‌کننده‌های مناسب در صنایع مشابه باشد.

کلیدواژه‌ها